ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης-Ντολφ: Συνάντηση στις Βρυξέλλες

Αναστασιάδης-Ντολφ: Συνάντηση στις Βρυξέλλες

Eνέργεια, Ουκρανικό και ανάπτυξη είναι τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιούνται στις 19 και 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Στις Βρυξέλλες θα παραστεί και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπου αύριο 19/3/2015 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διοργανώνει τη Σύνοδο Κορυφής του την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, με στόχο την προετοιμασία των ηγετών που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στη Σύνοδο έχουν προσκληθεί και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «οι ηγέτες της ΕΕ θα καθορίσουν νέες κατευθύνσεις με σκοπό τη δημιουργία μίας Ενεργειακής Ένωσης βάσει των εργασιών της Επιτροπής και των διαφόρων συνθέσεων του Συμβουλίου».

Οι κατευθύνσεις αυτές θα βασίζονται στους κεντρικούς άξονες της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας, της ολοκλήρωσης της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς της ΕΕ και τις συνέχισης των προσπαθειών για περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Παράλληλα, προστίθεται, «οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων θα προβούν σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την οικονομική κατάσταση και θα ολοκληρώσουν την πρώτη φάση του ευρωπαϊκού εξαμήνου για το 2015».

«Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να δώσουν κατευθύνσεις σχετικά με τους στόχους της συνόδου κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα στις 21 και 21 Μαΐου 2015», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόκειται επίσης να συζητήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και την κατάσταση στην Ουκρανία, ιδίως την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, και να εγκρίνει ενδεχόμενα νέα μέτρα».

Η κατάσταση στη Λιβύη και οι επιπτώσεις της για την ασφάλεια της ΕΕ θα περιληφθούν επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνόδου.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής κοινωνική σύνοδος με θέμα «η επένδυση στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας: εντείνοντας την συμβολή των κοινωνικών εταίρων», κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει διάλογος μεταξύ των θεσμών της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κοινωνικών εταίρων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις