ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Αέριο 38 δισ. δολαρίων μόνο στο «οικόπεδο 12»

Κύπρος: Αέριο 38 δισ. δολαρίων μόνο στο «οικόπεδο 12»

Στα 10 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου υπολογίζουν το περιεχόμενο του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ οι ειδικοί της Νoble Εnergy, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη.

Το φυσικό αέριο κοστολογείται σε mBtu (millions British thermal unit) και το υπολογιζόμενο απόθεμα αντιστοιχεί με περίπου 10 δισ. mBtu. Σύμφωνα με τις τιμές πώλησης στα χρηματιστήρια, η τιμή μονάδας του mBtu είναι 3,8 δολάρια.Στη διεθνή εργασία η αξία του φυσικού αερίου είναι 38 δισ. δολάρια.

Αυτός ο αριθμός, όμως, είναι εντελώς υποθετικός, καθώς η αξία θα εξαρτηθεί από τον τρόπο κοστολόγησής του, η οποία (κοστολόγηση) δεν θα είναι με βάση τη διεθνή τιμή, αλλά με το πόσο κοστολογείται στη γύρω περιοχή.

Αν θεωρηθεί ότι το αέριο θα κοστολογηθεί στο μάξιμουμ της σημερινής τιμής, η αξία του είναι 38 δισ. δολάρια πριν τις αποσβέσεις και πριν αφαιρεθεί το κόστος εξόρυξης.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», στο Ισραήλ, οι Νoble και Delek, ανακοίνωσαν προκαταρκτικά αποτελέσματα γεώτρησης σε άλλο οικόπεδο - το Dolphin 1, σε απόσταση 110 χλμ. δυτικά της Χάϊφα, με 550 δισ. κυβ. πόδια φυσικού αερίου.

Πρόκειται για το έκτο κατά σειρά κοίτασμα των Νoble- Delek στην ΑΟΖ του Ισραήλ (το «ΝΟΑ» το 1999, το «Μαρί Β» το 2000, τα «Ταμάρ» και «Νταλίτ» το 2008, και το «Λεβιάθαν» το 2010), ενώ επίκειται δοκιμαστική γεώτρηση στο «Σάρα και Μάρα».

Το κυπριακό οικόπεδο Αφροδίτη είναι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, λίγο μεγαλύτερο από το δεύτερο σε μέγεθος από τα έξι κοιτάσματα αυτό του «Ταμάρ».

Ουσιαστικά, αν επιβεβαιωθούν και επίσημα τα 10 τρισ. κυβ. πόδια του Αφροδίτη, δικαιώνονται, οι προβλέψεις του διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη, που από το 2009 μετά και τα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα αναβάθμισε την πρόβλεψή του, από 8 τρισ. σε 10 τρισ. κυβ. πόδια, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.