Η Μάρα Κωνσταντίνου
Η Μάρα Κωνσταντίνου στο ρόλο της Χαρίτα Μάντολες
Πηγή: MEGA
MEDIA

Η Μάρα Κωνσταντίνου στο Newsbomb.gr: Η σειρά «Famagusta», οι αντιδράσεις και ο ρόλος της Μάντολες

Η πρωταγωνίστρια της σειράς «Famagusta» του MEGA μιλά για όλα στο Newsbomb.gr.

Από τις παραγωγές μυθοπλασίας της φετινής χρονιάς, το «Famagusta» του MEGA έχει συζητηθεί ιδιαίτερα, έχει συγκινήσει και αγαπηθεί από τον κόσμο. Μία εκ των πρωταγωνιστριών, η Μάρα Κωνσταντίνου, μιλά στο Newsbomb.gr για όλα και ξετυλίγει τη δική της διαδρομή με τον ρόλο της Χαρίτα Μάντολες που υποδύεται.

Πώς ένιωσες όταν ήρθε η πρόταση για τη σειρά «Famagusta»;

Χάρηκα γιατί ήταν ρόλος απαιτήσεων και εκπληρούσε τα ζητούμενα που θέλω για να κάνω τηλεόραση. Οποιαδήποτε πρόταση έρχεται σε μένα και έχει μια πρόκληση, λόγο ύπαρξης όπου το ταξίδι των γυρισμάτων και της υποκριτικής θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, τότε θέλω να το κάνω, πόσω μάλλον σε αυτήν την πρόταση που κάνω την Χαρίτα Μάντολες στην εποχή των γεγονότων (1974). Ένας λόγος παραπάνω που δέχτηκα ήταν, επίσης, η δασκάλα μου η κα. Δέσποινα Μπεπεδέλη όπου θα έκανε τον ίδιο ρόλο με μένα στο σήμερα, 50 χρόνια μετά.

Πώς είναι η εμπειρία από τα γυρίσματα; Αντρέας Γεωργίου και Κούλλης Νικολάου πάντα υπογράφουν σειρές με προσοχή στην παραγωγή…

Η εμπειρία ήταν μοναδική, με τα παιδιά γνωριζόμαστε χρόνια τώρα και έχουμε πολύ καλή σχέση, όμως όσο παράξενο και αν ακούγεται, είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε μαζί και πραγματικά χάρηκα όλη την διαδικασία, όλο το ταξίδι των γυρισμάτων, την θετική ενέργεια και την σκληρή δουλειά που γίνεται μπροστά άλλα και πίσω από τις κάμερες. Η οργάνωση είναι εξαιρετική και αυτό τους τιμά ιδιαίτερα.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό δέλεαρ;

Για μένα ξεκάθαρα ήταν όταν μου έγινε η πρόταση να παίξω και να ερμηνεύσω ένα ρόλο χωρίς λόγια. Να πρέπει να αποδώσω το συναίσθημα, τον πόνο και την συνθήκη στην οποία βρισκόταν ο χαρακτήρας που ερμήνευα, μόνο μέσα από την έκφραση, το βλέμμα, την κίνηση και μέσα από μια κραυγή χωρίς ήχο. Τα μόνα εργαλεία που έχεις σε μια τέτοια κατάσταση είναι το σώμα σου, το βλέμμα σου, η κίνησή σου και να είσαι διαθέσιμος να τσαλακωθείς. Μια από τις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσω ήταν το χώμα και η σκόνη που αναπνέαμε και το παιδί που έκανε την κόρη μου, που έπρεπε να το κρατάω στα χέρια μου, να πέφτουμε κάτω στο έδαφος όπου τα γυρίσματα των συγκεκριμενών σκηνών κράτησαν για πολλές ώρες. Παρ'όλα αυτά το ευχαριστήθηκα, γιατί η χαρά της δημιουργίας σού δίνει πολλές αντοχές, σε γεμίζει ενέργεια και δύναμη.

Πώς είναι η συνεργασία με μοναδικούς ηθοποιούς, όπως με την κα. Μπεμπεδέλη;

Για μένα η κυρία Μπεμπεδέλη είναι ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος. Εκτός από δασκάλα μου, είναι μια υπέροχη συνεργάτις, μια μοναδική ηθοποιός και μια ξεχωριστή ύπαρξη. Η συνεργασία και η σχέση μας είναι άρτια, εκτιμούμε και αγαπούμε πολύ η μια την άλλη και οφείλω να πω ότι ήμουν πολύ τυχερή να την συναντήσω στον δρόμο μου και να συμπρωταγωνιστώ μαζί της τόσο στην σκηνή του θεάτρου αλλά όσο και στην τηλεόραση.

