ΚΥΠΡΟΣ

«Μαχαίρι» στους κρατικούς μισθούς το 2015

«Μαχαίρι» στους κρατικούς μισθούς το 2015

Περικοπή αρκετών χιλιάδων ευρώ από τον μισθό του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων προωθεί η Κυβέρνηση.

Σαφή πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να εξυγιάνει το κρατικό μισθολόγιο που άπτεται των ανεξάρτητων κυρίως αξιωματούχων, όπως είναι οι επίτροποι και οι έφοροι, καταδεικνύει ενημερωτική του επιστολή προς την Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα την αντιμισθία του εκάστοτε Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων.

Έπεσε ένα «κάστρο»

Στην επιστολή του, με αφορμή συζήτηση που διεξήχθη στα μέσα του μήνα στην ίδια Επιτροπή, ο Υπουργός των Οικονομικών ενημερώνει τους βουλευτές ότι προτίθεται να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο όπως ο μισθός του όποιου νέου Επιτρόπου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων (η θέση παραμένει κενή μέχρι στιγμής) περιορισθεί και αντιστοιχισθεί με την κλίμακα Α15 του Δημοσίου, χωρίς μάλιστα πρόσθετα επιδόματα (φιλοξενίας, οδοιπορικών και τηλεφώνου). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην επιστολή του, η συνολική ετήσια αντιμισθία του νέου εφόρου θα περιορισθεί στις €70.106 πριν, μάλιστα, από τις περικοπές.

Κάθετη μείωση

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο μισθός του νέου Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων θα είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με τα όσα απολάμβαναν οι μέχρι πρότινος κατέχοντες τη θέση. Συγκεκριμένα και με βάση τα επίσημα στοιχεία που επικαλείται ο Υπουργός των Οικονομικών, ο πρώην Επίτροπος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων κ. Χρίστος Αντρέου απολάμβανε ετήσιας μισθοδοσίας, πριν από τις περικοπές, ύψους €102.818, περιλαμβανομένων των επιδομάτων φιλοξενίας, οδοιπορικών και τηλεφώνου, καθώς και του 13ου μισθού.

Ο διάδοχός του στη θέση, τέως Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Ονούφριος Κουλάς, λάμβανε σαφώς μειωμένη ετήσια αντιμισθία, ύψους €84.013, επίσης πριν από τις περικοπές και περιλαμβανομένων των όποιων επιδομάτων και 13ου μισθού. Συνεπώς, συνάγεται ότι ο νέος Έφορος θα αναλάβει τη θέση με μειωμένο κατά €14.000 ετήσιο μισθό σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Συνολική ρύθμιση

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, το προαναφερθέν δεν είναι το μόνο παράδειγμα μείωσης μισθού σε ανεξάρτητους αξιωματούχους του Δημοσίου. Αντίθετα, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, σε αρκετές άλλες περιπτώσεις διορισμών είτε επιτρόπων είτε εφόρων υπήρξε σαφής μείωση της ετήσιας μισθοδοσίας τους, σε σχέση με το τι ίσχυε στο παρελθόν. Πρόκειται, για ειλημμένη απόφαση εξορθολογισμού του κρατικού μισθολογίου για όλες τις θέσεις αξιωματούχων, οι οποίοι μπορούσαν μέχρι σήμερα να θεωρηθούν ως οι ευνοημένοι των περιστάσεων, αφού οι θέσεις που κατείχαν ή κατέχουν ερμηνεύονται στη βάση της μισθοδοσίας ως «βασιλικές».

Πηγη ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις