ΚΥΠΡΟΣ

Η κυπριακή κυβέρνηση αποδοκιμάζει τις δηλώσεις Άιντα

Η κυπριακή κυβέρνηση αποδοκιμάζει τις δηλώσεις Άιντα

«Η παρούσα κατάσταση είναι δύσκολη και περίπλοκη για τις συνομιλίες και ότι βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο, αλλά αυτή η κρίση έδειξε την αναγκαιότητα για να προχωρήσουμε μπροστά».

Αυτό, υπέδειξε, αποτελεί ένα πολύ δυνατό επιχείρημα για να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη λύσης, σε συνέντευξη στην αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Weekly» ο κ. Άιντα.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Κύπρο έχει συνδεθεί με το κυπριακό πρόβλημα, ίσως με διαφορετικό τρόπο για τις δύο πλευρές και δεν γίνεται να αποσυνδεθεί, εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Ο νορβηγός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται στα πολύ μεγάλα οφέλη, τα οποία θα προκύψουν από τη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές να αναπτυχθεί μια οικονομία βασισμένη στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε μια μοιρασμένη χώρα, είναι αρνητικές.

Ανέφερε ότι δεν έχει καμία εναλλακτική πρόταση και υποστήριξε ότι το ζήτημα του φυσικού αερίου είναι μια κρίση της στιγμής και όχι του μέλλοντος. Γι' αυτό, υπέδειξε, η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων θα πρέπει να τύχει διαχείρισης με στρατηγική και με στόχο τα μακροπρόθεσμα οφέλη, που θα προκύψουν.

Αποδοκιμάζει η κυπριακή κυβέρνηση

Η κυπριακή κυβέρνηση αποδοκίμασε δηλώσεις του Άιντε και τον κάλεσε να στραφεί προς την Άγκυρα προκειμένου να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες.

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εργασθεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο προς την κατεύθυνση της Τουρκίας προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Χριστοδουλίδης αποδοκίμασε τη δήλωση του κ. Άιντε, λέγοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν εξουσία να απαιτήσουν ένταξη του θέματος των υδρογονανθράκων στις συνομιλίες.

Σχετικές ειδήσεις