ΚΥΠΡΟΣ

Επ. Ενέργειας Ευρωκοινοβουλίου: Η Κύπρος να αξιοποιήσει περισσότερο τις ΑΠΕ

Επ. Ενέργειας Ευρωκοινοβουλίου: Η Κύπρος να αξιοποιήσει περισσότερο τις ΑΠΕ

Την ανάγκη αύξησης της συνεισφοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κύπρου σημείωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη σημερινή επίσκεψή τους στην κυπριακή Βουλή.

Παράλληλα, εξέφρασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στον ανεφοδιασμό και την Ενεργειακή Ασφάλεια της Ευρώπης.

Η αντιπροσωπεία της επιτροπής του ΕΚ, είχε ενημερωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και στη συνέχεια παρακάθισε σε συνεδρία με μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίας η Προεδρεύουσα της Επιτροπής του ΕΚ Ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Martina Werner ανέφερε ότι το φυσικό αέριο έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην διαφοροποίηση των πηγών ανεφοδιασμού.

Επίσης, ανέφερε ότι η Κύπρος έχει μικρό ποσοστό ΑΠΕ στο ενεργειακό της ισοζύγιο, σημειώνοντας η σημασία που αποδίδει η ΕΕ στις ΑΠΕ στο πλαίσιο της αειφόρου πολιτικής που ακολουθεί. Πρόσθεσε ότι είδαν με ενδιαφέρον κατά την επίσκεψή τους στο Ινστιτούτο Κύπρου ότι υπάρχει πρόοδος στον τομέα τον ΑΠΕ και θα πρέπει να αναληφθούν προσπάθειες να αύξηση της συμβολής τους στο ενεργειακό μείγμα. Σημείωσε, επίσης, ότι η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ είναι και εξωτερική πολιτική, αφού η Ένωση εισάγει ενέργεια 1 εκ. ευρώ την ημέρα.

Ο Ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Werner Langen αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της Νότιας Ευρώπης ως ένα μέρος με νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην σημασία της πολιτικής επίλυσης του Κυπριακού σε σχέση με τα ενεργειακά. Είπε επίσης ότι η Κύπρος έχει ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη των ΑΠΕ, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό ώστε να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρισμού.

Ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Miroslav Poche είπε ότι υπάρχουν πολλές προσδοκία για τον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ κάτι στο οποίο η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει το επίκεντρο. Εξέφρασε επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προοπτικές συνεργασίας της Κύπρου με την Αίγυπτο.

Η Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία Cora van Nieuwenhuizen μιλώντας για το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας διερωτήθηκε τί τιμές μπορεί να πετύχει η Κύπρος ώστε να είναι ανταγωνιστικές.

Η Ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Cornilia Ernst ανέφερε ότι για την δική της πολιτική ομάδα οι ΑΠΕ αποτελούν προτεραιότητα και διερωτήθηκε κατά πόσο η Κύπρος υποστηρίζει τις ΑΠΕ και αξιοποιεί το πακέτο Γιούνκερ προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε επίσης τη σημασία της συμμετοχή και μικρών τοπικών φορέων στην παραγωγή ενέργειας σε ένα νησί όπως η Κύπρος.

Η Ευρωβουλευτής της ομάδας των Εθνών και των Ελευθεριών Barbara Kappel σημείωσε την ανάγκη για ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης και διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας αλλά και στη σημασία των ΑΠΕ. Διερωτήθηκε επίσης για τους στόχους της Κύπρου σε σχέση με τη μείωση των εκπομπών ρύπων όπως θα τεθούν στη διάσκεψη στο Παρίσι τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ο Ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι στην έκθεσή του για την ενεργειακή ένωση το ΕΚ προσπάθησε να καταδείξει τη σημασία των κοιτασμάτων της Α. Μεσογείου για τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ χρηματοδότησε τον Euro – Asia interconnector και την μελέτη για τον EuroMed. Επεσήμανε επίσης ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση της ενεργειακής απομόνωσης κρατών δεν έχει υλοποιηθεί.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι με την αντιπροσωπία της Επιτροπής του ΕΚ έγινε μια ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και την ενεργειακή πολιτική στην Κύπρο, τις σκέψεις για τη μείωση των ρύπων μέχρι το 2030 και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Αναδείξαμε ότι η περιοχή της ΑΟΖ μας αλλά και γενικότερα η Α. Μεσόγειος αναβαθμίζεται ενεργειακά αυτή τη στιγμή. Η Κύπρος πρωταγωνιστεί και συνδέει την Ευρώπη μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο όσον αφορά την ενέργεια», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει παρατηρήσεις από τους ευρωβουλευτές ότι η Κύπρος είναι ακόμα πολύ χαμηλά στις ΑΠΕ και υπάρχει αναγκαιότητα για μεγαλύτερη αξιοποίηση του ήλιου, κάτι που όπως είπε ο κ. Ζαχαρίου είναι μέσα στους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπε επίσης ότι όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ, η Κύπρος είναι πιο μπροστά από τους στόχους που είχε καταθέσει το 2010 στην ΕΕ αλλά χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά ακόμη.

Ανέφερε ακόμα ότι οι σχέσεις του ΕΚ με τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να γίνουν ακόμα πιο στενές ώστε να χαραχθούν πιο σωστές πολιτικές για την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών στα θέματα ενέργειας. Αποφασίστηκε, είπε οι συναντήσεις αυτές να γίνουν πιο συχνές ώστε από κοινού να προωθηθούν τα ευρωπαϊκά θέματα ενέργειας και τα θέματα της Κύπρου.

Μιλώντας μετά την Επιτροπή ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι είναι σημαντική η επαφή που είχε η Επιτροπή του ΕΚ τόσο με τη Βουλή όσο και με τον Πρόεδρο του Σώματος και ο διάλογος που υπήρξε.

Η συνάντηση αυτή, είπε, ήταν πολύ σημαντική αφού αυτή την περίοδο συζητείται σε επίπεδο ΕΕ η έκθεση της Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση στην οποία είπε υπάρχουν πολλά θέματα που αφορούν την Κύπρο.

«Θέλουμε να αναδείξουμε τη σημασία της περιοχής της Κύπρου και της Α. Μεσογείου για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, τη σημασία που δίνεται εδώ στη χώρα μας στα θέματα των ΑΠΕ και με ζητήματα που έδωσαν την ευκαιρία στα μέλη της επιτροπής βιομηχανίας έρευνας και ενέργειας να έχουν τις απόψεις και των εκπροσώπων του εθνικού κοινοβουλίου», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι τα μέλη της Επιτροπής απέκτησαν μια καλύτερη εικόνα για τη σημασία της Κύπρου ως κόμβου της περιοχής και μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα για θέματα ενέργειας, έρευνας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις