ΚΥΠΡΟΣ

Χριστοδουλίδης: Στόχος η δεύτερη έξοδος στις αγορές εντός του 2015

Χριστοδουλίδης: Στόχος η δεύτερη έξοδος στις αγορές εντός του 2015

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε σημερινό δημοσίευμα της Financial Times, για έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές εντός του 2015, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί το ύψος, η διάρκεια του ομολόγου και ο ακριβής χρόνος έκδοσης.

«Εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς θα προχωρήσουμε σε νέα έκδοση ομολόγου στις διεθνείς αγορές εντός του 2015», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε: «Τέτοιες κινήσεις θα αποτελέσουν ενδείξεις της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της οικονομίας της χώρας σε διεθνές επίπεδο».

Ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε την ίδια στιγμή πως οι λεπτομέρειες αναφορικά με τη διάρκεια, το ύψος του ομολόγου, καθώς και τον χρόνο έκδοσης δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έχει επανειλημμένα δηλώσει πως στόχος της Κυβέρνησης είναι οι δύο πράξεις δανεισμού από τις διεθνείς αγορές εντός του τρέχοντος έτους.

Το Υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει στην έκδοση επταετούς ευρωπαϊκού (EMTN) ομολόγου ύψους €1 δισεκατομμυρίου στις 28 Απριλίου του 2015 με επιτόκιο 3,87% και απόδοση 4%.

Τα χρήματα που αντλήθηκαν είχαν χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση βραχυπρόθεσμου εγχώριου ακριβότερου δανεισμού, κυρίως του κυβερνητικού το κυβερνητικό ομόλογο που διακρατούσε η Τράπεζα Κύπρου.

Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στις διεθνείς αγορές βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά. Ειδικότερα η απόδοση του ομολόγου που λήγει το 2022, που αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς, βρισκόταν την Παρασκευή στο 3,58%, ενώ η αντίστοιχη του ομολόγου που λήγει το 2020 βρισκόταν στο 3,11%.

Η μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου βρίσκεται στο Β- με θετικό ορίζοντα, (Fitch), B3 με σταθερό ορίζοντα (Moody's) και ΒΒ- με θετικό ορίζοντα (Standard and Poor's). Τελευταία αναβάθμιση του κυπριακού αξιόχρεου σημειώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου από τον S&P.

ΠΗΓΗ offsite.com.cy

Σχετικές ειδήσεις