ΚΥΠΡΟΣ

Στους 41 βαθμούς το θερμόμετρο στην Κύπρο

Στους 41 βαθμούς το θερμόμετρο στην Κύπρο

Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν από σήμερα μέχρι την Τετάρτη στην Κύπρο σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Μικρή πτώση αναμένεται την Πέμπτη. Σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 20%, θα κυμανθεί η υγρασία.

Ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει σήμερα τους 40 βαθμούς, ενώ η θερμοκρασία ρεκόρ για το φετινό καλοκαίρι καταγράφηκε τον Αύγουστο και ήταν 43 βαθμοί.

Αναλυτικά η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας:

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 3 μποφόρ για να καταστούν μέχρι το απόγευμα κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς 3 και τοπικά μέχρι μέτριοι 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 35 στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 33 στα δυτικά και βόρεια και στους 31 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το βράδυ ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και στα βόρεια παράλια νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 24 βαθμούς στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 22 στο εσωτερικό, τα δυτικά και βόρεια παράλια και στους 21 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το επόμενο τριήμερο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα την Τρίτη και την Τετάρτη. Την Πέμπτη αναμένεται μικρή πτώση.

Προστασία των εργαζομένων από τον θερμικό φόρτο

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει προς όλους τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι σήμερα ή/και τις επόμενες ημέρες στις πεδινές ή και παράλιες περιοχές, αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που πιθανόν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό καύσωνα. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που εργάζονται εκτεθειμένοι σε θερμικό φόρτο ή και να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία τους.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας υπενθυμίζει τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα μέσω εκτίμησης των κινδύνων για προστασία των εργαζομένων ή των ιδίων από τον θερμικό φόρτο, όπως αυτά προνοούνται και στον Κώδικα Πρακτικής για την Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων, μη αποκλειομένης της αλλαγής εργασίας/ανάπαυσης/διακοπής εργασίας υπό συνθήκες που εκθέτουν προσωπικό άμεσα στις ανωτέρω συνθήκες.

Ο Κώδικας Πρακτικής για την Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων μπορεί να βοηθήσει τον κάθε εργοδότη και το κάθε αυτοεργοδοτούμενο πρόσωπο να εφαρμόσει τις πρόνοιες της νομοθεσίας προκειμένου να αποφευχθούν ή να μειωθούν σε αποδεκτό επίπεδο, οι κίνδυνοι που οφείλονται στην έκθεση των εργαζομένων σε επιβαρυμένους θερμικά εργασιακούς χώρους, ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές, υγιεινό, ευχάριστο και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.

πηγη ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις