ΚΥΠΡΟΣ

Τράπεζα Κύπρου-Χούρικαν: Δεν θα γίνουν μαζικές εκποιήσεις

Τράπεζα Κύπρου-Χούρικαν: Δεν θα γίνουν μαζικές εκποιήσεις

Η Τράπεζα Κύπρου επισημαίνει πως τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις έχουν ήδη καθυστερήσει κι αυτό είναι ζημιογόνο, για το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, για την οικονομία και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Σε δήλωσή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου John Patrick Hourican τόνισε ότι η Τράπεζα Κύπρου παραμένει αφοσιωμένη σε μια συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και στην γενικότερη της υποχρέωση να συμβάλει έμπρακτα στην έξοδο της χώρας από την σημερινή της οικονομική συγκυρία.

Στη δήλωσή του, ο κ. Χούρικαν αναφέρει ότι "μετά από την πρόσφατη διαρροή ιδιωτικής συνομιλίας που είχα με ανώτατα μέλη της διεύθυνσης της τράπεζας, δημιουργήθηκε δυστυχώς μια λανθασμένη εντύπωση πως κατηγόρησα την πολιτική ηγεσία στο σύνολό της πως εσκεμμένα προστατεύει τους μεγάλους οφειλέτες της τράπεζας".

Παρόλο που γενικώς δεν σχολιάζουμε κατ' ιδίαν συνομιλίες, είπε, "θέλω να ξεκαθαρίσω πως μια καθολική κατηγορία κατά του συνόλου του πολιτικού συστήματος δεν ήταν σε καμία περίπτωση η πρόθεσή μου και πως τα συγκεκριμένα σχόλια, εκτός των συμφραζομένων της γενικότερης συζήτησης στα πλαίσια της οποίας έγιναν, δίνουν μια εντύπωση η οποία είναι, ενδεχομένως, λανθασμένη. Δεν ήταν πρόθεσή μου να εκτοξεύσω μια τέτοια κατηγορία".

Επιπλέον συζήτηση σχετικά με τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την συγκεκριμένη στιχομυθία θα γίνει μεταξύ εμένα και του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Συλλούρη, είπε ο κ. Χούρικαν, εκφράζοντας την εκτίμηση πως μετά από αυτή τη συζήτηση θα υπάρχει μια ξεκάθαρη αμοιβαία κατανόηση γύρω από το όλο θέμα. Γύρω από το όλο θέμα υπάρχουν πολλές ειλικρινείς ανησυχίες, πρόσθεσε.

"Η δική μας ανησυχία, ως τράπεζα, παραμένει πως τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα έχουν ήδη καθυστερήσει στα πλαίσια της πολιτικής διαδικασίας για λόγους που δεν εξαρτάται από εμένα να εξετάσω. Αυτή η καθυστέρηση είναι ζημιογόνα, όχι μόνο για την Τράπεζα Κύπρου αλλά για το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, για την οικονομία και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Η αδυναμία μας να λειτουργήσουμε με βάση ένα ξεκάθαρο, γρήγορο και ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο προκαλεί καθυστερήσεις στην προσπάθεια όλων μας να αφήσουμε την οικονομική κρίση πίσω μας και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για την ανάκαμψη ολόκληρης της οικονομίας", ανέφερε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου.

Τόνισε "εκ νέου πως η Τράπεζα Κύπρου δεν θα προχωρήσει σε μαζικές εκποιήσεις των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού". Ωστόσο, σημείωσε, πως "για να λειτουργήσει σωστά ένα τραπεζικό σύστημα και για να εξυπηρετήσει στον μέγιστο βαθμό και με ασφάλεια την οικονομία που στηρίζει, θα πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος και λειτουργικός νομικός μηχανισμός που να προσφέρει στο τραπεζικό σύστημα ασφάλεια ως προς τις εξασφαλίσεις που έλαβε από δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό το σημείο αφορά ουσιαστικά στους μεγάλους δανειολήπτες", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ρoή Ειδήσεων