MEDIA

Στις 19 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η ψηφιακή μετάβαση

Στις 19 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η ψηφιακή μετάβαση

Στις 19/12/2014 ολοκληρώνεται η πλήρης μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεόραση, με τα επόμενα τρία τηλεοπτικά αναλογικά switch off να ορίζονται στις εξής ημερομηνίας: 31 Οκτωβρίου 2014: Κεντρική Μακεδονία / Θεσσαλία / τμήμα Στερεάς Ελλάδας, 28 Νοεμβρίου 2014: Ήπειρος / Δυτική Μακεδονία / Ιόνιο / Αιτωλοακαρνανία, 19 Δεκεμβρίου 2014: Κρήτη / Κυκλάδες / Δωδεκάνησα / Σάμος & Ικαρία.

Η μέχρι σήμερα πρόοδος της «ψηφιακής μετάβασης»

Συγκεκριμένα, από τα τέλη Ιουνίου 2014 μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί τρία αναλογικά «switch-off» σε διάστημα μόλις 71 ημερών με απόλυτη επιτυχία:

27 Ιουνίου 2014: Πελοπόννησος ,παράλια Στερεάς Ελλάδας και τμήμα της Ζακύνθου

1 Αυγούστου 2014: Αττική, νησιά του Αργοσαρωνικού, κεντρική και νότια Εύβοια, βορειοδυτικές ακτές των Κυκλάδων

5 Σεπτεμβρίου 2014: Βορειανατολική Ελλάδα και νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου (Χίος, Λέσβος, Λήμνος)

Για να μεγιστοποιηθεί η πληθυσμιακή κάλυψη απαιτούνται πλέον συγκριτικά πολύ λιγότεροι τοπικοί αναμεταδότες (gapfillers), χαμηλότερης ισχύος και κόστους, από ότι στην αναλογική τεχνολογία.

Στην αναλογική εποχή, για να καλυφθούν όλες οι περιοχές της χώρας (οικισμοί που βρίσκονται εκτός κάλυψης από τα βασικά κέντρα εκπομπής) έπρεπε να τοποθετηθούν σχεδόν 1.000 αναμεταδότες, με υψηλό κόστος για τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Με την πλήρη εθνική ψηφιακή μετάβαση, εκτιμάται ότι με 400 τοπικούς αναμεταδότες θα φτάνει το ψηφιακό σήμα σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Με την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης ανοίγει ο δρόμος για χρήση του τηλεπικοινωνιακού φάσματος, που αποτελεί σπάνιο δημόσιο πόρο. Δημιουργήθηκαν ήδη οι προϋποθέσεις για παροχή κινητών υπηρεσιών ευρυζωνικότητας από την επικείμενη διάθεση του «Ψηφιακού Μερίσματος» (800MHz), πράξη που οδηγεί στην εξασφάλιση εσόδων για το Δημόσιο άνω των €300εκ εντός του 2014.

Διαβάστε επίσης:

Σκάι TV: Aφιέρωμα στην «Μικρασιατική καταστροφή»