ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ισχυρά μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Κύπρος: Ισχυρά μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Η αντιμετώπιση της αυξανόμενης και πολυδιάστατης απειλής της τρομοκρατίας ήταν το θέμα που κυριάρχησε στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στη Ρίγα της Λετονίας, μεταξύ 29 – 30 Ιανουαρίου 2015, στο οποίο συμμετείχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.

Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, οι Υπουργοί υιοθέτησαν Κοινή Δήλωση με την οποία συμφώνησαν να εφαρμόσουν κοινά μέτρα ασφάλειας για τη βελτίωση του συντονισμού των αρχών επιβολής του νόμου και την αποτελεσματική πρόληψη τρομοκρατικών πράξεων, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν αφορούν κυρίως την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα με ηλεκτρονικά μέσα, την ανταλλαγή πληροφοριών για ξένους μαχητές και «μοναχικούς λύκους», την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων, ειδικότερα μέσω διαδικτύου, την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, την πλήρη αξιοποίηση δικαστικών δικτύων και της Eurojust και την προώθηση αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων για εναρμόνιση με το Ψήφισμα 2178(2014) των Ηνωμένων Εθνών.

Στον απόηχο των αιματηρών τρομοκρατικών γεγονότων στο Παρίσι, οι Υπουργοί εξέφρασαν τη στήριξη, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στο λαό του Παρισιού, τονίζοντας ότι ενωμένοι θα πρέπει να διαφυλάξουν βασικές αρχές της ΕΕ, όπως η δημοκρατία, η ειρήνη και ο σεβασμός, οι οποίες υπονομεύονται σοβαρά από τέτοιες απεχθείς πράξεις.

Οι Υπουργοί της Γαλλίας και του Βελγίου ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τα όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα στις χώρες τους, τονίζοντας ότι η απειλή προέρχεται πλέον από διάφορα μέτωπα, όχι κατ' ανάγκη οργανωμένα, και ως εκ τούτου τα κράτη μέλη χρειάζεται να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί αποφάσισαν την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και μυστικών υπηρεσιών, με πλήρη αξιοποίηση των υφιστάμενων καναλιών ανταλλαγής πληροφοριών, για τον εντοπισμό προσώπων που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο στην εσωτερική ασφάλεια της Ευρώπης και ειδικότερα των Ευρωπαίων ξένων μαχητών, οι οποίοι υπερβαίνουν, όπως εκτιμάται σήμερα τους 5.000.

Οι Υπουργοί, αναγνωρίζοντας ότι οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και το διαδίκτυο, αποφάσισαν ότι θα πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα κατά της διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας μέσω διαδικτύου, για τον περιορισμό της επικοινωνίας των τρομοκρατών μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων και τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε ιστοσελίδες με παράνομο περιεχόμενο. Για το σκοπό αυτό, διαπίστωσαν ότι απαιτείται η ενίσχυση της συνεργασίας με εταιρείες διαδικτύου και κοινωνικής δικτύωσης.

Σχετικές ειδήσεις