MEDIA

«Αυγή»: Κρίσιμη ημέρα για την εφημερίδα-Προς αναστολή το ημερήσιο φύλλο, η «κραυγή» των εργαζομένων

«Αυγή»: Κρίσιμη ημέρα για την εφημερίδα-Προς αναστολή το ημερήσιο φύλλο, η «κραυγή» των εργαζομένων
Δύσκολες ημέρες για την εφημερίδα «Αυγή» - Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει για το μέλλον της – Υπογραφές συγκεντρώνουν οι εργαζόμενοί της

Δύσκολες ημέρες για την εφημερίδα «Αυγή» - Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει για το μέλλον της – Υπογραφές συγκεντρώνουν οι εργαζόμενοί της

Αντιμέτωπος με εσωκομματική κρίση που αφορά στο μέλλον της κομματικής εφημερίδας «Αυγή» βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς σήμερα αποφασίζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος για την τύχη της έκδοσής της.

Όπως αναγνωρίζουν εχθροί και φίλοι, η συνέχιση της έκδοσης του καθημερινού φύλλου, καθίσταται αδύνατη υπό της παρούσες συνθήκες. Όπως εξηγούσαν στο Newsbomb.gr ανώτατες κομματικές πηγές, αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δαπανά το 65% της κρατικής επιχορήγησης στην κάλυψη των αναγκών του κομματικού Τύπου, συνολικά.

Το ζήτημα, λένε, έχει φτάσει στο μη παρέκει. Ή θα ληφθούν δραστικά μέτρα και η «Αυγή» θα περάσει στον 21ο αιώνα και την ισχυρή διαδικτυακή παρουσία ή θα πάψει να υφίσταται. Η αναστολή της καθημερινής έκδοσης που αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται ένα πρώτο βήμα. Μάλιστα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να βρεθεί λύση έτσι ώστε να συνεχίσει να υπάρχει η «Αυγή» καθημερινά στο διαδίκτυο, έχοντας, παράλληλα, ένα πλούσιο σε ύλη φύλλο την Κυριακή.

«Εμείς δεν πρόκειται να ζητήσουμε εκατομμύρια από διάφορους επιχειρηματίες για να ζήσει η “Αυγή”, ούτε θα γίνουμε σαν τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που από κοινού χρωστάνε σχεδόν 500 εκατομμύρια», σημείωναν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στο Newsbomb.gr.

Πάντως, στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι για την σημερινή κατάσταση στην οποία έχει φθάσει η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς, δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι της εφημερίδας. Άλλωστε, ο δημοσιογραφικός κόσμος γνωρίζει ότι οι συντάκτες της «Αυγής» είναι άριστοι επαγγελματίες.

Οι διάφορες «αργομισθίες» -που όντως υπάρχουν- και η αδιαφορία των χιλιάδων μελών του κόμματος για τη διακίνηση και τη διάδοση της εφημερίδας, βαραίνουν αποκλειστικά τις διοικήσεις των τελευταίων ετών και κανέναν άλλον. Οι εργαζόμενοι ορθά προσπαθούν να προστατεύσουν την -πολύ καλή- δουλειά τους, αλλά και την ιστορία της «Αυγής».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι «η Αυγή δεν θα κλείσει, θα κάνουμε τα πάντα για αυτό». Ο κ. Ηλιόπουλος, παραδέχθηκε ότι η εφημερίδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο το βασικό σενάριο σε αυτή την φάση είναι να διατηρηθεί το Κυριακάτικο φύλλο και το ψηφιακό κομμάτι της εφημερίδας ενώ η ημερήσια κυκλοφορία, για ένα μικρό διάστημα, θα ανασταλεί.

Υπογραφές συγκεντρώνουν οι εργαζόμενοι της «Αυγής»

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στην «Αυγή» προχωρούν στις δικές τους κινήσεις ξεκινώντας με ένα κείμενο με τίτλο «Όχι στο κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας Η ΑΥΓΗ» κάτω από το οποίο συλλέγουν υπογραφές.

Το κείμενο έχει ως εξής:

Η ΑΥΓΗ συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια ζωής παραμένοντας στην πρωτοπορία των αγώνων του λαού για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Κουβαλώντας μια βαριά Ιστορία η εφημερίδα της Αριστεράς, που έκλεισε μόνο από τη χούντα, αποτέλεσε βήμα διαλόγου των προοδευτικών, δημοκρατικών και πλουραλιστικών αριστερών ιδεών.

Παρήγαγε πολιτισμό και ήθος αποτελώντας πραγματική σχολή δημοσιογραφίας, ενώ στάθηκε με συνέπεια και όραμα στο πλευρό των καταπιεσμένων και των αδύνατων δίνοντας μεγάλες μάχες για την προάσπιση των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων, των απολυμένων, του κόσμου της κακοπληρωμένης εργασίας, των φτωχών νοικοκυριών, των ανθρώπων του πολιτισμού, της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της οικολογίας, του φεμινισμού, του κοινωνικού ακτιβισμού, των προσφύγων και μεταναστών, των ΛΟΑΤΚΙ, χωρίς να εξαρτάται από διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα και ολιγάρχες, χωρίς να θυσιάζει την αλήθεια στο βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας.

Τη στιγμή που η πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης δοκιμάζεται σκληρά η επιβίωση της ΑΥΓΗΣ αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για το δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό κόσμο, γιατί αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης και προβολής όσων δεν έχουν φωνή. Ενδεχόμενο κλείσιμο της θα σήμαινε σοβαρότατο πλήγμα στην ελευθεροτυπία, τον ελεύθερο δημοκρατικό διάλογο και την πολυφωνία.
Είμαστε αντίθετες και αντίθετοι στο κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ και μάλιστα τη στιγμή που έχουμε διαρκώς και περισσότερο ανάγκη μια διαφορετική ενημέρωση, ένα ανοικτό παράθυρο στον κόσμο.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες των εργαζομένων και των φίλων της ΑΥΓΗΣ όχι μόνο για τη διάσωση της εφημερίδας, αλλά και για την αναβάθμιση του δημοσιογραφικού έργου της έντυπης και ηλεκτρονικής της έκδοσης, για να καλύψουν καλύτερα τις ανάγκες επικοινωνίας και ενημέρωσης σε ένα κόσμο που προσπαθούν να του διαγράψουν την ιστορική μνήμη και τις συλλογικές κοινωνικές πρακτικές, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, τον πολιτισμό του.

Τα προβλήματα της ΑΥΓΗΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν με το διάλογο και όχι με την επιβολή οδυνηρών αποφάσεων γιατί το κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ θα αποτελέσει μια ιστορική ήττα για το δημοκρατικό κόσμο και την Αριστερά στη χώρα μας, που θα ξεπερνά το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος που θα επωμιστούν όσοι αποφασίσουν να της βάλουν λουκέτο.

Να μην αφήσουμε την μαχόμενη φωνή της Αριστεράς και της Δημοσιογραφίας επί 70 χρόνια, να σιγήσει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Στην «κατάψυξη» η χώρα με πολικές θερμοκρασίες και ισχυρό παγετό - Πού θα χιονίσει

Τζόκοβιτς: Κορυφώνεται το θρίλερ για τη συμμετοχή στο Australian Open – Αναβλήθηκε η κλήρωση

Αντώνης Κανάκης: Άγριος καυγάς με τον παρουσιαστή σε μπαρ της Θεσσαλονίκης

Survivor: Το σέξι ατύχημα της Ευρυδίκης – Φόρεσε δανεικό μαγιό στο αγώνισμα (vid)