ΚΥΠΡΟΣ

Πώληση κρατικών φιλέτων έναντι €21 εκατ. για ανέγερση ξενοδοχείου στην Κύπρο

Πώληση κρατικών φιλέτων έναντι €21 εκατ. για ανέγερση ξενοδοχείου στην Κύπρο

Την πώληση δυο από τα καλύτερα κρατικά τεμάχια γης-φιλέτα που βρίσκονται στο κέντρο της Λευκωσίας, με σκοπό την ανέγερση ξενοδοχείου πολυτελείας και υποδομών για συνέδρια, εισηγούνται στην πολυσέλιδη έκθεσή τους που παρέδωσαν στον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, οι σύμβουλοι που ανέλαβαν την ετοιμασία μελέτης για την αποκρατικοποίηση-αξιοποίηση των 30 κρατικών τεμαχίων γης.

Τα δυο φιλέτα γης συνορεύουν μεταξύ τους, γι’ αυτό και ενοποιήθηκαν για να γίνει μια ενιαία ανάπτυξη, μεγιστοποιώντας έτσι, το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Τα δυο κρατικά φιλέτα γης βρίσκονται στο κυβερνητικό γραφειακό σύμπλεγμα γνωστό ως «Αρχιγραμματεία» και συγκεκριμένα, δίπλα από τα κτήρια διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το δεύτερο κρατικό τεμάχιο γης έχει πρόσοψη στη λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος, η οποία θεωρείται μια από τις καλύτερες και από τις πλέον περίβλεπτες περιοχές της Λευκωσίας, όπου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το Σπίτι της Ευρώπης, η ελληνική πρεσβεία καθώς και αριθμός διατηρητέων κτηρίων ειδικού αρχιτεκτονικού χαρακτήρα. Το συνολικό εμβαδόν των δυο κρατικών φιλέτων γης ανέρχεται στα 22.000 τ.μ. περίπου.

Η καθαρή έκταση γης προς ανάπτυξη καθορίστηκε στα 17.000 τ.μ. Σύμφωνα με τους συμβούλους, η αγοραία αξία των δυο τεμαχίων γης με τις παρούσες χρήσεις (γραφεία, εκπαίδευση, στάδιο κ.λπ) ανέρχεται στα €19,2 εκατ. και με τις προτεινόμενες χρήσεις (ξενοδοχείο πέντε αστέρων και συνεδριακές εγκαταστάσεις) στα €21 εκατ.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Κτηματολογίου εκτίμησε τα συγκεκριμένα τεμάχια γης, τον Ιανουάριο του 2013, για €68,8 εκατ. Στον ίδιο χώρο και σε μια έκταση περίπου 3.000 τ.μ., το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε αίτημα του Υπουργείου Παιδείας για την ανέγερση κτηρίου που θα στεγάσει την Κυπριακή Κρατική Βιβλιοθήκη. Οι σύμβουλοι καθόρισαν την περίοδο εκτέλεσης της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των δυο κρατικών φιλέτων γης από τον Ιούλιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αξία και των 30 κρατικών φιλέτων γης που προορίζονται για αποκρατικοποίηση εκτιμήθηκε από το Τμήμα Κτηματολογίου, τον Ιανουάριο του 2013, στα €500,5 εκατ. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, οι σύμβουλοι εκτίμησαν την αξία τους στα €311,5 εκατ.

Αξιολόγηση

Την περασμένη Δευτέρα, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε διυπουργική επιτροπή αποτελούμενη από τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Μεταφορών να εξετάσουν και να εγκρίνουν τις εισηγήσεις των συμβούλων. Στόχος η μεγιστοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και η αξία των 30 κρατικών φιλέτων γης που επιλέγηκαν προς αποκρατικοποίηση και που αποκάλυψε την Τρίτη ο «Φ». Εντός των επόμενων ημερών θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή μαζί με τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων.

Φορολογικά

Στην έκθεσή τους, οι σύμβουλοι εισηγούνται για την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος αξιοποίησης των 30 κρατικών τεμαχίων γης όπως αυτό εφαρμοστεί από μία ομάδα έργου που θα οριστεί για τον σκοπό αυτό, με την υποστήριξη συμβούλων. Σχετική πρόνοια έχει περιληφθεί, άλλωστε, στο μνημόνιο με την Τρόικα, κατά την τελευταία επικαιροποίησή του.

Επιπλέον, οι σύμβουλοι εισηγούνται στην έκθεσή τους την υιοθέτηση μιας σειράς δράσεων προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και η αξία των 30 ακινήτων.

Κάποιες από αυτές τις δράσεις αφορούν όλα τα ακίνητα προς αποκρατικοποίηση όπως είναι η παροχή φορολογικών κινήτρων (κατάργηση των τελών μεταβίβασης και μείωση ή κατάργηση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών για τους επενδυτές), ενώ άλλες συνδέονται με το κάθε ακίνητο ξεχωριστά και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναπροσαρμογή πολεοδομικών ζωνών, τη μεγιστοποίηση του εύρους χρήσεων της γης, την υιοθέτηση διαδικασιών–εξπρές για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πολεοδομικών και άλλων αδειών καθώς και την επίλυση των όποιων περιβαλλοντικών θεμάτων προκύψουν.

ΠΗΓΗ philenews.com

Σχετικές ειδήσεις