ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς ενεργειακή οχύρωση η ελληνική βιομηχανία

Χωρίς ενεργειακή οχύρωση η ελληνική βιομηχανία
AP

Εκτεθειµένη στις ανεξέλεγκτες διακυµάνσεις της διεθνούς τιµής του φυσικού αερίου και της χονδρεµπορικής τιµής ρεύµατος παραµένει η ελληνική ενεργοβόρα βιοµηχανία, καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις –ενώ είναι από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά ως ποσοστό του ΑΕΠ– είναι εστιασµένες στα νοικοκυριά και στις πολύ µικρές επιχειρήσεις.

Μάλιστα τον ∆εκέµβριο η επιδότηση για τις βιοµηχανίες µέσης τάσης περιορίστηκε στα 34 ευρώ/µεγαβατώρα, από τα επίσης χαµηλά των 50 ευρώ του Νοεµβρίου, αφού όταν οι πάροχοι ανακοίνωναν τα τιµολόγια για τον ∆εκέµβριο, τίποτα δεν έδειχνε ότι η τιµή ρεύµατος στη χονδρεµπορική αγορά θα σκαρφάλωνε µέσα σε λίγες ηµέρες στα 400 ευρώ/µεγαβατώρα.

Τα νέα δεδοµένα δείχνουν ότι οι τιµές ρεύµατος θα αποκλίνουν προς τα πάνω σε ποσοστό 20%30% σε σχέση µε τις προβλέψεις και τις τιµές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι στις 20 Νοεµβρίου.

Οι επιχειρήσεις µέσης τάσης παρακολουθούν µε πραγµατικό τρόµο την πορεία των τιµών φυσικού αερίου και ηλεκτρισµού, ειδικά µετά τη διάψευση των προσδοκιών για αύξηση των επιδοτήσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο γενικό συµβούλιο του ΣΕΒ την περασµένη εβδοµάδα. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» και ότι το κράτος µπορεί να συµβάλει µε τις επιδοτήσεις στη συγκράτηση των τιµών για τη βιοµηχανία στα επίπεδα των 200 ευρώ/ µεγαβατώρα.

Η απογοήτευση περίπου 100 στελεχών του κλάδου που συµµετείχαν στο γενικό συµβούλιο του ΣΕΒ ενισχύθηκε µετά τη νέα κλιµάκωση των τιµών και η αγωνία για τις επιπτώσεις, όχι µόνο στην ανταγωνιστικότητα αλλά και την ίδια τη βιωσιµότητά τους, κυριάρχησε στη χθεσινή γενική συνέλευση της ΕΒΙΚΕΝ, της Ενωσης που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις της χώρας (πλην ΛΑΡΚΟ και Αλουµίνιον της Ελλάδος). Εκφράστηκαν φόβοι ότι θα χρειαστεί να πληρώσουν 350 ευρώ/µεγαβατώρα το ρεύµα τον ∆εκέµβριο και όπως µεταφέρουν στην «Κ» εκπρόσωποι εταιρειών που συµµετείχαν στη γενική συνέλευση, δεν ήταν λίγες οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόµενο µείωσης της παραγωγής, ενώ υπήρξαν και εταιρείες που δήλωσαν ότι εξετάζουν αναστολή λειτουργίας ή ακόµη και µετεγκατάστασής τους σε τρίτες χώρες.

Η ΕΒΙΚΕΝ µε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ανεπαρκή και χωρίς ορίζοντα τα µέτρα για το κόστος ενέργειας και την πράσινη µετάβαση στη βιοµηχανία και επισηµαίνοντας τον κίνδυνο αποβιοµηχάνισης, καλεί την κυβέρνηση να δηµιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τις επιχειρήσεις έντασης ενέργειας, κατά το µοντέλο που εφαρµόζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτός από µεγάλες βιοµηχανικές χώρες, όπως η Γερµανία και η Γαλλία, ακόµη και η γειτονική Βουλγαρία έχει διαµορφώσει ένα τέτοιο πλαίσιο, σύµφωνα µε την ΕΒΙΚΕΝ, µε εγγυηµένες στο 100% τιµές ηλεκτρικής ενέργειας για τις µεγάλες βιοµηχανίες της στα 120 ευρώ/mwh για φέτος, αλλά και για την επόµενη χρονιά. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του πρώτου πακέτου µέτρων στήριξης για την αντιµετώπιση των υψηλών τιµών ενέργειας που θα χρηµατοδοτήσει η Γερµανία από το πρόγραµµα-µαµούθ των 200 δισ. ευρώ. Η αρµόδια επιτροπή εισηγήθηκε στην κυβέρνηση της χώρας την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιµή του φυσικού αερίου, ώστε να περιοριστούν οι τιµές για τις µεγάλες βιοµηχανίες στα 70 ευρώ/µεγαβατώρα από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως το τέλος Απριλίου 2024. Η µείωση ισχύει για το 70% της βασικής κατανάλωσης των εταιρειών.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΒΙΚΕΝ, στην Ελλάδα η µέση τιµή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας µε την οποία επιβαρύνθηκαν οι βιοµηχανίες την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεµβρίου 2022 ήταν µετά την επιδότηση στα 172 ευρώ/mwh. Αντίστοιχα η µέση τιµή φυσικού αερίου την περίοδο Αυγούστου - Νοεµβρίου 2022 για τις βιοµηχανίες είναι 160 ευρώ/mwh, τιµή από τις πιο υψηλές µεταξύ των κρατώνµελών της Ε.Ε. λόγω της σχεδόν µηδενικής επιδότησης.

Αλλα κράτη-µέλη, όπως η Βουλγαρία, για τον µήνα Νοέµβριο εξασφάλισαν τιµή φυσικού αερίου στα 63 ευρώ/mwh για τις βιοµηχανίες τους. «Είναι προφανές ότι σε αυτά τα επίπεδα τιµών µε ανεπαρκείς επιδοτήσεις, που µάλιστα ανακοινώνονται ανά µήνα, χωρίς καµία ορατότητα, οι µεγάλες βιοµηχανίες της χώρας και κυρίως οι εξαγωγικές, έχουν σοβαρό ανταγωνιστικό µειονέκτηµα έναντι οµοειδών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, αλλά και σε τρίτες χώρες όπου οι τιµές ενέργειας είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές», επισηµαίνει η ΕΒΙΚΕΝ.

Είναι επείγουσα ανάγκη να δηµιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα δίχτυ ασφαλείας για τις βιοµηχανίες έντασης ενέργειας και εξίσου επείγον ζήτηµα για τη βιωσιµότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιοµηχανίας η θέσπιση ενός λειτουργικού πλαισίου που να διασφαλίζει την κατά προτεραιότητα πρόσβασή τους σε πράσινη ενέργεια, σύµφωνα µε τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ στην ανακοίνωση που εξέδωσε µετά το πέρας της γενικής συνέλευσης.