δάσος ομίχλη
Από τον Πάνο Κοκκινόπουλο ως τον Σωτήρη Τσαφούλια
Πηγή: Pixabay
MEDIA

Αστυνομικές σειρές που άφησαν εποχή και γέμισαν σασπένς τα βράδια μας

Εν αναμονή της νέας παραγωγής με τίτλο «Σκαραβαίος», κάνουμε μία αναδρομή σε σειρές που μάς έκαναν να ανακαλύψουμε το αστυνομικό μας δαιμόνιο

Σε μία σεζόν με δεκάδες παραγωγές μυθοπλασίας, έλειπε από τον τηλεοπτικό χάρτη μία αυθεντική αστυνομική σειρά από εκείνες που στο παρελθόν μάς έκαναν να ψάχνουμε αγωνιωδώς τον δολοφόνο! Το κενό έρχεται να καλύψει ο ALPHA, καθώς στις 4 Φεβρουαρίου πρώτη επίσημη θα κάνει ο «Σκαραβαίος».

Πρόκειται για μία σύγχρονη σειρά εξιχνίασης εγκλημάτων με στοιχεία κοινωνικού νουάρ και πολύ… crime, που έρχεται με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Τσορτέκη. Το νέο σίριαλ μάς έκανε να γυρίσουμε για λίγο πίσω στον χρόνο και να θυμηθούμε αστυνομικές σειρές που άφησαν εποχή στην ελληνική τηλεόραση.

Ανατομία Ενός Εγκλήματος

Προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1 τις σεζόν 1992-1995 και αποτελεί την πρώτη σειρά τέτοιου είδους που δημιούργησε ο Πάνος Κοκκινόπουλος για την ιδιωτική τηλεόραση. Αφηγητής της σειράς ήταν ο Γρηγόρης Βαλτινός, ενώ κάθε επεισόδιο πλαισιωνόταν από διαφορετικό καστ ηθοποιών, σεναριογράφο και σκηνοθέτη.

Ο αρχικός της προγραμματισμός ήταν να διαρκέσει μόλις 12 επεισόδια, όμως η σειρά κατάφερε να σημειώνει επιτυχία σε κάθε επεισόδιο αποκτώντας μεγάλη δημοτικότητα. Η υστεροφημία της συνεχίστηκε μέσω των επαναλήψεων, οι οποίες άρχισαν να αραιώνουν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ώσπου διακόπηκαν λόγω πνευματικών δικαιωμάτων.

Κάθε επεισόδιο της σειράς εξιστορεί μια διαφορετική υπόθεση, οι οποίες βασίζονται σε αληθινές υποθέσεις εγκλημάτων που απασχόλησαν την Ελλάδα. Το τεράστιο έργο της δημοσιογραφικής έρευνας είχε αναλάβει ο Γιάννης Ράγκος, υλικό το οποίο δινόταν και διασκευαζόταν από τον συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων και σεναριογράφο, Πέτρο Μάρκαρη, καθώς και από άλλους σεναριογράφους αργότερα.

Στη προσπάθεια της να προστατεύσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, η παραγωγή της σειράς άλλαζε τα ονόματα, τις τοποθεσίες, καθώς και τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες είχαν πραγματοποιηθεί τα εγκλήματα, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο πρώτος κύκλος έχει μείνει στην ελληνική τηλεοπτική ιστορία ως η πιο αιματηρή και άγρια τηλεοπτική παραγωγή μέχρι και σήμερα. Το ΕΣΡ, μετά τη προβολή κάθε επεισοδίου, δεν προλάβαινε τις καταγγελίες αφού μια φορά την εβδομάδα ένα κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας έδειχνε μπαλτάδες σε κρανία, μαχαίρια γεμάτα αίμα και ανθρώπινα μέλη κομμένα. Το κανάλι, θέλοντας να αποφύγει τα πρόστιμα, αναγκάστηκε να ζητήσει από την εταιρεία παραγωγής Frenzy Films να περιορίσει τις φρικιαστικές στιγμές.

