ΚΥΠΡΟΣ

Έρογλου: Συνάντησα 77 φορές τον Χριστόφια, τον Αναστασιάδη 7

Έρογλου: Συνάντησα 77 φορές τον Χριστόφια, τον Αναστασιάδη 7

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, μιλώντας σε "προεκλογικές" συγκεντρώσεις σε χωριά της Μόρφου που διοργάνωσε το κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Δημοκρατικό κόμμα, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό "είναι δουλειά της υπομονής και αυτή η δουλειά πήγε πολύ μακριά."

Ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά "αποφεύγει να παραδεχθεί τα δικαιώματά μας και δυστυχώς η ΕΕ και τα ΗΕ δεν μιλούν μπροστά σε αυτή την αδικία, αλλά εμείς έχουμε υπομονή, δίκαιο και τα δικαιώματά μας θα τα αποκτήσουμε στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων)".

Με τον τέως Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, είπε, συναντήθηκε 77 φορές και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επτά, τον οποίο κατηγόρησε ότι εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

"Εάν δεν έχεις πρόθεση για συμφωνία και μια μικρή ευκαιρία την εκμεταλλεύεσαι για να φύγεις από το τραπέζι, η πιθανότητα να βρεθεί λύση μαζί σου είναι πολύ μικρή. Εάν αυτοί που εγκατέλειψαν το τραπέζι έχουν πρόθεση για συμφωνία, πρέπει να επιστρέψουν χωρίς προϋποθέσεις," είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Έρογλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ θα υποβάλει την έκθεσή του στις 26 Ιανουαρίου στο ΣΑ και πριν από αυτό, στις 25 του μήνα, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Πλέον δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα γίνει, είπε προσθέτοντας ότι "γι' αυτό το λόγο, για τις φωνές που έρχονται από τον λαό έθεσα υποψηφιότητα. Υπάρχει μια διαδικασία που ξεκινήσαμε και αυτή πρέπει να την τελειώσουμε".

Ισχυρίστηκε δε ότι η ε/κ πλευρά έφυγε από τις συνομιλίες επειδή φοβάται τη διαδικασία του πάρε – δώσε, λέγοντας πως όταν το Πίρι Ρέις είχε έρθει στην περιοχή ο Ε/κ ηγέτης ήταν στο τραπέζι ενώ τώρα βρήκαν – όπως είπε – δικαιολογία το Μπαρμπαρός και έφυγαν.

"Όπως και ο Χριστόφιας έτσι και ο Αναστασιάδης δεν έχουν το θάρρος να φέρουν το λαό τους σε λύση. Όπως υπάρχει σίγουρα ένα τέλος για κάθε πράγμα, έτσι και για τις διαπραγματεύσεις, τα επόμενα δύο χρόνια είναι πολύ σημαντικά. Το ότι οι Ε/κ εγκατέλειψαν το τραπέζι τυγχάνει της προσοχής της διεθνούς κοινότητας. Υπάρχουν πολλοί που βλέπουν ότι δεν έχουν δίκαιο (οι Ε/κ)", είπε.

Εξάλλου τη στήριξή τους στον Ντερβίς Έρογλου ενόψει των "προεδρικών εκλογών" ανακοίνωσαν οι "ήρωες αξιωματούχοι".

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο σύνδεσμός τους είχε σήμερα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη και τον ενημέρωσαν για την απόφασή τους να τον στηρίξουν στις "εκλογές" του Απριλίου.

Κατά τη συνάντησή τους ο κ. Έρογλου είπε ότι οι "εκλογές" είναι σημαντικές για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό και ότι χρειάζεται ένας ηγέτης που θα μεταφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις σκέψεις του "λαού" και θα αναζητήσει μια συμφωνία λαμβάνοντας υπόψη τον αγώνα του "λαού" του ψευδοκράτους, όπως είπε.

Η ύπαρξη του ψευδοκράτους, πρόσθεσε, τον ενδυναμώνει στο τραπέζι των συνομιλιών γιατί αν δεν υπήρχε θα καθόταν σαν μειονότητα, ενώ τώρα είναι σαν ίση πλευρά. Ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε επίσης ότι είναι περήφανος που όταν η άλλη πλευρά που έφυγε από το τραπέζι – όπως είπε – επιστρέψει, θα βρει απέναντί της ένα άτομο που προστατεύει τα δικαιώματα του "λαού" του ψευδοκράτους.

Ο "πρόεδρος" του "συνδέσμου", Γκιοκαμάς Εργιουνές ανέφερε ότι τα σώματα της οργάνωσής του συνεδρίασαν και κατέληξαν στο ότι ο πιο κατάλληλος "υποψήφιος" για να στηρίξουν είναι ο Έρογλου και τον στηρίζουν χωρίς προϋποθέσεις.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις