ΚΥΠΡΟΣ

Τράπεζα Κύπρου: Κάτω από €6 δισ. ο ELA

Τράπεζα Κύπρου: Κάτω από €6 δισ. ο ELA

Kάτω από τα €6 δισεκατομμύρια υποχώρησε η εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου από την έκτακτη ρευστότητα της ΕΚΤ (ELA), σύμφωνα με την μηνιαία συνοπτική κατάσταση τηςΚεντρικής Τράπεζας στις 30 Ιουνίου.

Ο ELA υποχώρησε κατά €500 εκατομμύρια στα €5,9 δισ, καθώς η Τράπεζα Κύπρου είχε προχωρήσει στην αποπληρωμή στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας μετά τη μερική αποπληρωμή από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 9 Ιουνίου ομολόγου που εκδόθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας και μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου το Μάρτιο του 2013.

Παράλληλα, η εξάρτηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από πράξεις νομισματικής πολιτικής (απευθείας χρηματοδότηση από τη ΕΚΤ) υποχώρησε κατά €234 εκατ, υποχωρώντας στα 762 εκατ στα τέλη Ιουνίου από £996 εκατ στις 31 Μαΐου.

Έτσι η συνολική εξάρτηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από τον ELA και τις πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ υποχώρησε στα €6,66 δισ από €7.40 δισ το Μάιο.

Η συνεχιζόμενη μείωση του ELA αλλά και της χρηματοδότησης από τις πράξεις νομισματικής πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση στο σύνολο ενεργητικού της ΚΤΚ στα €11,47 δις το Ιούνιο από 11,82 δις το Μάιο.

ΠΗΓΗ ikypros.com

Σχετικές ειδήσεις