ΚΥΠΡΟΣ

Κίπρις: Ανοίγει το οδόφραγμα Δερύνειας

Κίπρις: Ανοίγει το οδόφραγμα Δερύνειας

Ο κατάλογος των ΜΟΕ, που αναμένεται να εγκρίνουν οι ηγέτες στην επόμενη συνάντησή τους στις 28 Μαΐου ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών με το άνοιγμα δύο οδοφραγμάτων, της Δερύνειας και της Πύλης Αμμοχώστου στη Λευκωσία να είναι τα πιθανότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Κίπρις.

Όπως γράφει, αυτό αναμένεται να ανακοινώσουν οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί την Πέμπτη 28/5/2015. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Πυροϊού και Αθηένου παρουσιάζει πρόβλημα, καθώς αυτά τα δύο σημεία, μαζί με τα Κόκκινα, βρίσκονται σε στρατιωτική περιοχή των τουρκικών δυνάμεων και ο κατοχικός στρατός δεν βλέπει ζεστά το θέμα, όπως έχει γίνει γνωστό.

Η Πύλη Αμμοχώστου φέρεται να έχει συμφωνηθεί ως “ένα ακόμη σημείο διέλευσης οχημάτων στην Λευκωσία” όπως ήταν το αίτημα των δύο δημάρχων της Λευκωσίας, σημειώνεται παρατηρώντας ότι η υποδομή είναι έτοιμη. Διπλωματική πηγή ανέφερε στην “Κίπρις” ότι το άλλο οδόφραγμα που θα ανοίξει είναι αυτό της Δερύνειας, αφού και εκεί η υποδομή είναι έτοιμη.

Στα ΜΟΕ που μελετούνται, προστίθεται, είναι και η ενοποίηση του ηλεκτρισμού, ενώ δεν θεωρείται πιθανό ότι την Πέμπτη θα ανακοινωθεί κάτι αναφορικά με τη δυνατότητα λειτουργίας της κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο το νησί. Διίστανται επίσης οι απόψεις για το εάν το θέμα του χαλουμιού είναι μέσα στα ΜΟΕ.

Οι δύο διαπραγματευτές, Οζντίλ Ναμί και Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναφέρει η “Κίπρις”, που εργάζονται και σε θέματα ουσίας και σε ΜΟΕ, πολύ πιθανόν να βρεθούν και πάλι αύριο στην παρουσία και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Στο μεταξύ, μιλώντας στην τηλεόραση “Κίπρις” ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου, Φικρί Τορός εξέφρασε την επιθυμία ανάμεσα στα ΜΟΕ να είναι η ενοποίηση των γραμμών ηλεκτρισμού, τα θέματα διέλευσης εμπορικών οχημάτων στο “νότο”, ενώ τάχθηκε υπέρ και της λειτουργίας της κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο το νησί.

Ο κ. Τορός είπε ότι πέντε παροχείς GSM στην Κύπρο σε συνάντησή τους στο Σπίτι της Συνεργασίας στην νεκρή ζώνη βρήκαν λύση στα τεχνικά ζητήματα και απομένει η έγκριση των ηγετών.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις