ΚΥΠΡΟΣ

Κατεχόμενα: Νέες εκσκαφές τον Ιανουάριο για αγνοούμενους

Κατεχόμενα: Νέες εκσκαφές τον Ιανουάριο για αγνοούμενους

Σε τουλάχιστον 10 στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα, αναμένεται τον Ιανουάριο να ξεκινήσει η διαδικασία εκσκαφών, για εντοπισμό οστών αγνοουμένων.

Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους Νέστορας Νέστορος είπε ότι η ΔΕΑ έχει ήδη εξασφαλίσει άδεια για εκσκαφές σε 30 στρατιωτικές ζώνες και ζήτησε επιπρόσθετα για άλλες δύο.

Ο κ.Νέστορος τόνισε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία και των λεγόμενων υπηρεσιών στα κατεχόμενα, για να προχωρήσει η διαδικασία.

Είναι αυτό, πρόσθεσε, που εξηγήσαμε στον Μουσταφά Ακιντζί, ότι χρειαζόμαστε τη βοήθειά τους στην πράξη.

Είπε επίσης ότι το έργο της ΔΕΑ θα διευκολυνθεί με τη βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί, ώστε από το 2016 να τυγχάνουν ενημέρωσης οι οικογένειες των αγνοουμένων έστω και για το ελάχιστο που εντοπίζεται.

Ο κ. Νέστορος αναφέρθηκε και σε μια εξαιρετικά δύσκολη -όπως είπε- υπόθεση, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2013, χωρίς ακόμα να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για την περίπτωση μεγάλης ομάδας αγνοουμένων, εικοσιτριών σύμφωνα με πληροφορίες της ΔΕΑ, που φαίνεται να μην είχαν ταφεί το 1974 και οστά τους έχουν εντοπιστεί στην τοποθεσία «Λαπάτσα», βορειοδυτικά του κατεχόμενου χωριού Σκυλλούρα.

Οπως είπε ο κ. Νέστορος, μέχρι στιγμής έχουν ανευρεθεί ελάχιστα οστά, που ανήκουν μόνο σε 18 άτομα.

Πηγή: ΡΙΚ

Σχετικές ειδήσεις