ΚΥΠΡΟΣ

Συμφωνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Συμφωνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου για επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ανακοίνωσε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, ο οποίος είχε προηγουμένως χωριστές συναντήσεις μαζί τους.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Άϊντε είπε ότι η ακριβής ημερομηνία της επανάληψης των διαπραγματεύσεων θα καθοριστεί μετά τις «εκλογές στο βορρά», όπως είπε.

Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 19 Απριλίου, αλλά φαίνεται ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στις 26 του μηνός.

Ο κ. Άιντε υποστήριξε πως οι συνθήκες επιτρέπουν την προετοιμασία για την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, από το σημείο που οι δύο πλευρές είχαν μείνει, πριν την διακοπή τους το περασμένο φθινόπωρο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι δύο ηγέτες δεν βλέπουν πλέον εμπόδια για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Επίσης, δήλωσε πως το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός» δεν θα επιστρέψει στην κυπριακή ΑΟΖ, «με βάση τις διαβεβαιώσεις που έλαβε».

Ο κ. Άιντε χαρακτήρισε το 2015 ως μια αποφασιστική χρονιά για το Κυπριακό, τόνισε ότι «το παράθυρο ευκαιρίας δεν θα είναι για πάντα ανοικτό» και εξέφρασε επίσης την επιθυμία να συναντηθεί και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις