ΚΥΠΡΟΣ

O Λακκοτρύπης για το φυσικό αέριο Κύπρου στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ

O Λακκοτρύπης για το φυσικό αέριο Κύπρου στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ

Το μήνυμα ότι η ΕΕ θα πρέπει να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εκμετάλλευση των ορυκτών της πόρων, έστειλε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε παρέμβαση στις εργασίες του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού παραμένει μείζον ζήτημα με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα καταφέρει να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, πρωτίστως, από την εκμετάλλευση των δικών της εγχώριων πηγών, όπως των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για το ζήτημα της ενεργειακής απομόνωσης, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι αυτό παραμένει ένα ουσιαστικό πρόβλημα για τα περιφερειακά κράτη μέλη και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στους σχεδιασμούς για τη δημιουργία μιας Ενεργειακής Ένωσης.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Λακκοτρύπης είχε διμερή συνάντηση με τον Επίτροπο για την Κλιματική Δράση και την Ενέργεια Miguel Arias Cañete, τον οποίο και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου και ανέδειξε την ανάγκη για χρηματοδοτική και τεχνική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών.

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του Συμβουλίου ήταν η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ενεργειακή Ασφάλεια και η υιοθέτηση Συμπερασμάτων για την παροχή κινήτρων προς τους καταναλωτές και την προσέλκυση επενδύσεων στο πλαίσιο εφαρμογής της Ενεργειακής Ένωσης.

Στο γεύμα εργασίας, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ρόλο του υγροποιημένου φυσικού αερίου και των υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ρoή Ειδήσεων