MEDIA

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου (27/5/2015)

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου (27/5/2015)

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου – Ακιντζί μετά την ολιγόωρη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα χθες και η παρουσία και πάλι εθνικιστών έξω από το “επαρχιακό δικαστήριο” Αμμοχώστου κατά την συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης του ζεύγους των Τ/κ που ανάρτησαν πριν δύο χρόνια την κυπριακή σημαία έξω από το υποστατικό τους, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στον τ/κ Τύπο.

Αναφορά γίνεται επίσης στο χρέος “δήμων” προς το “τμήμα” κοινωνικών ασφαλίσεων, στην ομιλία του Αμερικανού Πρέσβη στο Πανεπιστήμιο Κύπρο κ.ά.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Εθνικιστική τρομοκρατία” αναφέρεται στη συγκέντρωση γκρίζων λύκων ακόμη μία φορά μπροστά από το “επαρχιακό δικαστήριο” Αμμοχώστου όπου συνεχίστηκε χτες η δίκη του ζεύγους των Τ/κ που ανάρτησαν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό ισχυρή αστυνομική δύναμη που προστάτευε το ζευγάρι. Η εφημερίδα γράφει ότι οι δυνάμεις ειρήνης στην τ/κ πλευρά βλέπουν την προσπάθεια λιντσαρίσματος από μακριά ενώ τους Κοράι και Τσινέλ στηρίζουν οι Ε/κ και αναφέρει ότι όταν οι εθνικιστές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό για να φτάσουν στο ζεύγος, άσκησαν βία και εναντίον ενός “αστυνομικού”. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε πως εάν δεν ανοίξουν τα οδοφράγματα που θέλουν (οι Ε/κ) δεν θα αποδεχθούν το άνοιγμα άλλων.

Με τίτλο “Ήρθε η ώρα να περάσουμε σε μια νέα εποχή”, η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και σημειώνει τη δήλωση Τσαβούσογλου ότι η συζήτηση τώρα του θέματος των εγγυήσεων επηρεάζει τη διαδικασία των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής του “πανεπιστημίου” εγγύς Ανατολή, Ιρφάν Γκιουνσέλ δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό το ότι το ψευδοκράτος έγινε το 34ο μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ένταση δεν σταματά στην Αμμόχωστο και πως εθνικιστές βρέθηκαν και πάλι χθες στο “δικαστήριο” όπου εκδικάζεται η υπόθεση του ζεύγους Μπασντογρουλτματζί.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Εφικτή μια λύση φέτος” αναφέρεται στις δηλώσεις Τσαβούσογλου – Ακιντζί χθες μετά την συνάντησή τους και την κοινή αναφορά τους στο ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία εντός του τρέχοντος έτους. Αλλού γράφει ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του ζεύγους των Τ/κ χτες στην Αμμόχωστο μετατράπηκε σε καβγά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ποινή φυλάκισης τριών ετών επέβαλλε το “δικαστήριο” στον Ερντάλ Κιουπελί που πυροβόλησε εναντίον ενός κομμωτηρίου με τον ιδιοκτήτη του οποίου είχε πάρε – δώσε.

Με τίτλο “Λύση φέτος” η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) αναφέρεται στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον Τ/κ ηγέτη και την δήλωση Τσαβούσογλου ότι η αποφασιστικότητα της Τουρκίας είναι μεγαλύτερη από ποτέ αλλά και τη δήλωση Ακιντζί ότι ήρθε η ώρα μιας συμφωνίας για λύση. Αλλού αναφέρει ότι ο αποχωρών Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου δήλωσε ότι η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι πλέον έχουμε ηγέτες που θέλουν λύση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του ΚΕΒΕ στην εφημερίδα ότι οδεύουμε προς θετική κατάληξη στο θέμα της ενοποίησης των γραμμών ηλεκτρισμού.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “154 εκ ΤΛ” αναφέρεται στο χρέος 17 “δήμων” προς τις “κοινωνικές ασφαλίσεις”. Αλλού σε ειδικό θέμα η εφημερίδα παρουσιάζει τις εμπειρίες γυναικών που μετά το γάμο αναγκάστηκαν να αλλάξουν το επίθετό τους, λόγω της “νομοθεσίας” που υπάρχει (σσ: η τροποποίηση της “νομοθεσίας” συζητείται τώρα στη “βουλή”). Σε άλλο θέμα γράφει ότι Ακιντζί και Τσαβούσογλου έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου και δήλωσαν πως μπορεί να υπάρξει λύση εντός του 2015.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις