ΚΥΠΡΟΣ

ETYK: Καλεί εργαζόμενους της ΚΤ Κύπρου σε στάση εργασίας

ETYK: Καλεί εργαζόμενους της ΚΤ Κύπρου σε στάση εργασίας

Η Γενική Γραμματεία της ΕΤΥΚ καλεί τους εργαζομένους στη Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, να συμμετάσχουν σε μονόωρη στάση εργασίας, την Πέμπτη 19 Μαρτίου και ώρα 11:00 π.μ., κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και ζητώντας απ' όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΓ της ΕΤΥΚ, αναφέρει ότι είναι με προβληματισμό που παρακολουθεί την κρίση που ξέσπασε και πάλι, για πολλοστή φορά (με νέους πρωταγωνιστές) τα τελευταία χρόνια, με επίκεντρο την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, μάρτυρες μιας θλιβερής κατάστασης που απαξιώνει και καταργεί θεσμούς και προκαλεί πρόσθετα δεινά στον ήδη δοκιμαζόμενο Τραπεζικό τομέα, οπως διαβάζουμε στο sigmalive.com.

"Το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας, όπως και το σύνολο της κοινωνίας, αναφέρεται, παρακολουθεί εδώ και χρόνια να εξελίσσεται μπροστά και μέσα του, το σενάριο τoυ παραλόγου με αμφισβητήσεις, αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις και γενικά διασυρμός θεσμών και εξυπηρέτηση όλων όσων απεργάζονται την αποδόμηση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της πατρίδας μας", προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Πιστεύουμε, προσθέτουν, ότι όλες οι εξελίξεις γύρω από τους τελευταίους Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, τις Κυβερνήσεις και τα Κόμματα είχαν και έχουν αρνητικές και καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία της Κύπρου.

Ακολούθως ξεκαθαρίζουν, ότι δεν είναι πρόθεση τους να ασχοληθούν με την απόδοση ευθυνών στον οποιονδήποτε από τους Θεσμούς ή τα άτομα που εμπλέκονται στην παρούσα κρίση. Αντιθέτως, αναφέρουν, εκφράζουν την υποχρέωση, ως η Οργάνωση τα μέλη της οποίας έγιναν μάρτυρες και θύματα ταυτόχρονα αυτού του είδους των συμπεριφορών τα τελευταία χρόνια, "να δηλώσουμε με σαφήνεια πως αποστρεφόμαστε και καταδικάζουμε κάθε ενέργεια που απαξιώνει και καταργεί Θεσμούς, ενισχύει την Λερναία Ύδρα της καταστροφής και βαθαίνει την κρίση αξιών που ταλανίζει την πατρίδα μας".

Πεδίο μάχης για εξυπηρέτηση συμφερόντων

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση τονίζει πως η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αντί να διαφυλαχθεί σαν κορωνίδα του τραπεζικού συστήματος, "απετέλεσε και αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, πεδίο μάχης για εξυπηρέτηση συμφερόντων, πολιτικών και άλλων, έξω από την αποστολή της, με αποτέλεσμα να τρωθεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία της σαν ανεξάρτητος θεσμός τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου".

Αυτή η κατάσταση, δηλώνουν, απαξιώνει πέραν των άλλων και τους εργαζόμενους στην Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι με υπέρμετρο επαγγελματισμό και σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής, προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να φέρουν σε πέρας την δύσκολη αποστολή που η κατάσταση της οικονομίας τους επέβαλε. "Έχουμε όλοι την υποχρέωση να αφήσουμε απερίσπαστους τους εργαζόμενους στην Κεντρική Τράπεζα και να τους δώσουμε κάθε εφόδιο για να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται, ειδικά τα τελευταία χρόνια", συμπληρώνουν..

Προβλήματα λόγω υποστελέχωσης

Στην ανακοίνωση, η ΕΤΥΚ εγείρει και το θέμα της αποχώρησης μεγάλου αριθμού εργαζομένων τα τελευταία χρόνια, δηλώνοντας "η Οργανωτική πυραμίδα της Τράπεζας έχει στην ουσία διαλυθεί". "Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με τον αυξανόμενο όγκο εργασίας που καλείται το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας να διεκπεραιώσει, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση των υποχρεώσεων της Κεντρικής Τράπεζας χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον αναγνώρισης και αντιμετώπισης τους από την ίδια την Τράπεζα".

Αιχμές για την μελέτη της Bundesbank

Ακολούθως, η ΕΤΥΚ επισημαίνει ότι την ώρα που η μελέτη της Bundesbank δεν αξιοποιείται, γίνεται νέα μελέτη. "Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η Διευθυντική πυραμίδα συνειδητά παροπλίστηκε και το υπόλοιπο προσωπικό αγνοείται παντελώς, ενώ συσσωρεύονται για χρόνια πολλά άλυτα προβλήματα που δυσκολεύουν την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών της Τράπεζας. Η δωρεάν μελέτη της Bundesbank για την αναδιάρθρωση ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε και τώρα πάμε για νέα μελέτη με εξωτερικούς συμβούλους με αδρή αμοιβή" δηλώνουν.

Η ΕΤΥΚ καλεί όλους όσοι εμπλέκονται στις τελευταίες εξελίξεις με θάρρος και νηφαλιότητα να αναζητήσουν τις ευθύνες τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, προτάσσοντας πάνω απ' όλα το συμφέρον του τόπου και όχι προσωποκεντρικά ή κομματικά συμφέροντα.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Ρoή Ειδήσεων