ΚΥΠΡΟΣ

Εκβιασμός Τσαβούσογλου:Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μέχρι οι Κύπριοι να δεχθούν την πρόταση Ακιντζί

Εκβιασμός Τσαβούσογλου:Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μέχρι οι Κύπριοι να δεχθούν την πρόταση Ακιντζί
Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρεται και στις γεωτρήσεις που διεξάγει το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ
ap

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για εξώρυξη, όπως έχει προγραμματίσει και είναι απαράδεκτο η ελληνοκυπριακή πλευρά να εμποδίζει την επίλυση, να αφήνει τους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους μετά τη λύση», επισημαίνει μεταξύ άλλων, σε άρθρο του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναλυτικότερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kıbrıs Postası (Cyprus Post), αναφέρεται εφ όλης της ύλης στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική υφαλοκριπίδα και την επίλυση του Κυπριακού.

Εκτός από την επανάληψη των θέσεων της Άγκυρας, που διατυπώθηκαν στην χθεσινή γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, διαμηνύει πως αν απορριφθεί η πρόταση που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον ΟΗΕ, για σύσταση επιτροπής με στόχο την απο κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

«Το Φατίχ βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκριπίδα. Για την θέση όπου το Φατίχ κάνει γεωτρήσεις και η “ΕΔΝΚ” κάνει φασαρία, δεν υφίσταται Περιοχή Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, που έχει οριστεί με συμφωνία οριοθέτησης» τονίζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Στο άρθρο του ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει επίσης ότι το θέμα έχει δύο διαστάσεις: η μια είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων υφαλοκριπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η άλλη το Κυπριακό.

Tακόι:«Ξεκινούν οι έρευνες»

Το Γιαβούζ θα αρχίσει γεωτρήσεις όσο το δυνατό πιο σύντομα, επιβεβαίωσε ο «υπουργός οικονομικών και ενέργειας» Χασάν Τακόι.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τακόι δήλωσε στο παράνομο τ/κ πρακτορείο ειδήσεων ότι υπογράφηκε συμφωνία με την ΤΡΑΟ και ότι οι γεωτρήσεις μπορούν να γίνουν και τα δικαιώματα των Τ/κ να προστατευθούν. Υποστήριξε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το δικαίωμα που απορρέει από τη συμφωνία μετά τις «μονομερείς προσφορές» που προκήρυξε η ε/κ πλευρά.

«Το Γιαβούζ θα αρχίσει γεωτρήσεις όσο το δυνατό πιο σύντομα. Αυτό είναι θετικό βήμα. Είναι φυσικό μας δικαίωμα να προστατέψουμε τα δίκαια μας», είπε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο" της Κύπρου, «υπάρχουν βάσιμες υποψίες» για επιτυχία της γεώτρησης του «Φατίχ», ενώ παραπέμπουν σε κοίτασμα, το οποίο φέρεται να φτάνει τα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει τις «βάσιμες υποψίες» της ΕΕ περί επιτυχούς γεώτρησης του «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ, στη βάση και ενημέρωση που φέρονται να έχουν οι κυπριακές Αρχές από τρίτα κράτη.

Ακιντζί: «Να σταματήσει η ένταση»

Υπενθυμίζεται ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υπέβαλε χθες (13/7/2019) στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, πρόταση για δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες.

Η νέα πρόταση Ακιντζί αποσκοπεί στο να σταματήσει να αποτελεί ο τομέας των υδρογονανθράκων πεδίο έντασης και να μετατραπεί σε πεδίο παραγωγικής συνεργασίας. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία επιτροπής υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών με ίσο αριθμό μελών από τις δύο κοινότητες και τη συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στηρίζει Ακιντζί

Η Άγκυρα στηρίζει τη νέα πρόταση συνεργασίας επί των υδρογονανθράκων της Κύπρου που υπέβαλε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην ε/κ πλευρά μέσω των ΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση απευθύνεται έκκληση προς τα ΗΕ, την ΕΕ και κυρίως τις εγγυήτριες δυνάμεις, να στηρίξουν την πρόταση και να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές για συνεργασία στο θέμα αυτό.

Αναστασιάδης: Συμβούλιο Αρχηγών στις 16/7

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχθηκε σήμερα (14/7/2019) τον επικεφαλής του Γραφείου του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, ο οποίος του επέδωσε την πρόταση που υπέβαλε προς τον ΓΓ των ΗΕ ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, σε σχέση με τη συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.

Η ανακοίνωση αναφέρει οτι ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες όπως συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών στις 16 Ιουλίου, προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και την εν λόγω πρόταση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2019: Παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών - Η νέα προθεσμία

ΠΡΟΣΟΧΗ - 112: Δείτε το μήνυμα που θα λάβετε σε ΕΚΤΑΚΤΗ ανάγκη

Σχετικές ειδήσεις