ΚΥΠΡΟΣ

Τα σενάρια για τη σύνταξη χηρείας των ανδρών στη Κύπρο

Τα σενάρια για τη σύνταξη χηρείας των ανδρών στη Κύπρο

Ολες οι κοινοβουλευτικές ομάδες και οι κοινωνικοί εταίροι είναι υπέρ της ρύθμισης του σοβαρού κοινωνικού ζητήματος σύνταξης χηρείας των ανδρών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ύστερα από την σημερινή συζήτηση του θέματος στη Βουλή.

Ανέφερε ότι υπάρχει απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου, γνωμάτευση της Επιτρόπου Διοικήσεως, και η θέση του Γενικού Ελεγκτή ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί η διάκριση που υπάρχει όσον αφορά την παραχώρηση σύνταξης χηρείας και στους άνδρες.

Στο επίπεδο του Συμβουλίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σημείωσε ο κ. Φακοντής, έγιναν διάφορα σενάρια μετά και από αναλογιστική μελέτη.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια ήταν η παραχώρηση της σύνταξης χηρείας ανδρών με οροφή, δηλαδή να παραχωρείται στο 72,5%, νοουμένου ότι λαμβάνει και σύνταξη γήρατος ή στο 100% αν λαμβάνει μόνο σύνταξη χηρείας.

Το δεύτερο σενάριο, εξήγησε, είχε να κάμει με την αύξηση των εισφορών, η οποία υπολογιζόταν στο 0,8% όπου εδώ θα γινόταν και ο ανάλογος επιμερισμός στον εργοδότη και εργοδοτούμενο.

Οσον αφορά το πρώτο που ήταν και το επικρατέστερο σενάριο, ανέφερε, ζητήθηκε η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά δυστυχώς ακόμη αυτή δεν έχει δοθεί.

Ζητήσαμε από το αρμόδιο Υπουργείο, είπε, να επικοινωνήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα ούτως ώστε άμεσα να δοθεί γνωμάτευση για να μπορέσει και το Συμβούλιο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και η Βουλή να δώσει οριστική λύση γύρω από αυτό το ζήτημα με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2015.

Οσον αφορά το δεύτερο ζήτημα που ήταν η παραχώρηση αναλογικής σύνταξης χηρείας στις περιπτώσεις σύναψης πέραν του ενός γάμου, υπήρξε μια ανατροπή, σημείωσε λέγοντας πως ενώ σε προηγούμενες συνεδρίες υπήρξαν αναφορές ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί σήμερα εκ μέρους της Κυβέρνησης εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις, έγινε αναφορά σε πιθανή σύγκρουση με το Σύνταγμα κι ότι αυτά τα ζητήματα επιλύονται στο επίπεδο του οικογενειακού δικαίου στο δικαστήριο.

Οι κοινωνικοί εταίροι στην ολότητα τους, ανέφερε ο κ. Φακοντής, έχουν τοποθετηθεί εκ νέου και ζητούν το άμεσο ξεκαθάρισμα και την τελική θέση της Κυβέρνησης ούτως ώστε να μπορέσει και στο επίπεδο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Βουλής να ληφθούν και γι αυτό το ζήτημα τελικές αποφάσεις.

Ζητήσαμε επίσης, σημείωσε, να ληφθεί και πάλι γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για να γνωρίζουμε επακριβώς και τη θέση της Γενικής Εισαγγελίας κατά πόσον αυτό μπορεί να γίνει.

Θέλω να σημειώσω, είπε, ότι σε πολλές χώρες στο εξωτερικό παραχωρείται αναλογική σύνταξη χηρείας λαμβανομένου υπόψη τα χρόνια της τέλεσης ενός γάμου ή εξαρτώμενα ή άλλους λόγους.

Το τρίτο θέμα, ανέφερε, είχε να κάμει με την προϋπόθεση χορήγησης σύνταξης ανικανότητας. Σήμερα, διευκρίνισε, μπορεί κάποιος ο οποίος έχει πάει στο Ιατροσυμβούλιο να κριθεί ότι είναι ανίκανος για εργασία αλλά λόγω του ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου όσον αφορά τις εισφορές να μην μπορεί να είναι δικαιούχος.

Με βάση τον νόμο για να είναι κάποιος δικαιούχος σε σύνταξη ανικανότητας θα πρέπει να έχει τα προηγούμενα δύο χρόνια κατά μέσο όρο 20 πληρωμένες εισφορές ή 0,39 της ασφαλιστικής μονάδας. Επί αυτής της θέσης το Υπουργείο Εργασίας είναι αντίθετο με την αύξηση των χρόνων υπολογισμού για τις 20 φορές να λαμβάνονται υπόψη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, για τον λόγο ότι αυτό θα αυξήσει το κόστος αλλά από την άλλη θεωρούν ότι δεν είναι σωστή αυτή η ρύθμιση γιατί δεν επιτελεί κοινωνικό έργο”, πρόσθεσε.

Στην απάντηση αυτή, είπαμε, συνέχισε, ότι με τον α ή β τρόπο αυτά τα άτομα που δεν είναι δικαιούχοι να στηριχθούν από το κράτος είτε μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) αν πληρούν τις προϋποθέσεις ή μέσω άλλων διαδικασιών διότι δεν είναι σωστό να μένουν ξεκρέμαστοι και χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας και της Κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής σε δηλώσεις του, είπε πως το κόμμα του αντιμετωπίζει θετικά το θέμα της αναλογικής καταβολής σύνταξης αλλά την ίδια ώρα, όπως σημείωσε, έχουμε ακούσει με πολλή προσοχή τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας όσον αφορά τα πολλά προβλήματα που προκύπτουν κυρίως όσον αφορά τη νομιμότητα.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, θα αναμένουμε στην επόμενη συνεδρία την θέση του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία ζητήθηκε και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα τεθεί ενώπιον μας το συντομότερο δυνατό ώστε ακριβώς να κλείσει τελεσίδικα το συγκεκριμένο θέμα όσον αφορά την αναλογική καταβολή σύνταξης χηρείας σε περίπτωση ύπαρξης γάμων με πολλαπλούς συζύγους.

“Στο θέμα της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στα θέματα σύνταξης χηρείας επιπρόσθετα ως θέμα αρχής τέθηκε και συζητήθηκε το θέμα, τα πολλά σενάρια έχουν αναλυθεί σε έκταση και με όλες τις παραμέτρους. Εχει προκριθεί ξεκάθαρα το σενάριο, το οποίο δεν θα υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση με την αύξηση των συνεισφορών κάτι το οποίο στηρίζουμε αλλά την ίδια ώρα γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι κι αυτή η συγκεκριμένη πρόταση θα πρέπει να περάσει μέσα από μια διαδικασία που θα διασφαλίζει το θέμα της συνταγματικότητας αλλά και το γεγονός ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συναινέσουν”.

ΠΗΓΗ: ikypros/ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις