ΚΥΠΡΟΣ

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο το Δεκέμβριο

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο το Δεκέμβριο

Βελτίωση παρουσίασε το Δεκέμβριο το οικονομικό κλίμα, με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 2,1 μονάδες σε σύγκριση με το Νοέμβριο, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σε καλυτέρευση του κλίματος στις υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση, καθώς και ανάμεσα στους καταναλωτές, όπως καταγράφεται στην Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας για τον τελευταίο μήνα του έτους.

Ειδικότερα, η άνοδος του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών προέρχεται από τη βελτίωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και τις προσδοκίες για αυξημένο κύκλο εργασιών τους επόμενους τρείς μήνες.

Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα καταγράφηκε λιγότερο αρνητικό, λόγω των ευνοϊκότερων απαντήσεων για τις τρέχουσες και αναμενόμενες πωλήσεις.

Στη μεταποίηση η καλυτέρευση του κλίματος συνδέεται με λιγότερο αρνητικές αξιολογήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την παραγωγή το επόμενο τρίμηνο.

Η άνοδος του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές είναι αποτέλεσμα των προσδοκιών τους για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους και της Κύπρου κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Η οριακή υποχώρηση του κλίματος στις κατασκευές σχετίζεται με δυσμενέστερες αξιολογήσεις όσον αφορά στην αναμενόμενη απασχόληση, αλλά και στα υπό εξέλιξη έργα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις