ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Συναντήσεις 'Αιντε με Αναστασιάδη-Έρογλου

Κυπριακό: Συναντήσεις 'Αιντε με Αναστασιάδη-Έρογλου

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Αιντε συναντήθηκε σήμερα 17 Μαρτίου 2015, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς 'Ερογλου.

Παράθυρο ευκαιρίας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό λόγω λήξης της NAVTEX, αλλά και των εξελίξεων στα ενεργειακά, βλέπει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπερθ Αιντε, σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν διαβλέπει πολλές ακόμη ευκαιρίες λύσης.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, ο κ. Έιντε είπε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στην αναστολή συνομιλιών μπορεί σύντομα να τερματιστούν.

“Φυσικά πρέπει να δούμε ότι αυτό θα γίνει προτού μπορέσουμε να προχωρήσουμε, αλλά οι προσδοκίες είναι ότι εντός λογικού χρόνου θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο κλίμα όπου όχι μόνο θα συνομιλήσουμε αλλά και θα δούμε αν οι συνομιλίες μπορούν να επιταχυνθούν”, είπε.

Εξέφρασε παράλληλα την αίσθηση ότι υπάρχει επιθυμία να επενδύσουμε σε αυτό το κλίμα μετά την κρίση που είχε δημιουργηθεί, προσθέτοντας πως κάποιες φορές οι κρίσεις μπορούν να βοηθήσουν ώστε να ξεκαθαρίσουν οι σκέψεις και να δείξουν ότι υπάρχουν μεγαλύτερα θέματα για να αντιμετωπιστούν. Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα επαναρχίσει ο διάλογος, ο κ. Έιντε αναφέρθηκε αρχικά στη λήξη της NAVTEX στις 6 Απριλίου.

“Αυτός είναι ένας παράγοντας που θα συμβάλει εποικοδομητικά στην επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς επίσης και όλες οι εξελίξεις στον τομέα του φυσικού αερίου φαίνεται να προχωρούν σε τέτοια κατεύθυνση που μπορεί να έχουμε ένα περιβάλλον όπου οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν».

Πρόσθεσε ότι «όπως φαίνεται, μπορεί να δημιουργηθεί ένα παράθυρο”, καθώς οι λόγοι για την αναστολή των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχουν. “Αν υπάρξει αυτή η δυναμική, θα τη χρησιμοποιήσουμε και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα, είναι να συζητήσουμε για το τι θα κάνουμε αν αυτό καταστεί εφικτό.

Υποθέτοντας ότι προχωρούμε σε ένα καλύτερο στάδιο τότε θα επιταχύνουμε τις συνομιλίες και θα δούμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε”, είπε. Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για την αναφορά του στα ενεργειακά, είπε ότι “δεδομένου των εξελίξεων στην αγορά φυσικού αερίου, όπου οι τιμές είναι χαμηλές και το ότι μέχρι στιγμής τα ευρήματα δεν ήταν ιδιαίτερα υποσχόμενα - δεν είναι κάτι που εναπόκειται σε εμένα να σχολιάσω -, η αίσθηση μου είναι ότι αυτά μας δίνουν κάποιο χρόνο για να επανέλθουμε στις συνομιλίες”.

Πρόσθεσε πως στη συνέχεια ο κύριος σκοπός είναι όχι μόνο να χειριστούμε τεχνικά θέματα, αλλά και να δημιουργήσουμε το κλίμα όπου στο μέλλον δεν θα έχουμε ανάγκη να φύγουμε από τις συνομιλίες. Ερωτηθείς αν αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για εξεύρεση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είπε ότι “πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια πραγματική ευκαιρία, αλλά ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε να περνάμε χρόνο με χρόνο χωρίς οποιαδήποτε πρόοδο διότι αυτό το πρόβλημα είναι άλυτο για πολλές δεκαετίες”. Συνέχισε λέγοντας πως “σε κάποιο στάδιο πρέπει να υπάρξει κοινή θέληση να προχωρήσουμε.

Αισθάνομαι ότι η θέληση υπάρχει απλώς αισθάνομαι ότι επιπρόσθετα με τη θέληση πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και αν αυτές υπάρξουν πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αδράξουμε την ευκαιρία και να τη χρησιμοποιήσουμε εποικοδομητικά”. Τέλος, κληθείς να πει αν αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία, ο κ. Έιντε είπε ότι “δεν θα υπάρξουν πολλές άλλες”.

πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχετικές ειδήσεις