ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος 2015: Έτος πολλαπλών προκλήσεων

Κύπρος 2015:  Έτος πολλαπλών προκλήσεων

Έτος προκλήσεων αναμένεται να είναι το 2015 σε πολλούς τομείς, καθώς πρέπει να προωθηθούν σημαντικά και πολύπλοκα θέματα.

Έτος σημαντικών προκλήσεων αναμένεται να είναι το 2015 σε πολλούς τομείς, καθώς πρέπει να προωθηθούν σημαντικά και πολύπλοκα θέματα.

Τα ζητήματα αυτά άπτονται τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας ολόκληρης, αφού αφορούν την οικογενειακή εστία, της υγείας και της παιδείας.

Μάλιστα, όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν, γεγονός που ασκεί επιπλέον πιέσεις στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, για άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την αποπεράτωση των εν λόγω εργασιών.

Μετέωρη πάλι η δόση

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας, κεφαλαιώδους σημασίας για το μέλλον της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα, θεωρείται το κατά πόσο θα λάβουμε ή όχι την επόμενη δόση από τους διεθνείς δανειστές μας. Το θρίλερ των εκποιήσεων θέτει εν αμφιβόλω την έλευση κλιμακίου της Τρόικας στην Κύπρο εντός Ιανουαρίου, ενώ έχει ήδη αναβληθεί η έκτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος.

Ως εκ τούτου, καθοριστικής σημασίας, σε σχέση με την έλευσή τους, ώστε να πραγματοποιήσουν διπλή αξιολόγηση οι Τροϊκανοί, θεωρείται η έκβαση της αναπομπής -από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- του νομοθετήματος για αναστολή της ισχύος του Νόμου για τις εκποιήσεις, που ψήφισε η Βουλή στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας για το τρέχον έτος. Επίσης, ρόλο θα διαδραματίσει και η εξέλιξη γύρω από το θέμα του πλαισίου αφερεγγυότητας, του οποίου η ετοιμασία έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί, να τίθετο ενώπιον της Βουλής και να ψηφιζόταν.

Υπενθυμίζεται ότι, σε σχέση με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση ολοκλήρωσε και απέστειλε στη Βουλή τρία από τα πέντε νομοσχέδιά του, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και το τέταρτο, τελικό προσχέδιο, το οποίο στάλθηκε στα κόμματα και στην Τρόικα για τις τελικές τους εισηγήσεις και απόψεις. Εκτός αυτών, εντός του 2015 θα πρέπει να προωθηθούν και να υλοποιηθούν οι πρώτες αποφάσεις γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, ενώ πολιτικές αντιπαραθέσεις ίσως να προκαλέσει και η ενδεχόμενη αρνητική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές εγγυήσεις στον κρατικό αερομεταφορέα, που μπορεί να επιφέρει και το κλείσιμό του.

Παιδείας το ανάγνωσμα

Αναφορικά με την παιδεία, αν και ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καδής προανήγγειλε πως το 2015 θα είναι έτος μεταρρυθμίσεων, κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο. Κι αυτό ένεκα των αντιδράσεων που προβάλλουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις σε σχέση με το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών. Από την πλευρά του, πάντως, ο Υπουργός εκφράζει την πεποίθηση ότι, μέσα από διάλογο αλλά και συστηματική δουλειά, το Υπουργείο θα προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που αφορούν τόσο την ποιότητα των εκπαιδευτικών όσο και τη δομή του εκπαιδευτικού συστήματος.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, σημείωσε, θα φέρουν την πολυπόθητη αναβάθμιση και τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς τα παιδιά μας. Μέσα από αυτές τις ενέργειες, είπε ο κ. Καδής, θα βελτιωθούν και τα μαθησιακά αποτελέσματα, κάτι που είναι πρώτιστος στόχος του Υπουργείου.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ να απορρίψει, στο πλαίσιο συνδιάσκεψης, την πρόταση του Υπουργείου για το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι για τρία, όπως είπε, σχέδια που προωθούν τον εκσυγχρονισμό δεν λέχθηκε ούτε μια θετική και εποικοδομητική κουβέντα, αλλά υπήρξαν μόνο αρνητικές και ισοπεδωτικές ανακοινώσεις. Υπέδειξε ότι με τέτοιου είδους προσεγγίσεις σίγουρα δεν λύνονται τα προβλήματα αυτά, τονίζοντας ότι τα προβλήματα λύνονται στο τραπέζι του διαλόγου μέσα από εποικοδομητικές συζητήσεις, μέσα από συναίνεση και σύνθεση απόψεων.

ΠΗΓΗ Sigmalive.com

Σχετικές ειδήσεις