MEDIA

Τα Γερμανικά ΜΜΕ για την ελληνική προεδρία στη ΕΕ

Τα Γερμανικά ΜΜΕ για την ελληνική προεδρία στη ΕΕ

Με τίτλο «Σπαρτιατικά» ο δημοσιογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung Μίχαελ Μάρτενς αναφέρεται στον ελληνικό στόχο μίας προεδρίας χαμηλού κόστους, παρατηρώντας ότι «το 2003 ήταν διαφορετικά.

Η προηγούμενη προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ έμεινε στη μνήμη για τις δαπανηρές διασκέψεις σε νησιά του Αιγαίου και την τελική σύνοδο στο πολυτελές θέρετρο Πόρτο Καρράς στη βόρεια Ελλάδα». Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, τον Αντώνη Σαμαρά απασχολούν για το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας περισσότερα από μία λιτή προεδρία. Ο Μάρτενς εκτιμά ότι «διακυβεύεται η διατήρηση της κυβέρνησής του», αναφερόμενος στην εύθραυστη πλειοψηφία της συγκυβέρνησης.

Η Ελλάδα θέλει να αποδείξει ότι μπορεί, σημειώνει στον τίτλο εκτενούς δημοσιεύματος η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει εν μέσω της κρίσης να ηγηθεί της ΕΕ. Οι Γερμανοί εύχονται καλή τύχη» σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα του Ντίσελντορφ. Όπως επισημαίνει, «η ελπίδα είναι το ανομολόγητο σύνθημα αυτής της προεδρίας. Οι Έλληνες θεωρούνται εδώ και χρόνια οι μπαμπούλες της ΕΕ και αντιμετωπίζονται χλευαστικά». Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, οι πολιτικοί της κυβέρνησης προσπαθούν να αντιστρέψουν την κατάσταση. «Ανάπτυξη, απασχόληση, μετανάστευση: Σε αυτά τα σημεία θέλει η Αθήνα να ρίξει ιδιαίτερο βάρος τους επόμενους έξι μήνες. Ειδικά αυτά τα θέματα ‘καίνε’ τους Έλληνες, αλλά όχι μόνο αυτούς» σχολιάζουν οι αρθρογράφοι, επισημαίνοντας ότι τα ανοιχτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ρίχνουν «μία σκιά πάνω στην ελληνική προεδρία».

«Ο Σαμαράς πιέζει για ελαφρύνσεις» σημειώνει ο Γκερντ Χέλερ σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα για την ίδια εφημερίδα. Όπως επισημαίνει, «το θέμα δεν βρίσκεται μεν στη λίστα με τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, αλλά ‘καίει’ τον Αντώνη Σαμαρά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο: τα χρέη». Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι «ο Σαμαράς βιάζεται. Χρειάζεται μία είδηση επιτυχίας πριν από τις ευρωεκλογές στο τέλος Μαΐου», οι οποίες ενδέχεται σε διαφορετική περίπτωση να εξελιχθούν σε εκλογές διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησής του.