Τμήμα Ηθών

Και πάλι μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1, η σειρά δημιουργήθηκε από τον Μανούσο Μανουσάκη και παρουσιάζει μία ομάδα αστυνομικών του τμήματος ηθών που αναλαμβάνει την επίλυση διάφορων υποθέσεων. Οι υποθέσεις τους αφορούν συνήθως φόνους, ληστείες, βιασμούς, αντιδικίες και εγκλήματα πάθους. Οι αστυνομικοί, αν και ο καθένας με διαφορετικό χαρακτήρα από τον άλλο, συνεργάζονται με σκοπό τους πάντα τη διαλεύκανση του κάθε εγκλήματος.

Ο μακροβιότερος χαρακτήρας της σειράς ήταν αυτός του αστυνόμου Μιχάλη Κασσανδρή, που υποδύθηκε ο Χρήστος Τσάγκας, ο οποίος συμμετέχει σε όλα τα επεισόδια της σειράς. Το υπόλοιπο πρωταγωνιστικό καστ πλαισίωσαν ο Τίμος Περλέγκας, ο Θεόφιλος Βανδώρος, ο Απόστολος Γκλέτσος, η Βερόνικα Αργιέντζη, η Ελίνα Ακριτίδου, η Αλεξάνδρα Παυλίδου, η Μαριάννα Τουμασάτου, ο Πάνος Μιχαλόπουλος και ο Γρηγόρης Τουμασάτος.

Μετά την ολοκλήρωση της σειράς το καλοκαίρι του 1995, ο σκηνοθέτης και παραγωγός της Μανούσος Μανουσάκης δημιούργησε μία νέα παρόμοια αστυνομική σειρά αυτοτελών επεισοδίων, με τίτλο «Δρόμοι Της Πόλης» και διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Προβλήθηκε την επόμενη σεζόν από τον ANT1 και ολοκληρώθηκε μετά από μία σεζόν χωρίς επιτυχία.

Κόκκινος Κύκλος

Η πιο επιτυχημένη, ίσως, αστυνομική σειρά δια χειρός Πάνου Κοκκινόπουλου, προβλήθηκε στον ALPHA τις σεζόν 2000-2002. Σε κάθε επεισόδιο της σειράς παρουσιάζονται διάφορες αστυνομικές υποθέσεις και ιστορίες φόνων που απασχόλησαν τη κοινή γνώμη και βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Κύριο θέμα της σειράς είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες ένας άνθρωπος μπορεί να οδηγηθεί στον φόνο συνδυάζοντας στοιχεία δράματος, θρίλερ και μαύρης κωμωδίας.

Η σειρά ξεκίνησε τη προετοιμασία της στις αρχές του 2000 και προοριζόταν για το πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού STAR, τη σεζόν 2000-2001. Τελικά, αγοράστηκε από τον ALPHA ξεκινώντας τη προβολή της τον Οκτώβριο του 2000. Το καλοκαίρι του 2001, η σειρά ανανεώθηκε για δεύτερο κύκλο επεισοδίων για τη σεζόν 2001-2002, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της τον Ιούνιο του 2002. Τον Ιούλιο του 2003, το κανάλι έδωσε έγκριση για τη παραγωγή έξι νέων επεισοδίων, που θα αποτελούσαν τον τρίτο κύκλο της σειράς για τη σεζόν 2003-2004. Τελικά, τα γυρίσματα ματαιώθηκαν και ο τρίτος κύκλος δεν προβλήθηκε ποτέ. Η σειρά συνεχίζει να προβάλλεται σε επανάληψη από το ίδιο κανάλι μέχρι σήμερα στη μεταμεσονύχτια ζώνη του σταθμού.

Πέρασμα έκαναν πάρα πολλοί γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων ο Αλέκος Αλεξανδράκης στο πρώτο επεισόδιο της σειράς και η Τασσώ Καββαδία στο δέκατο τρίτο. Πολλοί από τους ηθοποιούς πρωταγωνίστησαν σε πολλαπλά επεισόδια της σειρά, όπως ο Μηνάς Χατζησάββας, ο Αντώνης Αντωνίου, ο Χάρης Ασημακόπουλος, η Ελένη Ράντου, η Μαρία Καβογιάννη, η Θέμις Μπαζάκα, η Σμαράγδα Καρύδη, ο Ντίνος Καρύδης, η Παναγιώτα Βλαντή, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Στέλιος Μάινας, η Άννα Κουρή, η Νένα Μεντή, η Κατερίνα Παπουτσάκη.

10η εντολή

Και πάλι με την υπογραφή του μετρ του είδους Πάνου Κοκκινόπουλου, η «10η εντολή» έχει γράψει ιστορία. Προβλήθηκε από τον ALPHA τις σεζόν 2004-2007, και λόγω της επιτυχίας της, επέστρεψε στην οθόνη για τη σεζόν 2014-2015. Αν και το κοινό που απευθύνεται είναι συγκεκριμένο, έκανε μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης και έκτοτε προβάλλεται συνεχώς σε επανάληψη από τον σταθμό.

Κύριο θέμα της σειράς είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες ένας άνθρωπος μπορεί να οδηγηθεί στον φόνο. Πολλές από τις αυτοτελείς ιστορίες της σειράς είναι βασισμένες σε αληθινά εγκλήματα που απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη.

Η πλειοψηφία των επεισοδίων γράφτηκε από τον Βασίλη Ρίσβα με τη Δήμητρα Σακαλή, ενώ τα υπόλοιπα από τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη, την Έλενα Σολωμού, τη Στέλλα Βασιλαντωνάκη, τον Νίκο Απειρανθίτη, τον Δημήτρη Γιαμλόγλου και τη Λένα Παπαληγούρα.

Έτερος εγώ

Η παραγωγή της Cosmote TV, παραγωγής 2019-2023, που βασίζεται στην ομώνυμη ελληνική ταινία του 2016, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα καθώς είναι ό,τι πιο καθηλωτικό έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια.

Η σειρά, που φέρει την υπογραφή του μοναδικού Σωτήρη Τσαφούλια, ακολουθεί τις έρευνες του καθηγητή εγκληματολογίας Δημήτρη Λαΐνη σε συνεργασία με την αστυνομία και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Στεργίου, καθώς και με κοντινά τους πρόσωπα. Οι Αστυνομικές Αρχές έρχονται αντιμέτωπες με έναν δολοφόνο κατά συρροή και αφού ο δράστης έχει εμπλέξει τον εγκληματολόγο Δημήτρη Λαΐνη στην υπόθεση, οι Αστυνομικές Αρχές τον βάζουν στην υπόθεση έτσι ώστε να τους βοηθήσει. Εκείνος ανακαλύπτει ότι κάποια εγκλήματα συνδέονται μεταξύ τους, οπότε και ανακάλυψε ότι πρόκειται για δολοφόνο κατά συρροή, και ότι ο δολοφόνος ακολουθεί τους μύθους του Θησέα.

Το αποτέλεσμα όχι μόνο αγκαλιάστηκε από το κοινό, αλλά παραλίγο να περάσει και τα σύνορα της χώρας. Οι άνθρωποι της Cosmote συζητούσαν με τα στελέχη του Netflix, αλλά όπως έχει δηλώσει ο Σωτήρης Τσαφούλιας: «Υπήρχε μια μικρή διαφωνία, στο τελευταίο στάδιο για την προβολή. Αρνιόταν το Netflix να το παίζει παντού εκτός Ελλάδος. Εκεί δεν τα βρήκαμε».

Σε κάθε περίπτωση είναι από τα αριστουργήματα της TV, που σίγουρα έχει αφήσει το στίγμα της…

Διαβάστε επίσης

«17 Κλωστές»: Όλα όσα θα δούμε στο 2ο επεισόδιο της σειράς

O Σκαραβαίος: Όλες οι λεπτομέρειες για τη νέα σειρά του ALPHA

ALPHA: Έρχεται η νέα αστυνομική σειρά «Ο Σκαραβαίος»

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