ΚΥΠΡΟΣ

Έρογλου: Ο οδικός χάρτης ζητήθηκε από τον Αϊντε

Έρογλου: Ο οδικός χάρτης ζητήθηκε από τον Αϊντε

Αναλύοντας τον οδικό χάρτη «επτά βημάτων» σε τηλεοπτικό προεκλογικό πρόγραμμα , ο Ντερβίς Έρογλου χαρακτήρισε το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2014 με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ως το σημαντικότερο έγγραφο μετά τις συμφωνίες 77-79.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου, που ήταν μόνος του στο πρόγραμμα του καναλιού και απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μιλώντας για το Κυπριακό και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είπε ότι θα αρχίσουν εντατικά το Μάιο και εντός Ιουνίου θα ξεκαθαρίσουν τα συμφωνηθέντα θέματα.

Στόχος είναι, πρόσθεσε, τον Ιούλιο να υπάρξει συμφωνία στα θέματα που τώρα δεν υπάρχει. Τον Αύγουστο, συνέχισε, θα υπάρξει κενό λόγω διακοπών και το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί μια πολυμερής διάσκεψη με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων. Το Νοέμβριο, είπε ο κ. Έρογλου, θα ετοιμασθεί ένα σχέδιο λύσης το οποίο θα καθορισθεί με διαπραγματεύσεις πάρε – δώσε μεταξύ των δύο πλευρών.

Στόχος, κατέληξε, το Δεκέμβριο οι δύο ηγέτες να παρουσιάσουν στους "λαούς" τους σε δημοψηφίσματα τη συμφωνία στην οποία θα έχουν φτάσει. Τον οδικό αυτό χάρτη επτά βημάτων, είπε, έδωσαν στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά από υπόδειξη του ίδιου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο κ. Αναστασιάδης, συνέχισε, αποδέχθηκε να γυρίσει στο τραπέζι των συνομιλιών και εάν η ε/κ πλευρά δεν προβεί σε "αντίθετες ενέργειες, δεν θα υπάρξει δυσκολία και εάν αυτοί κάνουν ένα βήμα, αντίστοιχα και εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα".

Κατά τον κ. Έρογλου, το Κοινό Ανακοινωθέν που υπέγραψε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο ίδιος, είναι το σημαντικότερο έγγραφο μετά τις συμφωνίες '77-79. Για τις συγκλίσεις, είπε ότι υπάρχουν εκείνες από την εποχή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και για το Διαμοιρασμό εξουσίας, αλλά όχι υπογραφή κάτω από αυτές. Υπάρχουν και συγκλίσεις του ιδίου, υποστήριξε, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τις απέρριψε. "Υπήρξαν 9-10 συγκλίσεις. Παράδειγμα το κεφάλαιο της ΕΕ το ολοκληρώσαμε. Στο περιουσιακό καταλήξαμε σε ένα έγγραφο 80 σελίδων. Αυτά έγιναν αποδεκτά και από την πλευρά του ΓΓ. Εμείς αποδεκτήκαμε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις που θα φέρουν ένα αποτέλεσμα με αυτό το Κοινό Ανακοινωθέν".

Κληθείς να σχολιάσει επίκριση του Μουσταφά Ακιντζί ότι υπέγραψε μετά από πίεση της Τουρκίας το Κοινό Ανακοινωθέν, ο κ. Έρογλου είπε ότι η συνδιαλλαγή για το κείμενο έγινε από την τ/κ πλευρά και επειδή η Τουρκία τον εμπιστεύεται, ετοίμασαν κάποια έγγραφα. Λάθος του κ. Ακιντζί το σχόλιο αυτό, ο διαπραγματευτής και αυτός που ενέκρινε το κείμενο ήμουν εγώ, σημείωσε ο Ντερβίς Έρογλου.

Ο Ντερβίς Έρογλου σχολίασε πως η προεκλογική εκστρατεία για την ψηφοφορία της 19ης Απριλίου πρώτη φορά άρχισε τόσο νωρίς, σημειώνοντας ότι εδώ και 8-9 μήνες ο κόσμος ακούει τους υποψηφίους και γι' αυτό δεν του έμεινε ενθουσιασμός. "Αλλά μπαίνοντας στην τελευταία εβδομάδα ο ενθουσιασμός αυξήθηκε".

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις