ΕΣΡ: Αυτεπάγγελτη έρευνα για την προπαγάνδα των καναλιών στην κάλυψη του δημοψηφίσματος

Newsroom Newsroom

ΕΣΡ: Αυτεπάγγελτη έρευνα για την προπαγάνδα των καναλιών στην κάλυψη του δημοψηφίσματος

Το ΕΣΡ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι προχωρεί αυτεπαγγέλτως σε έλεγχο όλων των στοιχείων για παραβάσεις, μετά το πλήθος των καταγγελιών που δέχθηκε εκ μέρους πολιτών, για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας από τα ΜΜΕ, καθ’ όλη την εβδομάδα πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, προκειμένου να προβεί στη λήψη αποφάσεων επ’ αυτών σύμφωνα με το νόμο.

Σημειώνεται ότι ήδη από τις 29 Ιουνίου, το ΕΣΡ είχε απευθύνει, μέσω δελτίου Τύπου, σύσταση στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας για την τήρηση της ισομέρειας, της αντικειμενικότητας και της συμμόρφωσής τους με τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, κατά την παρουσίαση των ειδήσεων που αφορούν στο δημοψήφισμα.

Την 1η Ιουλίου το ΕΣΡ εφιστούσε την προσοχή των υπευθύνων των ειδησεογραφικών εκπομπών ως προς την τήρηση της παραγράφου 8 της ΚΥΑ 10930/29.06.2015 που αφορά στην ισομερή μετάδοση των απόψεων του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ».

Επίσης, στις 3 Ιουλίου το ΕΣΡ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 2/03.07.2015 Πράξη, σύμφωνα με την οποία υποδείκνυε σε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας «κατά τη διάρκεια της προ του δημοψηφίσματος ημέρας, καθώς και κατά την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 και μέχρι τις 19:00 να μη μεταδίδουν διαφημιστικά μηνύματα και συγκεντρώσεις ή άλλες εκδηλώσεις των Επιτροπών Υποστήριξης ή των κομμάτων, με εξαίρεση τις δηλώσεις των επικεφαλής των Επιτροπών Υποστήριξης και των αρχηγών κομμάτων που γίνονται κατά τη διάρκεια της δημοψηφισματικής διαδικασίας. Κατά τον ίδιο χρόνο δεν επιτρέπεται η μετάδοση δημοσκοπήσεων και η διοργάνωση συζητήσεων με προδημοψηφισματικό περιεχόμενο».

Ο λαός «τελείωσε» τα κανάλια της διαπλοκής και τους δημοσκόπους!

Την ίδια μέρα, το ΕΣΡ είχε αποστείλει έγγραφο που ζητούσε το 24ωρο πρόγραμμα τους, από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 5 Ιουλίου, καθώς και τη συμπλήρωση εντύπου με τα στοιχεία παρουσίασης (εμφανίσεις εκπροσώπων του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ») της προδημοψηφισματικής δραστηριότητας των Επιτροπών Υποστήριξης ή των κομμάτων ή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζουν το «ΝΑΙ» ή το «ΟΧΙ».

Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την τήρηση της εκλογικής νομοθεσίας από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς κατέθεσε ο Πετράκος

Την ίδια ώρα, επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, σχετικά με την τήρηση της εκλογικής νομοθεσίας από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον υπουργό Επικρατείας «σε τι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα προχωρήσει και πότε, ώστε να τηρηθεί η εκλογική νομοθεσία για όσους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς την παραβίασαν».

Επιπλέον, ρωτά «πότε θα καταβάλουν τα χρέη τους τα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και ο ΟΤΕ και η Multichoice Hellas, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του συνδρομητικού καναλιού NOVA, για το τέλος χρήσης τηλεοπτικών συχνοτήτων και πότε θα προκηρυχθούν οι άδειες χρήσης τηλεοπτικών συχνοτήτων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved