MEDIA

NYT: Χωρίς ανάπτυξη η κυβέρνηση Σαμαρά θα πέσει

NYT: Χωρίς ανάπτυξη η κυβέρνηση Σαμαρά θα πέσει

«Η μάχη για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δεν έχει κερδηθεί ακόμα», υποστηρίζει η εφημερίδα «New York Times», σε δημοσίευμά της, τονίζοντας ότι έρχονται επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Ακόμα κι αν συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup της Δευτέρας για τη δόση των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ, «οι τράπεζες θα συνεχίσουν να παραπαίουν, ενώ ένας νέος γύρος μέτρων λιτότητας θα βρίσκεται στα σκαριά».

«Θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και χωρίς αυτή η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι αδύνατη. Εν τω μεταξύ, χωρίς ανάπτυξη, ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός του Αντώνη Σαμαρά θα καταρρεύσει», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο κ. Σαμαράς αποδείχτηκε καλύτερος» από ό,τι πολλοί περίμεναν στο εξωτερικό, καθώς η στρατηγική του είναι να εκπληρώνει «οτιδήποτε απαιτεί η τρόικα των μεγάλων δανειστών», προσπαθώντας να αλλάξει την εικόνα της Αθήνας. Όσο ακολουθείται αυτή η πολιτική τα πράγματα δεν θα αλλάξουν, αν συνεχίσει να την ακολουθεί και μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιεί η εφημερίδα.

Η μία πλευρά του προβλήματος έχει να κάνει με το ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, επειδή η Άνγκελα Μέρκελ είναι απρόθυμη να προχωρήσει σε «κούρεμα» πριν από τις γερμανικές εκλογές, γεγονός που μπαίνει εμπόδιο στην εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις. Η δεύτερη, κατά τους New York Times, έχει να κάνει με το τραπεζικό σύστημα και τη βιωσιμότητά του. Τα δύο κύρια προβλήματα είναι τα κρατικά ομόλογα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική οικονομία –που έκανε βουτιά 20 ποσοστιαίων μονάδων από το 2008- θα συρρικνωθεί περαιτέρω τον επόμενο χρόνο. Η κυβέρνηση ίσως μπορέσει να το ξεπεράσει. Τα μεγάλα προβλήματα όμως θα ξεκινήσουν το 2014, αν η οικονομία συνεχίσει να συρρικνώνεται.