Ο Λευτέρης Ζαφειρόπουλος στο Newsbomb.gr: «Δεν θα χάσω επεισόδιο από το φετινό MasterChef»
Ο περσινός νικητής του διαγωνισμού μαγειρικής ανοίγει τα χαρτιά του…
Η αντίστροφη μέτρηση για το φετινό «MasterChef» ξεκινά, καθώς το βράδυ της Δευτέρας επιστρέφει στο STAR. Ο περσινός νικητής, ο κοσμοπολίτης και στοχοπροσηλωμένος στην τέχνη της μαγειρικής Λευτέρης Ζαφειρόπουλος, μιλά για την εμπειρία του και όσα ζει σήμερα!
Σε λίγες ώρες, κάνει πρεμιέρα ο νέος κύκλος του «MasterChef». Πώς αισθάνεσαι που, πλέον ως τηλεθεατής, θα παρακολουθείς τον διαγωνισμό;
Στο παρελθόν δεν παρακολουθούσα εντατικά τον διαγωνισμό λόγω δύσκολου ωραρίου. Φέτος, όμως, δεν θα χάσω επεισόδιο! Είμαι πολύ περίεργος και ενθουσιασμένος να δω τη δημιουργικότητα των νέων παικτών, μιας και στην όγδοη σεζόν αφήσαμε το λιθαράκι μας και η μαγειρική μας ξεχώρισε. Θέλω να δω αν το επίπεδο της μαγειρικής θα εξελιχθεί και τι μαγειρικό ήθος θα δείξουν οι νέοι παίκτες.
Πώς κύλησε αυτός ο χρόνος από τη νίκη σου και μετά;
Νιώθω ότι βρισκόμουν στο σπίτι του «MasterChef» χθες. Έχω ζήσει απίστευτες στιγμές, έχω δημιουργήσει αμέτρητες αναμνήσεις και νιώθω ότι το «MasterChef» με άλλαξε, σε έναν βαθμό. Πάντα προς το καλύτερο…

Αισθάνεσαι ότι σε βοήθησε η προβολή και το μεγάλο έπαθλο;
Το έπαθλο σίγουρα με βοήθησε σε διάφορους τομείς, θα μπορούσα να πω. Όσο για την προβολή, θα πω ότι σου κάνει καλό, ανάλογα με το πώς θα την εκμεταλλευτείς και πώς θα την αντιμετωπίσεις. Ένα πράγμα ξέρω με σιγουριά: η αγάπη που λαμβάνω μέχρι και σήμερα από τον κόσμο, άγνωστο για μένα, με συγκινεί βαθιά και μου δίνει μια απερίγραπτη χαρά. Για παράδειγμα, πριν λίγες ημέρες, πήγα σε ένα σχολείο που με κάλεσαν, γιατί τα παιδιά και οι δάσκαλοι ήθελαν να με γνωρίσουν, να μου κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμά μου, να δώσω συμβουλές στα παιδιά αλλά και να μιλήσω για τον διαγωνισμό. Τα συναισθήματα που δημιουργούνται είναι απίστευτα. Πάντα θα λέω: «Σ’ ευχαριστώ, MasterChef, κυρίως γι’ αυτό»…
Διατηρείς επαφές με τους τρεις κριτές;
Όχι όσο θα πίστευε κανείς, αλλά έχω ανταλλάξει δύο-τρία μηνύματα με τον
Σωτήρη Κοντιζά, μιας και επισκέπτομαι συχνά το «TANPOPO», που προσωπικά
λατρεύω.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρες από το παιχνίδι;
Ότι πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου!
Πού σε βρίσκουμε σήμερα;
Στο τρέξιμο (γέλια)! Προσπαθώ, όπως πάντα, να δημιουργώ ευκαιρίες, να κάνω τη δουλειά μου και ακόμα περισσότερα. Επιδιώκω να εμπλέκομαι σε κόνσεπτ στον κλάδο μου, τη γαστρονομία, τα οποία με εκφράζουν, καθώς και σε κάτι νέο για εμένα που πάντα ήθελα να επιτύχω. Αυτό περιλαμβάνει τρία αγαπημένα μου κομμάτια που αντικατοπτρίζουν τη ζωή: φαγητό, κουλτούρες και ανθρώπους.
Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σχέδια;
Συνεχίζω να κάνω αυτό που πάντα έκανα: Μαγειρεύω, στήνω νέες κουζίνες και αφήνω το λιθαράκι μου στη γαστρονομία. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να βάλω σε μια σειρά, γιατί είμαι ένας χαρακτήρας που ποτέ δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένος με όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Θέλω να εξελίσσομαι κάθε μέρα, με οποιονδήποτε τρόπο μπορώ. Μια μικρή λεπτομέρεια για να καταλάβετε τι εννοώ… Σε λίγες μέρες φεύγω για τη Μανίλα. Πάω να εδραιώσω μια νέα συνεργασία και να στήσω ένα εστιατόριο που θα συνδυάζει τις ελληνικές επιρροές με τη φιλιππινέζικη κουλτούρα.

Θεωρείς ότι η νέα γενιά σεφ, στην οποία και ανήκεις, έχουν καλύτερη κατάρτιση και εκπαίδευση από τους παλαιότερους;
Όλοι οι συνάδελφοι, παλιοί και νέοι, έχουν κάτι να προσφέρουν στη χώρα μας και στην ελληνική γαστρονομική κουλτούρα. Ο καθένας μας εξελίσσεται ανάλογα με τις βλέψεις που έχει για την καριέρα του, τη ζωή του και το λιθαράκι που θέλει να προσθέσει.
Ποιους Έλληνες σεφ θαυμάζεις;
Δημήτρης Δημητριάδης, Τάσος Στεφάτος, Στέφανος Κολυμάδης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, για εμένα είναι σπουδαίοι.
Θα σε ενδιέφερε μία θέση σε κουζίνα εκπομπής;
Έχουν υπάρξει και υπάρχουν ακόμα συζητήσεις γι’ αυτό το ενδεχόμενο, αλλά
πάντα στον κύκλο του διαφορετικού. Δεν μου αρέσει να κάνω κάτι μόνο για την
προβολή, θέλω να έχει ουσία και να προσφέρω με αυτό που θα κάνω.