ΚΥΠΡΟΣ

Τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή αναδεικνύει σε μήνυμά του ο Ομπάμα

Τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή αναδεικνύει σε μήνυμά του ο Ομπάμα

Την στήριξη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με την ευκαιρία της επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα αναφέρεται τόσο στις σχέσεις των δύο χωρών, τη συνεργασία τους, όσο και στο Κυπριακό.

Στην επιστολή συγχαίρει τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τις προσπάθειες που καταβάλλει και για τη σημαντική, όπως αναφέρει, πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού.

Αναφέρεται περαιτέρω σε ιστορική ευκαιρία για την επανένωση του νησιού μέσα από μια συμφωνία στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, για ένα, όπως επισήμανε, καλύτερο μέλλον στο νησί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνει ο πρόεδρος Ομπάμα, υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν την προσπάθεια αυτή (στο Κυπριακό).

Στην επιστολή του και σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο Αμερικανός ηγέτης αναδεικνύει και τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή. Συγκεκριμένα αναφέρεται στα εξής:

● Στη διαρκή συνεργασία (των ΗΠΑ) με την Κυπριακή Δημοκρατία.

● Στο γεγονός ότι εργάσθηκαν οι δυο χώρες από κοινού για την προώθηση της ειρήνης και για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού στην περιοχή.

Στη δημιουργία μεγαλύτερων εμπορικών σχέσεων και επενδύσεων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, βρισκόμενος στη Νέα Υόρκη, θα έχει αύριο Σάββατο συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της χώρας Τζο Μπάιντεν.

Σχετικές ειδήσεις