ΚΥΠΡΟΣ

Συνάντηση Ομήρου-Αβραμόπουλου για το μεταναστευτικό

Συνάντηση Ομήρου-Αβραμόπουλου για το μεταναστευτικό

Το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της μπροστά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, αλλά στο πλευρό της στέκεται η Ευρώπη, έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Λ. Ομήρου είπε πως “αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα μέσα από τα μέτρα που λαμβάνουμε, την οικονομική στήριξη και βεβαίως την υποστήριξη της Κύπρου στην προσπάθεια που καταβάλλει για να περιθάλψει αυτούς τους ανθρώπους και από την άλλη μεριά να προστατέψει τα ευρωπαϊκά μας σύνορα”.

Η Κύπρος, ανέφερε, βρίσκεται ως της γεωγραφικής της θέσης πολύ κοντά στην περιοχή που τον τελευταίο καιρό διέρχεται μια περίοδο ανασφάλειας και πολιτικής αστάθειας - μια από τις αιτίες είναι ακριβώς οι αναταραχές, οι εμφύλιοι πόλεμοι, οι καταστροφές που συντελούνται μόλις λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από το νησί.

Είναι λοιπόν, συνέχισε, στο μέτωπο επάνω και πρέπει να αισθάνεται τη βοήθεια και τη στήριξη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

“Η μετανάστευση αυτό τον καιρό έχει πάρει διαφορετικές διαστάσεις. Χιλιάδες σε απόγνωση συνάνθρωποι μας αναζητώντας μια καλύτερη θέση στη ζωή και στον ήλιο επιλέγουν επικίνδυνους δρόμους για να φτάσουν στην Ευρώπη. Τυγχάνουν εκμετάλλευσης από εγκληματικά δίκτυα, και μια από τις πρώτες προτεραιότητες μας είναι να σώσουμε ζωές, συγχρόνως όμως να δημιουργήσουμε και ένα πλαίσιο κανόνων για την νόμιμη μετανάστευση”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Κύπρο, είπε πως “κάθε φορά που ο δρόμος μου δείχνει την Κύπρο εδώ με οδηγεί η καρδιά μου”, σημειώνοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαψα από το να είμαι κοντά στον κυπριακό ελληνισμό, και από τη δική μου σκοπιά να δίδω και εγώ τη μάχη για την δικαίωση των ονείρων του”.

"Σήμερα", σημείωσε, "βρίσκομαι εδώ υπό την ιδιότητα του Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ιθαγένειας, ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο που μου έχει εμπιστευτεί ο Πρόεδρος Γιούνκερ και που οι εξελίξεις θέλησαν τα θέματα αυτά να είναι στην κορυφή της προτεραιότητας τόσο των κρατών-μελών όσο και της ίδιας της ΕΕ.

Ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Ομήρου για την πρόσκληση του να απευθυνθεί στο Σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων με αφορμή την μόλις χθες ανακοινωθείσα νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση.

Μετά από πολλά χρόνια, είπε ο Επίτροπος, η Ευρώπη πήρε την ευθύνη να καταθέσει μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πρόταση που στην συνέχεια και εφόσον υιοθετεί από όλα τα κράτη-μέλη θα αποτελεί το πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου είπε πως είναι με πολλή χαρά που υποδέχτηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον αρμόδιο Επίτροπο για την Μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η παρουσία του στην Κύπρο και εδώ στην Βουλή των Αντιπροσώπων, σημείωσε, είναι εξόχως τιμητική όχι μόνο γιατί εκπροσωπεί σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα τόσο σημαντικό κρίσιμο θέμα, όπως είναι αυτό των μεταναστευτικών ρευμάτων που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, προβληματισμού αλλά και αποφάσεων για την αντιμετώπιση του αλλά και όπως είναι πολύ καλά γνωστό ο Δημήτρης Αβρααμόπουλος συνδέεται εδώ και δεκαετίες θα έλεγα με τον κυπριακό ελληνισμό, τον κυπριακό λαό, το πρόβλημα της Κύπρου.

Ως Υπουργός Εξωτερικών, ως Αμυνας, ως Δήμαρχος Αθηναίων και από όλα τα πολιτειακά αξιώματα τα οποία υπηρέτησε, είπε, αποδείχθηκε ένας θερμός διαπρύσιος κήρυκας της απελευθέρωσης της πατρίδας μας, της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις