ΚΥΠΡΟΣ

Στον... πάγο οι έρευνες στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Στον... πάγο οι έρευνες στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Την διακοπή των αστυνομικών ερευνών στην Κεντρική Τράπεζα, που αφορούσαν τη διαρροή της λίστας με τα κόκκινα δάνεια βουλευτών, αποφάσισε η Νομική Υπηρεσία, ύστερα από την παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η απόφαση ελήφθη χθες από τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, σε σύσκεψη στην Νομική Υπηρεσία με τον βοηθό διευθυντή του ΤΑΕ Αρχηγείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός εισαγγελέας έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία να παγώσει όλες τις έρευνες, μέχρι να ενημερώσει γραπτώς τον Μάριο Ντράγκι. Υπό τα νέα δεδομένα, η Αστυνομία θα βρίσκεται σε αναμονή, μέχρι να δοθούν νέες οδηγίες από τον γενικό εισαγγελέα.

Το θέμα της προστασίας απορρήτων εγγράφων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, τέθηκε και από την Κεντρική κατά τις έρευνες της Αστυνομίας στις 26 και 27 Μαΐου, όταν είχαν παραληφθεί ως τεκμήρια, 8 σκληροί δίσκοι που βρίσκονται στην κατοχή του ΤΑΕ Αρχηγείου. Ζητήθηκε όπως, κατά το άνοιγμα των σκληρών δίσκων, είναι παρόντες εκπρόσωποι του Νομικού Τμήματος και της ασφάλειας του συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών της Κεντρικής, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόσβασης σε στοιχεία που αφορούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και να γίνει μόνο αντιγραφή της λίστας με τα κόκκινα δάνεια βουλευτών.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Αστυνομία και μάλιστα σε επίπεδο ανακριτών και της επικεφαλής της Κεντρικής Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η οποία είχε πει επί λέξει: "Κάνετε ό,τι νομίζετε".

Την περασμένη Κυριακή και ενώ είχε προγραμματιστεί το άνοιγμα ενός εκ των 8 σκληρών δίσκων στο ΤΑΕ Αρχηγείου, παρουσία εκπροσώπου ασφάλειας του συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών της Κεντρικής, ο εκπρόσωπος ενημέρωσε τους ανακριτές ότι δεν θα παρερευθεί, κατόπιν οδηγιών του Νομικού Τμήματος της Κεντρικής.

Οδηγίες Γ. Εισαγγελέα να μην προχωρήσει η εξέταση

Μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, η Αστυνομία δεν έχει προχωρήσει στην εξέταση του περιεχομένου των δίσκων των ηλεκτρονικών υπολογιστών που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκειας της έρευνάς της στην Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο η διερεύνηση της σχετικής υπόθεσης συνεχίζεται σε ό,τι αφορά τη λήψη καταθέσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” για πάγωμα των ερευνών στην Κεντρική Τράπεζα, εξαιτίας της παρέμβασης του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως δεν έχουν παγώσει οι έρευνες, σημειώνοντας πως εκείνο που έγινε είναι ότι μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα δεν έχει προχωρήσει η εξέταση του περιεχομένου δίσκων των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πρόσθεσε πως επί του χειρισμού του συγκεκριμένου θέματος θα αναμένονται νεώτερες οδηγίες από το Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε πως ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στην Αστυνομία αρμόδιος λειτουργός της Κεντρικής Τράπεζας και στην παρουσία του να γίνει η εξέταση των δίσκων των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ωστόσο, πρόσθεσε, ο λειτουργός ενημέρωσε πως δεν θα παρευρίσκετο τελικά στην εξέταση και στη συνέχεια δόθηκαν οι οδηγίες από το Γενικό Εισαγγελέα όπως η Αστυνομία μην προχωρήσει στην εξέταση των δίσκων.

Ο κ. Αγγελίδης διευκρίνισε πάντως πως πέραν αυτού η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται κανονικά ως προς τη λήψη καταθέσεων και δεν υπάρχει παγοποίηση των ερευνών.

Σχετικές ειδήσεις