ΚΥΠΡΟΣ

Στο Παρίσι ο ΥΠΕΞ της Κύπρου

Στο Παρίσι ο ΥΠΕΞ της Κύπρου

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης θα συμμετάσχει αύριο, 8 Σεπτεμβρίου, στη «Διεθνή Διάσκεψη για τα θύματα θρησκευτικής ή εθνοτικής βίας στη Μέση Ανατολή», που πραγματοποιείται στο Παρίσι, υπό την αιγίδα των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Ιορδανίας.

Τη διεθνή διάσκεψη θα απασχολήσουν τρεις προτεραιότητες που είχαν επισημανθεί σε συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο.

Ο κ. Κασουλίδης θα είναι ο συντονιστής της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που θα επικεντρωθεί στην εξεύρεση πολιτικών λύσεων με σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, και στην ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής, εθνοτικής και θρησκευτικής ποικιλομορφίας της Μέσης Ανατολής.

Στην παρέμβαση του, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επικεντρωθεί στη σημασία της προστασίας της ποικιλόμορφης πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Μέσης Ανατολής, στη βάση και των σχετικών εμπειριών και διδαγμάτων της Κύπρου.

Οι άλλες δύο προτεραιότητες που θα απασχολήσουν τη διάσκεψη είναι η ανταπόκριση στις άμεσες ανάγκες πληθυσμών που βρίσκονται σε κίνδυνο με τη διευκόλυνση της ασφαλούς, εθελοντικής και μόνιμης επιστροφής των εκτοπισμένων, και ο τερματισμός της ατιμωρησίας των ατόμων που διέπραξαν εγκλήματα κατά πληθυσμών για εθνοτικούς ή θρησκευτικούς λόγους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο στις 9 Σεπτεμβρίου.