ΚΥΠΡΟΣ

«Ασύμβατες» με το μνημόνιο οι νομοθεσίες για τις εκποιήσεις

«Ασύμβατες» με το μνημόνιο οι νομοθεσίες για τις εκποιήσεις

Σε νέες περιπέτειες φαίνεται πως εισέρχεται το κυπριακό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας, μετά την απόρριψη από την Ολομέλεια της Βουλής της αναπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας του νόμου που προβλέπει αναστολή των εκποιήσεων έως τις 30 Ιανουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά του εκπροσώπου του Επιτρόπου για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα, Σάιμον Ο' Κόνορ, υπέδειξε πως οι επιπλέον νομοθεσίες, που ψήφισε η Βουλή για το θέμα των εκποιήσεων, δεν είναι συμβατές με τις απαιτήσεις του μνημονίου.

Η Επιτροπή, είπε, θα ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς στην επόμενη συνεδρία του Eurogroup για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο κ. Ο' Κόνορ δήλωσε ότι η Κομισιόν παραμένει σε στενή επαφή με τις κυπριακές Αρχές για το θέμα και αναμένει τα επόμενα βήματα.

Στο μεταξύ τη Δευτέρα θα τεθούν ενώπιον κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών τα τέσσερα από τα πέντε νομοσχέδια, που συναποτελούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας .

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Γενικός Εισαγγελέας, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Το πέμπτο νομοσχέδιο του πλαισίου βρίσκεται ενώπιον της Τρόικας και η Κυβέρνηση αναμένει τις απόψεις και την έγκριση της για να υιοθετηθεί.

Το γεγονός ότι η Βουλή δεν έχει αλλάξει την ημερομηνία κατά την οποία ο νόμος των εκποιήσεων θα βρίσκεται σε ισχύ, είναι μία εξέλιξη, που μας επιτρέπει να διαχειριστούμε τις όποιες επιπτώσεις, σε σχέση με την αξιοπιστία της χώρας σε διεθνές επίπεδο δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η κυβέρνηση καλεί τη Βουλή, είπε, να επικεντρωθεί στη συζήτηση των τεσσάρων νομοσχεδίων και των κανονισμών, που αφορούν την αφερεγγυότητα και βρίσκονται ενώπιον της.

Η νομοθεσία των εκποιήσεων, τόνισε, δε μπορεί στην πράξη να τεθεί σε εφαρμογή, χωρίς τους σχετικούς κανονισμούς, οι οποίοι θα προωθηθούν από την κυβέρνηση στη Βουλή μόνο όταν είναι έτοιμο και το πέμπτο νομοσχέδιο.

Στο μεταξύ, καθώς η ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας φαίνεται ανέφικτη έως το τέλος του μήνα, τα κόμματα κάνουν σκέψεις για περαιτέρω αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις