Πόσο πάνω ακόμα έχουν οι αμερικανικές μετοχές;

Αμαλία Κάτζου

Η αισιοδοξία της BlackRock τροφοδοτείται από τη μείωση του πληθωρισμού και τη δυνατότητα της Federal Reserve να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Η BlackRock, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αναβάθμισε τις μετοχές των ΗΠΑ σε «overweight», προβλέποντας ότι η τρέχουσα ανοδική δυναμική θα διατηρηθεί για τους επόμενους 6 έως 12 μήνες.

Η αισιοδοξία της BlackRock τροφοδοτείται από τη μείωση του πληθωρισμού και τη δυνατότητα της Federal Reserve να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ο Jean Boivin, επικεφαλής του Ινστιτούτου Επενδύσεων BlackRock, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο του 2% της Fed φέτος, ενισχύοντας την ελκυστικότητα των μετοχών στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα εκείνων που εμπίπτουν στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο δείκτης S&P 500 έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα - ρεκόρ, λόγω της αύξησης των μετοχών τεχνολογίας και των καλύτερων από τα αναμενόμενα οικονομικών στοιχείων. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες με ετήσια αύξηση 3,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, πάνω από τη μέση εκτίμηση του 2%.

Η BlackRock σημειώνει ότι τα εταιρικά κέρδη και τα περιθώρια κέρδους παρέμειναν ισχυρά παρά τις προκλήσεις προέρχονται από τα υψηλότερα επιτόκια και το αυξανόμενο κόστος. Η αγορά εστιάζει τώρα την προσοχή της στα οικονoμικά αποτελέσματα από μεγάλων εταιρειών, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Alphabet, Apple, Amazon, Meta Platforms και Microsoft.

Παρά τις θετικές προοπτικές, η BlackRock προειδοποιεί τους επενδυτές σχετικά με το ενδεχόμενο ενός «πληθωρισμού τρενάκι». Η εταιρεία συμφωνεί με την εκτίμηση της αγοράς ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κοντά στο 2% φέτος, αλλά προειδοποιεί επίσης για μια πιθανή άνοδο προς το 3% το επόμενο έτος.

Η BlackRock συμβουλεύει τους επενδυτές να παραμείνουν ευέλικτοι, καθώς η αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ μπορεί να εμποδίσει τον πληθωρισμό των υπηρεσιών να επιβραδυνθεί αρκετά ώστε να διατηρήσει τον πυρήνα πληθωρισμού κοντά στο όριο του 2%.

Αυτή η διαφοροποιημένη άποψη υποδηλώνει ότι, ενώ οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι ευνοϊκές, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πληθωριστικές πιέσεις που θα επανεμφανιστούν αργότερα μέσα στο έτος.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved