ΚΥΠΡΟΣ

Άϊντα καλεί Τ/κ να ανταποκριθούν στην πρόταση Αναστασιάδη

Άϊντα καλεί Τ/κ να ανταποκριθούν στην πρόταση Αναστασιάδη

Ως θετικό βήμα χαρακτήρισε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άϊντε την πρόταση Αναστασιάδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καλώντας την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Έσπεν Μπαρθ Άϊντε, είπε ότι αν και η πρόταση δεν οδήγησε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι ένα θετικό βήμα.

«Μέχρι τώρα δεν υπήρχε συμφωνία για συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μια εποικοδομητική πρόταση, ότι στο τέλος μπορούν όλα να βρεθούν στο τραπέζι, κάτι πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε», είπε ο Έσπεν Μπαρθ Άϊντα.

Κάλεσε παράλληλα την τουρκοκυπριακή πλευρά, να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόταση και να την αναγνωρίσει.

Επιπλέον, είπε ότι το βήμα που έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε. Ο ίδιος πάντως είπε ότι θα παρουσιάσει τα γεγονότα στο Συμβούλιο Ασφαλείας με αντικειμενικότητα και ειλικρίνεια ως έχουν.

Πρόεδρος: Δεν είπα όλα στο τραπέζι

Δεν είπα όλα στο τραπέζι στο τέλος, αλλά τα εναπομείναντα θέματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Έιντε μετά τη συνάντηση.

«Έχω πει οποιαδήποτε θέματα δεν έχουν συμφωνηθεί, τα εναπομείναντα προς συμφωνία προ της τελικής λύσεως, θα πρέπει να διευθετηθούν και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να συζητηθούν δεν είναι άλλο παρά ελάχιστα προ της κατάληξης σε μια συνολική λύση και εφόσον και ενόσω θα κατατίθενται οι Χάρτες που αφορούν τις εδαφικές αναπροσαρμογές. Όχι συνδέοντας το με το εδαφικό, αλλά αντιπαραβάλλοντας τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων στο συγκεκριμένο θέμα έχω προβάλει τις δικές μας ανησυχίες και ευαισθησίες όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

Χριστοδουλίδης: Σημαντικό να υπάρξει αντικειμενική ενημέρωση του Σ.Α.

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αντικειμενική ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και να παρουσιαστεί η πραγματική εικόνα ως έχει γιατί δεν κατέστη εφικτό να επαναρχίσει ο διάλογος για το κυπριακό.

«Ο κ. Eide σημείωσε το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Αναγνώρισε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εποικοδομητική προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι μόνο στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου, αλλά και γενικότερα στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Εξέφρασε την απογοήτευση του για το λόγο ότι η εποικοδομητική αυτή προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είχε ως αποτέλεσμα την επανέναρξη των συνομιλιών για λόγους που όλοι γνωρίζετε», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς τι θα αλλάξει μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας ακολουθεί ψήφισμα του Συμβουλίου για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει αντικειμενική ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, να παρουσιαστεί η πραγματική εικόνα ως έχει και γιατί δεν κατέστη εφικτό να επαναρχίσει ο διάλογος», εξήγησε.

Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα θα γίνει στις 25 Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις