ΚΥΠΡΟΣ

Ανασκόπηση 2015: Τα γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο

Ανασκόπηση 2015: Τα γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο

Οι... προφητείες για την επίλυση του Κυπριακού μέσα στο 2015 διαψεύστηκαν. Το 2016 ξεκινά με... καινούργια χρονοδιαγράμματα, συνδεδεμένα με ανανεωμένες προσδοκίες.

Τέτοιες μέρες πέρσι κάποιοι έλεγαν ότι το Κυπριακό μπορούσε να επιλυθεί μετά το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι πέρασε. Μετά από λίγο, οι ίδιοι έλεγαν ότι θα λυθεί μέχρι τέλος του χρόνου.

Κάποιοι άλλοι, που ήθελαν να φαίνονται πιο συγκρατημένοι, έλεγαν ότι θα βρεθεί λύση «μέσα στην άνοιξη του 2016».

Γι' αυτό ξεκίνησε και η συζήτηση αν θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές ή θα γίνει προηγουμένως δημοψήφισμα.

Αυτή η συζήτηση όμως τελείωσε, αρκετά πριν από την άνοιξη του επόμενου χρόνου.

anastasiadis 4 copy

Της έβαλε τέλος ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν είπε πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά.

Ήταν ο ίδιος όμως - που λίγο πριν - μιλούσε για αναβολή των βουλευτικών...!

Από την άλλη, στο άλλο μεγάλο επίπεδο των εξελίξεων, ο Χάρης Γεωργιάδης λέει ότι το 2016 είναι η χρονιά που η Κύπρος βγαίνει από το Μνημόνιο.

Την ίδια , ακούμε ότι χωρίς ιδιωτικοποίηση της CYTA η Κύπρος δεν περνά την τελευταία αξιολόγηση του Ιανουαρίου. Συνεπώς θα βγει από το Μνημόνιο, αν αποτύχει η τελευταία αξιολόγηση; Με δεδομένο μάλιστα ότι το ΔΗΚΟ δεν φαίνεται να εγκρίνει την ιδιωτικοποίηση. Κι αν δεν εγκριθεί η εκταμίευση των 350 εκατ., τι θα γίνει με τα κεφάλαια που χρειάζεται ο Συνεργατισμός;

Κλείνει η χρονιά όπως άρχισε, με δικαστήρια

dikastirio copy

Όπως αναφέρει το sigmalive.com, ο χρόνος κλείνει με τον Γενικό Εισαγγελέα να απαντάει σε όλες τις επικρίσεις και να στέλνει υποθέσεις στο δικαστήριο. Μετά την περίπτωση των αξιωματούχων της Τράπεζας Κύπρου, φτάνει στο δικαστήριο υπόθεση για το κατ’ εξοχήν σκάνδαλο και πρόβλημα, που ήταν η κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας. Οι αλλαγές του 2015 άγγιξαν την οργάνωση του κράτους και θα επηρεάσουν και την ίδια την κοινωνία.

Για παράδειγμα, η μεγάλη αλλαγή στην εκπαίδευση. Μετά από δεκαετίες συζητήσεων, αποφασίστηκε τώρα ότι οι εκπαιδευτικοί στα δημόσια σχολεία θα επιλέγονται για την αξία και τα προσόντα τους, και όχι με βάση την αρχαιότητα στον κατάλογο. Άλλες μεγάλες αλλαγές έγιναν στο τραπεζικό σύστημα και στη νομοθεσία για την πτώχευση, που τώρα θα λέγεται αφερεγγυότητα.

Με το τέλος του χρόνου και με προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται να στρώθηκε ο δρόμος για κάποιες μεγάλες αναδιαρθρώσεις δανείων. Μεγάλα χρέη ομίλων και συγκροτημάτων έκλεισαν με νέες συμφωνίες. Θα είναι αυτή η αρχή του τέλους του αδιεξόδου με τον τεράστιο όγκο μη εξυπηρετούμενων; Μένει να το δούμε.

b3 770x439 c

Αρκετά νωρίς μέσα στο χρόνο καταργήθηκαν όλοι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία κεφαλαίων. Απελευθερώθηκε ξανά το συνάλλαγμα και η Κύπρος μπορεί να γίνει μια κανονική χώρα. Περισσότερο αίσθηση όμως προκάλεσε η έξοδος για δανεισμό στις αγορές. Παρά την κριτική που έγινε για τα «τσιμπημένα» επιτόκια, το γεγονός για το οποίο καμαρώνει ο υπουργός είναι ότι η Κύπρος μπορεί να χρηματοδοτείται κανονικά από τις αγορές και δεν έχει πια ανάγκη μνημόνια.

Τελειώνει το Μνημόνιο;
Άνοιξε η όρεξη...

troika cyprus τροικα κύπρος kypros

Αυτή η επιμονή του υπουργού Οικονομικών στην επιτυχία και την αποδέσμευση από μνημόνια είναι που άνοιξε και το δρόμο για όσους αμφισβητούν τώρα την ανάγκη για να γίνουν τα τελευταία βήματα του Μνημονίου, και ειδικά οι ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτό το θέμα, η κυβέρνηση φαίνεται να πιάστηκε μόνη της σε... παγίδα.

Λογικά τώρα όλοι ρωτούν τον Χάρη Γεωργιάδη, αφού η Κύπρος, κατά ομολογία του, δεν χρειάζεται άλλα δανεικά, γιατί πρέπει να ξεπουλήσει ημικρατικούς οργανισμούς, με τη δικαιολογία ότι πρέπει να βρεθούν λεφτά; Πρόσθετο επιχείρημα είναι εκείνα τα χαρτιά, με διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, που φέρουν την υπογραφή του υποψήφιου προέδρου τότε, Νίκου Αναστασιάδη.

Την παράσταση έκλεψε η Γενική Εισαγγελία

rikk2 copy copy

Μέσα στο χρόνο δεν έλειψαν και οι πολύ σημαντικές αλλαγές σε θεσμούς και αξιώματα.

Την παράσταση έκλεψε με διαφορά η περίπτωση της καθαίρεσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Μέσα από μια περίεργη διαδικασία, που ξεκίνησε με καταγγελίες για τη συμπεριφορά της τόσο αμφισβητούμενης επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, τελικά δικάστηκε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας από τον ίδιο τον Εισαγγελέα.

costas clerides attorney general2

Δριμύτατες καταγγελίες που εξαπέλυσε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου δεν είχαν κάποια συνέχεια. Αντίθετα, οι σχετικές υποθέσεις που αναδείχθηκαν κρίνονται ακόμα στο δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χωρίς να δείχνει την ψυχραιμία που αναλογούσε, έχασε την ευκαιρία να επισημάνει ότι δεν είναι δυνατό να «τρώγονται» για υποθέσεις και κληρονομικά εκατοντάδων εκατομμυρίων, σχετικά με εταιρικές σχέσεις που περιμένουν να εκδικαστούν τελεσίδικα εδώ και μια δεκαετία.

Συνολικά όμως, ο Κώστας Κληρίδης κέρδισε θριαμβευτικά την παρτίδα. Αυτό μπορεί να έχει και συνέπειες, όπως προχωρούν οι υποθέσεις για την απονομή δικαιοσύνης. Ίσως ανάλογα με το αν μπορεί να αγγίξουν κάποια «κέντρα εξουσίας» ή συμφέροντα στην κυβέρνηση αλλά και εκτός.

Ανοικτοί λογαριασμοί;

Αποτέλεσμα: Ξεκαθάρισε το ζήτημα στη Γενική Εισαγγελία, η οποία απλώς έμεινε χωρίς Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Ενώ αθόρυβα μένει και η Κεντρική Τράπεζα με λειψό διοικητικό συμβούλιο και χωρίς τον έναν από τους δύο εκτελεστικούς. Στα αζήτητα έμεινε και η μεταρρύθμιση στη διοίκηση της ίδιας της Κεντρικής, την οποία επίμονα ζητούσε το κυβερνών κόμμα.

Μετά από όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, από τότε που η Κύπρος ναυαγούσε και ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν μιλούσε καν στον διοικητή της Κεντρικής και στη συνέχεια με την οξεία σύγκρουση Αναστασιάδη-Δημητριάδη, οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν φαίνεται να μπορούν να πείσουν ακόμα τη Φρανκφούρτη ότι πρέπει να μπει μια τάξη στην κεντρική τράπεζα.

xrustalla giorkatzi arxeiou

Η αλήθεια είναι ότι παρά τις επιτυχίες στην αναδιοργάνωση της οικονομίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει να επιδείξει μόνο... «άτακτη υποχώρηση» σε θεσμικά ζητήματα. Μετά τη σύγκρουση με τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία ταμπουρώνεται πίσω από τις θεσμικές εξασφαλίσεις της, ο Πρόεδρος κοντραρίστηκε άδοξα και με τον Κώστα Κληρίδη. Στην πρώτη περίπτωση δεν μπόρεσε να κερδίσει. Στη δεύτερη όμως έχασε θεαματικά.

Σαν να μην έφταναν όμως αυτά τα δύο μέτωπα που απλώς εγκατέλειψε ανοικτά, τις τελευταίες εβδομάδες έδειξε την ίδια αμφιλεγόμενη στάση και απέναντι στον Γενικό Ελεγκτή.

Ποιος μπορεί να πει ότι έχουν άδικο αυτοί που επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος δεν τα πάει και τόσο καλά με τους θεσμούς;

Πολύκροτες δίκες και πολιτικές «άκρες»

dimos pafou

Ο χρόνος που κλείνει είχε ξεκινήσει με δικαστήρια σχετικά με τον δήμο Πάφου και το ΣΑΠΑ, μέσα από μια υπόθεση στην οποία δεν έλειψαν και τα «πιπεράτα» περιστατικά. Το κυπριακό κοινό έζησε πρωτοφανή πράγματα, βλέποντας εν ενεργεία δήμαρχο και ορισμένους δημοτικούς συμβούλους να καταδικάζονται σε ποινικά δικαστήρια, ενώ παραμένει ανοικτή δικαστική υπόθεση με εν ενεργεία βουλευτή.

Πρωτοφανείς εξελίξεις για την κυπριακή δημόσια ζωή. Οι οποίες, μεταξύ άλλων, είχαν αποτέλεσμα και μια εξίσου πρωτοφανή εκλογική αναμέτρηση για τη δημαρχία της Πάφου. Με το στενό συνεργάτη του προέδρου του ΔΗΣΥ να κερδίζει τις εκλογές, μόνος απέναντι σε όλα τα άλλα κόμματα.

Είναι μάλιστα ο ίδιος που, στη διάρκεια της προεκλογικής του Νίκου Αναστασιάδη, δεν δίστασε να σπέρνει παράσιτα, «πολεμώντας» κάποιους από τους βασικούς συνοδοιπόρους του τότε υποψήφιου προέδρου! Η υπόθεση αυτή δείχνει πόσο περίπλοκοι και ίσως λεπτοί παραμένουν πάντα συσχετισμοί και ισορροπίες μέσα στην «κυβερνώσα παράταξη».

Κλασικό παράδειγμα η ΚΥΠ, της οποίας «εν μιά νυκτί» χάθηκε ή αποδομήθηκε καλύτερα ο διευθυντής της!

Ο λογαριασμός του 2015 για τον Νίκο Αναστασιάδη

Στο εθνικό, η κυβέρνηση, με πρώτο τον Πρόεδρο, θεωρούν ότι υπήρξε αδιαμφισβήτητη πρόοδος. Η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, προβάλλει το ακριβώς αντίθετο. Αλλά οι απλοί πολίτες στη μέση δεν βλέπουν σχεδόν τίποτα συγκεκριμένο. Μάλλον δεν ακούν ούτε αυτούς ούτε και εκείνους και απλώς περιμένουν.

Το εθνικό ζήτημα προέταξε πάντως και η δημοφιλής ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους και βρόντηξε πίσω της την πόρτα του κόμματος.

anastasiades akinci6601

Ο «λογαριασμός» της προεδρίας, παρά τις όποιες σκιές, φαίνεται θετικός στην οικονομία.

Οι τελευταίες ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας και της ομάδας των ανακριτών γέρνουν την πλάστιγγα προς το θετικά και για την απονομή δικαιοσύνης. Οι επιδόσεις στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις έχουν επίσης θετικό πρόσημο.

Χάρη στην αλυσίδα τριμερών συναντήσεων κορυφής και στις συμμαχίες με γειτονικές χώρες, για πρώτη φορά οι Κύπριοι πολίτες έχουν μια ελπίδα ασφάλειας λόγω συνεργασιών.

Στη διαδρομή των τριμερών μπόρεσαν μάλιστα να διασκεδαστούν και οι πολύ κακές εντυπώσεις που άφησε ο υπουργός Οικονομικών με τον ψυχροπολεμικό χειρισμό των υποθέσεων της Ελλάδας στο Γιούρογκρουπ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έφερε δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα και έτσι ξεχάστηκαν οι... στραβοτιμονιές του πάντα ειλικρινούς Χάρη.

Παραμένει, όμως, αλήθεια ότι τίποτα δεν έχει παιχτεί ακόμα οριστικά για τη γνώμη των πολιτών απέναντι στην προεδρία Αναστασιάδη. Ό,τι και αν γίνει, οι πικρές μνήμες από το «κούρεμα», και τα όσα φάλτσα διαδραματίστηκαν εκείνες τις τραγικές στιγμές, δεν σβήνουν εύκολα. Αν δεν νιώσουν οι Κύπριοι ότι ήρθε κάποια δικαιοσύνη και να δικαστούν ορισμένοι από τους επώνυμους «πρωταγωνιστές», δεν κλείνουν οι πληγές.

Όσες όμως κι αν είναι οι επιτυχίες στην οικονομία, αν οι άνθρωποι δεν έχουν ξανά δουλειές και εισοδήματα, τίποτα δεν θα τους πείσει.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά, ανά μήνα τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2015 την Κύπρο:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Ταφόπλακα στις ΚΑ - Η τελευταία πτήση του Κρατικού Αερομεταφορέα (09/01/15)

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης ανακοινώνει το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών μετά και την αρνητική απόφαση της Κομισιόν, η οποία καθιστούσε τις ενισχύσεις που δόθηκαν από το κράτος στην εταιρεία «ασυμβίβαστες».

Στις 9:25 το βράδυ της Παρασκευής, ο για δεκαετίες κρατικός αερομεταφορέας της Κύπρου έκλεισε τα φτερά του με την πτήση CY337 που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας από την Aθήνα.

Παραίτηση - "βόμβα" Γιαννάκη Ομήρου από ΕΔΕΚ (13/01/15)

Την παραίτησή του απο την Προεδρία του Κ.Σ ΕΔΕΚ υπέβαλε ο Γιαννάκης Ομήρου, εξαιτίας, όπως υποστήριξε, εσωκομματικών τριβών και διχασμών.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

e63abee2 87ed 49e9 b6be 68d68210417d

Επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στην Κύπρο με πολλαπλά μηνύματα για Κυπριακό-Οικονομία (02/02/15)

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Πρωθυπουργός πραγματοποίησε στην Κύπρο ο Αλέξης Τσίπρας. «Με την ευχή και την ελπίδα να στηρίξουμε αποτελεσματικά τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για επανένωση της Κύπρου, για διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της νήσου. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά και να αγωνίζονται για το δίκιο, την ειρήνη, τη συνεργασία των λαών», έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών.

Στη δημοσιότητα η λίστα με τους 50 μεγαλύτερους φοροφειλέτες (09/02/15)

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης αποστέλνει στον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου τον κατάλογο με τους 50 μεγαλύτερους φοροφειλέτες που χρωστούν συνολικά περίπου 162 εκατομμύρια ευρώ.

Γκανγκστερικό χτύπημα με στόχο το "Αλεξούι" - Σκότωσαν φίλο του (17/02/15)

Άγνωστοι έριξαν αντιαρματική ρουκέτα εναντίον της οικίας όπου διαμένει ο 36χρονος Αλέξης Μαυρομιχάλης και ενώ ο ίδιος βρισκόταν εντός του σπιτιού. Από τη ρουκέτα πλήγηκε αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο βρισκόταν ο στενός φίλος και μέλος της προσωπικής φρουράς του Μαυρομιχάλη, Στέφανος Παπαδόπουλος, 27 ετών από τη Λευκωσία, ο οποίος τραυματίστηκε και εξέπνευσε μετά τη διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Έξι χρόνια φυλάκιση στους Βέργα και Μαλληκκίδη (18/02/15)

Σε ποινή φυλάκισης έξι χρόνων καταδικάστηκαν από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο, που συνεδρίασε στην Πάφο, ο τέως Δήμαρχος της πόλης Σάββας Βέργας και ο τελών σε διαθεσιμότητα Γενικός Διευθυντής του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκκίδης.

ΜΑΡΤΙΟΣ

οο

Ο Οζντίλ Ναμί νέος διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς (01/03/15)

Τον Οζντίλ Ναμί επέλεξε ο Μουσταφά Ακιντζί για τη θέση του διαπραγματευτή στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά προσφυγή στο Ανώτατο για την παύση Γιωρκάτζη (13/02/15)

O Νίκος Αναστασιάδης έδωσε οδηγίες στο Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, να εξετάσει τα δεδομένα για να ενεργοποιήσει τις συνταγματικές πρόνοιες για απομάκρυνση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η ίδια δεν είναι διατεθειμένη να υποβάλει αυτοβούλως παραίτηση. Επτά ημέρες μετά, ανακοινώνει την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου το μη εκτελεστικό μέλος Σταύρος Ζένιος.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

akintzi

Δεκασμό και δωροληψία διαπιστώνει ο Καλλής για Ρίκκο (14/04/15)

Τη διάπραξη του ποινικού αδικήματος του δεκασμού και της δωροληψίας από μέρους του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, διαπιστώνει στην ποινική του έκθεση ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής Παναγιώτης Καλλής, σε σχέση με τους ισχυρισμούς περί δωροδοκίας του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου από το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους.

Νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ο Μουσταφά Ακιντζί (26/04/15)

Νικητής των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα αναδείχτηκε ο Μουσταφά Ακιντζί με ποσοστό 60,5%. Ο «ανθυποψήφιος» του, Ντερβίς Έρογλου, έλαβε 39,5%.

ΜΑΙΟΣ

aoz kypross

Μετά από 8 μήνες επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό (15/05/15)

Ύστερα από διακοπή σχεδόν οκτώ μηνών, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Καταχωρίστηκε η υπόθεση εναντίον Ρίκκου (19/05/15)

Στην καταχώρηση ποινικής υπόθεσης ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου, του Ανδρέα Κυπρίζογλου, του Παναγιώτη Νεοκλέους και της εταιρείας Andreas Neocleous & Co. LLC, προχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας. Συνολικά 29 μάρτυρες κατηγορίας θα καταθέσουν στη δίκη. H διαδικασία με τις αγορεύσεις θα συνεχιστεί στις 12 Ιανουαρίου 2016.

Πέντε ΜΟΕ ανακοινώνουν Αναστασιάδης-Ακιντζί (28/05/15)

Πέντε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συμφωνήθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών, Πρόεδρου Αναστασιάδη και Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιτζί. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες απηύθυναν έκκληση σε σχέση με το θέμα των αγνοουμένων.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Συγκλονίζουν οι υποθέσεις βιασμού προ δύο δεκατιών (23/06/15)

Συγκλονίζουν οι υποθέσεις βιασμού και κακοποίησης τριών κοριτσιών και ενός αγοριού που διαπράχθηκαν σε Λεμεσό και Πάφο πριν από δυο δεκαετίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Για την υπόθεση συνελήφθησαν η θεία των θυμάτων, ο θείος και τα παιδιά τους.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία καζίνο στην Κύπρο (09/07/15)

Η Βουλή έδωσε το πράσινο φως για τη δημιουργία καζίνο στην Κύπρο. Με την υποβολή οκτώ προσφορών έκλεισε στις 18/12/15 στο Υπουργείο Εμπορίου, το βιβλίο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τύπου καζίνο – θέρετρο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Παραίτηση Φίλιππου Πατσαλή από το Υπουργείο Υγείας (11/07/15)

Την παραίτηση του από τη θέση του Υπουργού Υγείας, υπέβαλε ο Φίλιππος Πατσαλής. Στην επιστολή η οποία φέρει ημερομηνία 9 Ιουλίου, ο κ. Πατσαλής αναφέρει ότι λόγοι προσωπικοί τον υποχρεώνουν να υποβάλει την παραίτηση του από τη θέση του Υπουργού Υγείας.

Παραιτήθηκε ο Ανδρέας Πενταράς, προϊστάμενος της ΚΥΠ (11/07/15)

Την παραίτησή του υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο προϊστάμενος της ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς, μετά τις πληροφορίες και τις σκιές που αφέθησαν σχετικά με τη χρήση συγκεκριμένου λογισμικού από την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (KYΠ).

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ (21/07/15)

Την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέβαλε περί τα μέσα Ιουνίου ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Γιώργος Σιαμμάς, η θητεία του οποίου λήγει τέλος Ιανουαρίου του 2016.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Έγγραφο ψευδοκράτους στα ΗΕ: Δύο κράτη στην Κύπρο (28/08/15)

Έγγραφο, το οποίο μιλά για ύπαρξη δύο κρατών και αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία "εκλιπούσα", κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη το ψευδοκράτος.

Ανυπολόγιστες καταστροφές από πυρκαγιά στην περιοχή μεταξύ των χωριών Γιόλου και Θελέτρας στην επαρχία Πάφου (28/08/15)

Η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της προκάλεσε μεγάλες καταστροφές αποτεφρώνοντας έκτασεις γης, προκαλώντας ζημιές σε ακατοίκητα σπίτια, σε κτηνοτροφικά υποστατικά και σε γεωργικές καλλιέργειες.

Φόνος με μαχαίρι

Δεκέλεια: 21χρονος σκότωσε τη μητέρα του (31/08/15)

21χρονος κουρδικής καταγωγής σκότωσε την ίδια του τη μάνα. Το θύμα έφερε πέραν των τεσσάρων βαθιών μαχαιριών στο κεφάλι, με συνέπεια η 46χρονη να είναι σχεδόν αποκεφαλισμένη, ενώ έφερε τραύματα από μαχαίρι και στα χέρια.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Οστά Ε/κ εντοπίστηκαν στον Τράχωνα (01/09/15)

Μικρό αριθμό οστών που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Ελληνοκύπριους αγνοούμενους εντόπισε η ΔΕΑ στον κατεχόμενο Τράχωνα. Πρόκειται για την 12η προσπάθεια που γίνεται από τους αρμόδιους στην συγκεκριμένη περιοχή. Τα οστά εντοπίστηκαν πίσω από τις φυλακές των κατεχομένων, σε περιοχή που θεωρείται στρατιωτική ζώνη.

metanastes660

Βρέθηκε νεκρό βρέφος στα σκουπίδια του ΓΝ Λευκωσίας (15/09/15)

Συγκλονισμό προκαλεί νέα υπόθεση με νεκρό βρέφος που εντοπίστηκε σε κάδο απορριμμάτων στου νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Παραδόθηκε στον Γ.Ομήρου η λίστα Lagarde (18/09/15)

Στα χέρια του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου βρίσκεται η λίστα Λαγκάρντ. Τη λίστα παρέδωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, μαζί με τον Έφορο Φορολογίας Γιαννάκη Λαζάρου.

Απεβίωσε ο πρώην ΥΠΑΜ Κώστας Παπακώστας (21/09/15)

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο πρώην Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας. Λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, ο Κώστας Παπακώστας εξέτιε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας την πενταετή ποινή φυλάκισης στην οποία καταδικάστηκε για την τραγωδία στο Μαρί.

Εκτός Νομικής Υπηρεσίας ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου (24/09/15)

Εκτός Νομικής Υπηρεσίας ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς. Ομοφώνα το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε την απόλυση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Για πρωτοφανή υπόθεση κάνει λόγο το Σώμα.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Πατέρας πυροβόλησε και σκότωσε το γιο του στη Λεμεσό (14/10/15)

Οικογενειακή τραγωδία συγκλονίζει το παγκύπριο. 67χρονος πατέρας φέρεται να πυροβόλησε και να σκότωσε τον 19χρονο γιο του ενώ ο ίδιος είναι τραυματίας. O 67χρονος Τιμολέων Θεμιστοκλέους, διαφώνησε με τον εθνοφρουρό γιο του, Οδυσσέα, για το αν ο δεύτερος θα δανειζόταν το αυτοκίνητο του.

Αναβάθμιση της Κύπρου από S&P και Fitch (25/10/15)

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου σε ΒΒ- προέβη ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, διατηρώντας το outlook σε «θετικό», λόγω της άρσης των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων και της ισχυρής δημοσιονομικής απόδοσης. Ο Fitch αναβάθμισε τον ορίζοντα της αξιολόγησης της Κύπρου από σταθερό σε θετικό,, επιβεβαιώνοντας την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο B-.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Άγριο φονικό στη Λάρνακα με θύμα 36χρονη Μολδαβή διερευνά η αστυνομία (01/11/15)

Την 36χρονη, σύμφωνα με την αστυνομία, έψαχναν φίλες οι οποίες πήγαν στο διαμέρισμα και με τη βοήθεια κλειδαρά άνοιξαν την πόρτα και εντόπισαν στο κρεβατι νεκρή και δεμένη πισθάγκωνα την άτυχη γυναίκα.

Γιος πυροβόλησε και σκότωσε τον πατέρα του στον Αρχάγγελο (13/11/15)

Νέα οικογενειακή τραγωδία συγκλονίζει το παγκύπριο. Γιος πυροβόλησε τον πατέρα του ο οποίος λίγο αργότερα ξεψύχησε. Ο πατέρας 70 ετών, διετέλεσε επιτετραμένος των Παλαιστινίων στην Κύπρο από το 1975 έως και το 2008.

Στην Κύπρο ο Βρετανός ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ (19/11/15)

Μετά την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο πραγματοποίησε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ, στον απόηχο των πολλαπλών τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία.

Αποχωρεί η Ελένη Θεοχάρους από τον ΔΗΣΥ (20/11/15)

Την αποχώρηση της από τον ΔΗΣΥ και την ίδρυση του Κινήματος Αλληλεγγύης ανακοίνωσε η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.

Φονικό με 3 νεκρούς στην οδό Ανεξαρτησίας της Λεμεσού (24/11/15)

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Στην Κύπρο ο Σεργκέι Λαβρόφ (01/12/15)

Σαφή μηνύματα για το Κυπριακό έστειλε από τη Λευκωσία ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Υπεραισιόδοξος ότι αυτή τη φορά η εν εξελίξει διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού θα καρποφορήσει παρουσιάστηκε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Κοινές ευχές Αναστασιάδη-Ακιντζί προς τον κυπριακό λαό (24/12/15)

Ευχές για μόνιμη ειρήνη και ευημερία στην Κύπρο απευθύνουν προς τον κυπριακό λαό, σε κοινό τηλεοπτικό μήνυμά τους, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Φόνος με θύμα 23χρονο στο Στρόβολο (28/12/15)

Φόνος διαπράχθηκε στις 4 τα ξημερώματα στην οδό Θέρμης στο Στρόβολο, με θύμα τον 23χρονο Τάσο Γεωργίου.

Σχετικές ειδήσεις