ΚΥΠΡΟΣ

Στους 9.000 περίπου οι αναλφάβητοι στην Κύπρο

Στους 9.000 περίπου οι αναλφάβητοι στην Κύπρο

Πάνω από 100.000 πολίτες είναι απόφοιτοι μόνο του Δημοτικού Σχολείου, αναλφάβητοι είναι συνολικά 9.152 συμπολίτες μας εκ των οποίων οι 6.776 είναι γυναίκες ενώ πρόσθετα, 5.575 πολίτες δεν πήγαν ποτέ σχολείο και 24.751 δεν τελείωσαν ποτέ το Δημοτικό, αναφέρει ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη με την ευκαιρία της 8ης Σεπτεμβρίου Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού.

Σε ανακοίνωση ο Επίτροπος σημειώνει ότι “η εκπαίδευση στον τόπο μας φαίνεται ότι έχει πολύ υψηλή θέση στις αξίες της κυπριακής κοινωνίας και ενθαρρύνεται από το κράτος και αυτό διαπιστώνεται τόσο από τις υψηλές κρατικές δαπάνες που αφορούν αποκλειστικά στην εκπαίδευση όσο και από τον χαμηλό δείκτη αναλφαβητισμού, τις λίγες περιπτώσεις μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο και την υψηλή συμμετοχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση”.

Προσθέτει ότι “ο αλφαβητισμός είναι το επίκεντρο της βασικής εκπαίδευσης και είναι απαραίτητος για την εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, την επίτευξη της ισότητας των φύλων και τη διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης, της ειρήνης και της δημοκρατίας”.

“Ο αλφαβητισμός αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, εργαλείο της προσωπικής ενδυνάμωσης και ένα μέσο για την κοινωνική και ανθρώπινη ανάπτυξη. Ο αλφαβητισμός είναι η πύλη για περαιτέρω μάθηση”, καταλήγει.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις