Άιντε: Χωρίς λύση μπορεί να δούμε το κακό πρόσωπο υδρογονανθράκων

Newsroom Newsroom

Άιντε: Χωρίς λύση μπορεί να δούμε το κακό πρόσωπο υδρογονανθράκων

Εάν δεν λυθεί το Κυπριακό μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με το κακό πρόσωπο των υδρογονανθράκων, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Άιντε στην τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα "Ντέιλι Σαμπάχ", ενώ για την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα εκτιμά ότι πήγε για να προωθήσει πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Υποστήριξε ότι η προσέγγιση της Άγκυρας στο Κυπριακό είναι θετική και γι αυτό οι στενές σχέσεις της με τους Τ/κ είναι ευνοϊκές.

Σε συνέντευξή του στην "Ντέιλι Σαμπάχ" ο Άιντε είπε ότι το θέμα των υδρογονανθράκων είναι σημαντικό, αφού είναι ένας παράγοντας, ο οποίος μπλοκάρει συνεχώς τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και εμποδίζει τη συνέχιση των συνομιλιών. Ανέφερε ότι εάν μια ομοσπονδιακή λύση επιτευχθεί στο Κυπριακό, θα έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών το ζήτημα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων εντός της αρχής του ομοσπονδιακού κράτους.

Ωστόσο, είπε ότι αυτή η κατάσταση αλλάζει τώρα. "Κάποιες σχέσεις σχετικά με το αν θα πρέπει ή όχι η NAVTEX να υπάρχει, υπερισχύουν των εργασιών που ερευνούν το εάν θα εγκαθιδρυθεί ένας μηχανισμός αμοιβαίων αποφάσεων ή αν θα συνεχίσει της εργασίες αυτές η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο παράγοντας που εμποδίζει την πρόοδο στις εργασίες μας είναι αυτές οι διαφορετικές απόψεις. Είμαι βέβαιος πως αν βρισκόμασταν στον τραπέζι θα είχαμε λύσει ήδη την κρίση των υδρογονανθράκων", είπε ο κ. Άιντε.

Ανέφερε ότι οι Τ/κ από την αρχή ήθελαν το θέμα των υδρογονανθράκων στο τραπέζι αλλά η επιθυμία τους δεν μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. "Ωστόσο, την περασμένη βδομάδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε το μήνυμα ότι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να τεθούν στο τραπέζι. Οι Τ/κ θα πρέπει να απαντήσουν σε αυτό το μήνυμα", είπε.

Ανέφερε ότι η δεύτερη NAVTEX έχει εκδοθεί από την Τουρκία αλλά το Μπαρμπαρός δέν έχει ξεκινήσει ακόμη. "Οι Ε/κ έχουν προτείνει κάποιες αλλαγές σε σχέσεις με συγκεκριμένα ζητήματα. Έχουν αρχίσει να αλλάζουν σε θέματα όπως είναι να επαναρχίσουν οι συναντήσεις χωρίς να υπάρξουν προϋποθέσεις και να συζητήσουν τους υδρογονάνθρακες".

Ο κ. Άιντε ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα θα χαιρόταν να δει επίλυση του Κυπριακού. "Θα ήμουν ο πιο ευτυχισμένος αν οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις τώρα. Ασφαλώς δεν μπορώ να πιέσω τους ηγέτες, πρέπει μόνοι τους να είναι πρόθυμοι να το κάνουν. Δεν έχει σημασία πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να διασφαλιστεί ένα τελικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις χωρίς καμιά διακοπή. Ελπίζω ότι οι δύο πλευρές δεν θα εγκαταλείψουν το τραπέζι".

Ο κ. Άιντε είπε ακόμη ότι με βάση τις στατιστικές αν σε μία χώρα βρεθούν υδρογονάνθρακες είναι οιωνός κακών ειδήσεων, ωστόσο αν υπάρχει η κατάλληλη ατμόσφαιρα τότε οι υδρογονάνθρακες μπορεί να φέρουν θετικές εξελίξεις στην οικονομία και την πολιτική. "Εάν το Κυπριακό δεν λυθεί, τότε μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με το κακό πρόσωπο των υδρογονανθράκων", είπε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Για την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, ο κ. Άιντε είπε ότι δεν γνωρίζει τον λόγο της επίσκεψης Τσαβούσογλου. "Ωστόσο, μπορώ να πω ότι μπορεί να ήρθε για να προωθήσει πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η σχέση μας με την Άγκυρα είναι εποικοδομητική και θετική. Η προσέγγιση της Άγκυρας στο Κυπριακό ζήτημα είναι θετική. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό. Οι στενές σχέσεις μεταξύ Τ/κ και Άγκυρας μας ευνοεί. Είμαστε ικανοποιημένοι από την εικόνα", είπε.

Πηγή: ikypros/ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved