ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Το ανέκδοτο, το σίριαλ με το πλαφόν και τα παιχνίδια της Ούρσουλας

Το ανέκδοτο, το σίριαλ με το πλαφόν και τα παιχνίδια της Ούρσουλας
Associated Press

Έχουν λύσει το ενεργειακό πρόβλημα για φέτος οι Ευρωπαίοι και γι’ αυτό οι σχεδιασμοί τους αφορούν το επόμενο χειμώνα. Και αν νομίζετε πως το παραπάνω είναι ανέκδοτο, γελιέστε.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ευρωπαίοι ηγέτες στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου θα ζητήσουν μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να προετοιμαστούν για τον επόμενο χειμώνα.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο στη Σύνοδο θα τεθούν επί τάπητος οι ενέργειες για την προώθηση των εργασιών για κοινές αγορές φυσικού αερίου και η πλήρωση των αποθηκών και η έγκαιρη προετοιμασία των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα 2023-2024.

Είναι ξεκάθαρο πως οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ζουν σε παράλληλο σύμπαν, αλλιώς δεν εξηγείται τα γεγονός ότι συζητούν για τον επόμενο χειμώνα, ενώ η Γηραιά Ηπειρος ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με αλυσιδωτά προβλήματα που δημιουργεί η διατήρηση του ενεργειακού κόστους σε υψηλά επίπεδα.

Οι πληθωριστικές πιέσεις, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων και η μείωση της αγοραστικής δύναμης δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Παρόλα αυτά οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών δεν δείχνουν καμία διάθεση να λάβουν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα, ενώ παίζουν και περίεργα παιχνίδια με το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Εξι ημέρες πριν την έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εξετάζει νέα πρόταση για τον ορισμό του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 220 ευρώ/MWh Η νέα συμβιβαστική λύση είναι κάτω από το όριο των 275 ευρώ/MWh που πρότεινε Κομισιόν στις 22 Νοεμβρίου και η οποία προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις από 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα που πιέζουν η ανώτατη τιμή που θα οριστεί να είναι κάτω από τα 200/MWh.

Το θέμα του πλαφόν εξελίσσεται σε κακοπαιγμένο σίριαλ, με πρωταγωνίστρια την πρόεδρο της Ε.Ε. που πάει με τα νερά της Γερμανίας, η οποία έχει αντιταχθεί στην ιδέα οποιουδήποτε ανώτατου ορίου, λέγοντας ότι θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη την εξασφάλιση προμηθειών.

Σύμφωνα με συμβιβασμό που προτάθηκε χθες από την Τσεχική Δημοκρατία το ανώτατο όριο θα εφαρμοστεί εάν οι τιμές ξεπεράσουν τα 220 ευρώ/MWh για πέντε ημέρες στο συμβόλαιο του πρώτου μήνα στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου TTF (Title Transfer Facility), σύμφωνα το Reuters. Η τιμή TTF, η οποία χρησιμεύει ως ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, θα πρέπει επίσης να είναι 35 ευρώ υψηλότερη από μια τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), για να ενεργοποιηθεί το ανώτατο όριο.

Πάντως διπλωμάτες που μίλησαν στο Reuters, δήλωσαν ότι παραμένει το χάσμα μεταξύ των χωρών για το πλαφόν και προέβλεψαν ότι μπορεί να χρειαστεί νέα συνάντηση στις 19 Δεκεμβρίου μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την επόμενη Τρίτη.

Σχετικές ειδήσεις