MEDIA

Αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν τις εξελίξεις για την ΕΡΤ

Αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν τις εξελίξεις για την ΕΡΤ

Στις εξελίξεις για την κρατική ραδιοτηλεόραση, με την επέμβαση των ΜΑΤ στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, τερματίζοντας με τον τρόπο αυτό την πεντάμηνη σχεδόν κατάληψη από υπαλλήλους που αντιτίθενται στο κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, αναφέρονται και σήμερα αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ προβάλλουν δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου και του υφυπουργού αρμόδιου για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Παντελή Καψή.


Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ επισημαίνει ότι η επέμβαση των ΜΑΤ, που έλαβε χώρα κατόπιν εισαγγελικής εντολής, αναζωπύρωσε τη διαμάχη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, μια διαμάχη που υπέβοσκε από το προηγούμενο καλοκαίρι, οδηγώντας σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η συζήτηση εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου για την πρόταση μομφής αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή και να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο, όπως τονίζεται, η ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας ελέγχει κατά μικρή πλειοψηφία τη Βουλή και η πρόταση αναμένεται να καταψηφιστεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε ότι η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «σαν μαχαιριά στην πλάτη για τη χώρα μας, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές της και όλη η προσοχή είναι επικεντρωμένη εκεί».

Ο υφυπουργός Παντελής Καψής δήλωσε ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις βανδαλισμού στις εγκαταστάσεις λόγω της παρατεταμένης κατάληψης και ότι ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας θα λειτουργήσει πλήρως έως τις αρχές του 2014.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN τονίζει ότι η "εισβολή" των ΜΑΤ στο κτίριο της ΕΡΤ (στο κλείσιμο της οποίας είχε προβεί αιφνιδίως η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο με το αιτιολογικό της χρόνιας διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης πόρων) έχει εντείνει περισσότερο από ποτέ την πολιτική διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης που προσπαθεί να εκπληρώσει τους όρους των δανειστών της και εκείνων που αγωνίζονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, όπως υποστηρίζεται στο σχετικό ρεπορτάζ.