Κύπρια στην καταγωγή, υπάρχει μία επιπλέον συναισθηματική φόρτιση καθώς σίγουρα έχεις ακούσει δεκάδες ιστορίες από την εισβολή;

Σίγουρα υπάρχει συναισθηματική φόρτιση, γιατί και εγώ έχω συγγενείς αγνοουμένους. Ο λόγος όμως που δέχτηκα δεν ήταν αυτός, αλλά το ότι ο ρόλος που θα υποδυόμουν ήταν μια πρόκλησή για μένα όπως είπα και πιο πάνω. Πρόκειται για μια γυναίκα που έζησε τη φρίκη του πολέμου, του ξεριζωμού και τις τραγικές συνέπειες της εισβολής. Σαν ηθοποιός ήθελα να βάλω το εαυτό μου σε αυτήν την απαιτητική συνθήκη και σε αυτή την δύσκολη δοκιμασία.

Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις μετά την προβολή της σειράς. Ποια είναι η δική σου άποψη;

Αντιδράσεις αλήθεια είναι ότι υπήρξαν και πριν την προβολή της σειράς. Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του, αλλά σίγουρα καλό θα ήταν πρώτα να βλέπουμε και μετά να τοποθετούμαστε, για να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη και εικόνα. Δεν είναι πρωτοφανές να γυρίζονται σειρές βασισμένες σε αληθινά ιστορικά γεγονότα, όπως π.χ. γεγονότα του Β’ Παγκόσμιου πολέμου διανθισμένα με μυθοπλασία. Έχουμε δει αρκετές φορές να γίνονται και ταινίες αλλά και σειρές. Άλλοτε με θέμα αιχμαλώτων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και άλλοτε ιστορίες που καταπιάνονται με ιστορικά πρόσωπα πάντα σε συνδυασμό με την μυθοπλασία. Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση της σειράς, καταπιάνεται με αληθινά ιστορικά γεγονότα σε συνδυασμό με την μυθοπλασία. Γι’ αυτό λέγεται σειρά και όχι ντοκιμαντέρ. Δεν πρόκειται για σειρά εποχής, αφού όπως είδαμε στα επεισόδια το σενάριο μας φέρνει στο τώρα, με το παιδί - 50 χρόνων πια- να ζει τελικά. Επίσης καλό θα ήταν να πούμε ότι στην κυπριακή τηλεόραση, έχει γίνει και στο παρελθόν σειρά που καταπιάστηκε με τα γεγονότα του '74 και άγγιξε και αυτή γενικά τα κακά της εισβολής.

Νιώθεις ότι αξίζει σε αυτή τη δουλειά να ταξιδέψει στο εξωτερικό;

Ναι, γιατί είναι μια καλογυρισμένη σειρά με ωραία εικόνα που κρύβει πίσω της σκληρή δουλειά, αγάπη, αφοσίωση και εξαιρετικές ερμηνείες.

Όσα δεν ξέρουμε για τη Μάρα Κωνσταντίνου

  • Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου οι τέχνες και η μουσική αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής της ηλικίας αλλά και της καθημερινότητάς της.
  • Από νεαρή ηλικία παρακολούθησε μαθήματα μουσικής, χορού, τραγουδιού, και ζωγραφικής. Μετά την αποφοίτησή της από τη Δραματική Σχολή Βλαδίμηρος Καυκαρίδης (σε ηλικία μόλις 21 ετών), δουλεύει ανελλιπώς στο θέατρο και στην τηλεόραση. Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς και πολυποίκιλους ρόλους τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση. Έχει παίξει σε Επίδαυρο και Ηρώδειο καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μαζί με τον θεατρικό οργανισμό Κύπρου.
  • Είχε δίκη της μουσική εκπομπή για 2 χρόνια στο κρατικό κανάλι της Κύπρου, ενώ από το 2022 είναι και ραδιοφωνικός παραγωγός στον Njoy.
  • Το θέατρο είναι η μεγάλη της αγάπη όπως επίσης και η μουσική και το τραγούδι. Αυτό το διάστημα είναι σε εντατικές πρόβες στο θέατρο όπου σκηνοθετεί μια μουσικοθεατρική παράσταση σε κείμενα δικά της και του Κώστα Μανούρη. Στην σκηνή μαζί της είναι ο καταξιωμένος πιανίστας / μουσικοσυνθέτης Σάββας Σάββα.

Διαβάστε επίσης

Η Χριστίνα Χριστοδούλου στο Newsbomb.gr: Η «Μάγισσα», η τέχνη της επικοινωνίας και τα social media

Από το «Έτερος Εγώ» στις «17 Κλωστές» - Η Ντένια Στασινοπούλου για τη νέα σειρά και την «Άννα»

Βίκυ Παπαδοπούλου: Έκανε το δικό της Blair Witch Project και θέλει να παίξει σε ταινία του Ταραντίνο

Αστυνομικές σειρές που άφησαν εποχή και γέμισαν σασπένς τα βράδια μας

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