ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Τα «γεράκια» πήραν το όπλο τους και οι «σορτάκηδες» έτοιμοι για παιχνίδι στις αγορές

Τα «γεράκια» πήραν το όπλο τους και οι «σορτάκηδες» έτοιμοι για παιχνίδι στις αγορές
pixabay.com

Τον πρώτο λόγο έχουν τα «γεράκια» στις Κεντρικές τράπεζες, καθώς είναι πλέον σαφές πως οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν. Από την άλλη πλευρά τα «περιστέρια» στην ΕΚΤ και στη Fed υπό την πίεση του πληθωρισμού, έχουν περιθωριοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι υπέρμαχοι της περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής να έχουν το πάνω χέρι στη τρέχουχα συγκυρία.

Όμως οι επενδυτές είναι φυσικό να ανησυχούν για τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και το πλήγμα που θα επιφέρουν στην ανάπτυξη και γι’ αυτό το λόγο απομακρύνονται από τις μετοχές.

Δεν κάνουν πίσω οι κεντρικές τράπεζες

Tη επομένη εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, όπως προβλέπουν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι τα επιτόκια θα σκαρφαλώσουν στο 4% έως τον Δεκέμβριο και θα παραμείνουν υψηλά και το 2023.

Σχετικά με τα στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ., με βάση δημοσκόπηση του Reuters το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κορυφωθεί στο 1,50% και θα παραμείνει εκεί. Πάντως οι επενδυτικές τράπεζες Nomura, BofA και η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz εκτιμούν πως η ευρωτράπεζα θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος ή το 2024.

Πάντως η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, επισημαίνοντας πως η πρόσφατη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ μπορεί να επιβαρύνει την ανάπτυξη, όμως η σταθερότητα των τιμών είναι η βασική της προτεραιότητα.

Μιλώντας στη γαλλική κεντρική τράπεζα, η Λαγκάρντ τόνισε ότι κατά τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής η ΕΚΤ έπρεπε να λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, καθώς και τους κινδύνους που επιβαρύνουν την ανάπτυξη. «Θα επιβαρύνει αυτό την ανάπτυξη;» πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters η Λαγκάρντ. «Είναι πιθανό, αλλά είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να αποδεχτούμε... επειδή η σταθερότητα των τιμών είναι μια θεμελιώδης και κύρια διάσταση στην πολιτική της ΕΚΤ».

Το bear market είναι εδώ

Κορυφαίοι αναλυτές προειδοποιούν πως τα δύσκολα για τις αγορές είναι μπροστά. Ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Bank of America Michael Hartnett υποστηρίζει πως το πληθωριστικό σοκ «δεν έχει τελειώσει». Όπως επεσήμανε, τα επιτόκια και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είναι πιθανό να κατευθυνθούν προς το 4%-5% τους επόμενους 4-5 μήνες, κάτι που θα πρέπει να μεταφραστεί σε νέα χαμηλά στις μετοχές. Αναφορικά με πότε θα πρέπει οι επενδυτές να τοποθετηθούν στις μετοχές, ο Hartnett σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τσιμπήστε στις 3600, δαγκώστε στις 3300, καταβροχθίστε στις 3000».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Starwood Capital Group, Barry Sternlicht κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, εκτιμώντας πως βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σοβαρής ύφεσης εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν φρενάρει τις αυξήσεις των επιτοκίων της. «Η οικονομία φρενάρει δυνατά», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Starwood Capital Group, προσθέτοντας πως αν η Fed συνεχίσει αυτό, θα έχουν μια σοβαρή ύφεση και οι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους.

Αλλά και η Goldman Sachs προχώρησε σε μία ζοφερή πρόβλεψη για το παγκόσμιο δείκτη – βαρόμετρο S&P 500. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου ο S&P 500 θα υποχωρήσει στις 2.900 μονάδες, δηλαδή πτώση -30% από τα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022.

Σχετικές ειδήσεις

«Βασιλιάς» τα μετρητά – Γυρίζουν την πλάτη στις μετοχές οι διαχειριστές