MEDIA

Κατασκοπευτικό θρίλερ οι τηλεοπτικές άδειες: Σκληρό «πόκερ» με απαγόρευση κινητών και... απομόνωση!

Κατασκοπευτικό θρίλερ οι τηλεοπτικές άδειες: Σκληρό «πόκερ» με απαγόρευση κινητών και... απομόνωση!

Λίγο πριν τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου θα διεξαχθεί, όπως όλα δείχνουν, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας η τελική εξέταση των υποψηφίων για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας και όλα δείχνουν πως επίκειται μια σκληρή και αδυσώπητη μάχη.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ «ΦΙΛΕΤΩΝ» - Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ - ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ MEGA

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 11:00 το πρωί της 12ης Αυγούστου οι «μνηστήρες» των τηλεοπτικών αδειών, έχοντας ήδη περάσει από το «κόσκινο» της εξέτασης των φακέλων τους θα διαβούν το κατώφλι της Γενικής Γραμματείας, διεκδικώντας μια θέση στον... ήλιο του νέου μιντιακού τοπίου που θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το σκηνικό που έχει στηθεί για τη συγκεκριμένη διαδικασία θα μπορούσε άνετα να θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ, αφού στην αίθουσα όπου θα διεξαχθεί η κρισιμότερη, ίσως, φάση του διαγωνισμού, δεν θα επιτρέπονται τα κινητά τηλέφωνα αλλά και οποιαδήποτε άλλη συσκευή επικοινωνίας.

Βάσει της προκήρυξης, από την ώρα που θα ξεκινήσει ο πλειστηριασμός και μέχρι το τέλος του, οι υποψήφιοι καναλάρχες απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο!

Όπως εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές, η τελική φάση του διαγωνισμού δεν αποτελεί απλώς έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό, όπου κερδίζει αυτός που θα δώσει τα περισσότερα εκατομμύρια ευρώ, αλλά εκείνος που θα είναι καλύτερα διαβασμένος και προετοιμασμένος κι αυτός που θα έχει ψυχολογήσει σωστά τις κινήσεις των αντιπάλων του.

Η μάχη ξεκινά...

Από τη στιγμή που οι υποψήφιοι βρεθούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης θα κληθούν να καθίσουν γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι. Ο αρμόδιος υπάλληλος θα ανακοινώσει τον πλειστηριασμό της πρώτης άδειας και οι υποψήφιοι θα αποσφραγίζουν ο καθένας το φάκελο που έχουν προετοιμάσει ειδικά για τη συγκεκριμένη άδεια. Τα ποσά της εκάστοτε προσφοράς θα διαβάζονται δυνατά και θα είναι ορατά και προσβάσιμα σε όλους.

Στη συνέχεια, οι δύο πλειοδότες υποψήφιοι θα παραμένουν και οι υπόλοιποι θα αποχωρούν σε διπλανό χώρο. Αμέσως μετά οι δύο «παίκτες» με τις μεγαλύτερες προσφορές θα οδηγούνται σε ένα δεύτερο δωμάτιο με δύο τραπέζια και δύο υπολογιστές. Κάθε πλευρά θα κάτσει μπροστά από έναν υπολογιστή και θα αρχίσει το παζάρι. Στους υπολογιστές θα εμφανίζεται η μεγαλύτερη προσφορά και εκείνος που έχει έρθει δεύτερος θα καλείται να βελτιώσει την προσφορά κατά 500.000 ευρώ τουλάχιστον. Αμέσως, ο πρώτος υποψήφιος θα έχει δικαίωμα αντιπροσφοράς.

Αυτή η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται τρεις φορές εναλλάξ, με τον τελευταίο να έχει πάντα το πλεονέκτημα. Εκείνος που θα προσφέρει τα περισσότερα θα πάρει και την πρώτη άδεια. Ωστόσο, δεν θα μπορεί να αποχωρήσει από το κτήριο ούτε και να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο.

Ο «ηττημένος» του πρώτου πλειστηριασμού θα επιστρέφει στο μεγάλο τραπέζι, όπου θα ξεκινήσει αμέσως ο πλειστηριασμός για τη δεύτερη κατά σειρά άδεια και ούτω καθεξής.

Το ποιοι θα πάρουν τελικά τις άδειες θα ανακοινωθεί στο τέλος της όλης διαδικασίας και για τις τέσσερις.

Τα ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα τριών σταθμών

Στο... κενό έπεσαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Αlpha, Star και Έψιλον, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Mega Channel.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 129-131/2016 αποφάσεις της, απέρριψε σήμερα (11/07) τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τριών εν λόγω τηλεοπτικών σταθμών που είχαν συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών στις 30 Ιουνίου 2016 και αφορούσαν τη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η κάθε μια, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας.

Παράλληλα, δημοσιεύθηκε το σκεπτικό της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων (124/2016) της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση του Mega Channel.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία η υπ΄αριθμ. 7984/2016 απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών, με την οποία καθορίστηκε στα 3 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για κάθε μια από τις τέσσερις «δημοπρατούμενες άδειες παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)», είναι προγενέστερη της προκήρυξης του διαγωνισμού (δηλαδή είναι εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας).

Οπότε, σύμφωνα με το Ν. 3886/2010 η αίτηση του Mega, δεν έχει το χαρακτήρα ασφαλιστικών μέτρων, αλλά το χαρακτήρα αίτησης αναστολής (Π.Δ. 18/1989).

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η αίτηση του Mega ως αίτηση ασφαλιστικών μέτρων είναι απορριπτέα ως αβάσιμη, αλλά και ως αίτηση αναστολής είναι και πάλι απορριπτέα, καθώς από την επίμαχη υπουργική απόφαση δεν προκαλείται στον τηλεοπτικό σταθμό «βλάβη ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη», αλλά «ούτε στοιχειοθετούνται οι εξαιρετικοί εκείνοι λόγοι οι οποίοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν» τη χορήγηση της αναστολής.

Κριτική στην κυβέρνηση για τη συμμετοχή του Καλογρίτσα

Κι ενώ βρισκόμαστε ακριβώς ένα μήνα πριν από την έναρξη της τελικής φάσης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, «κόκκινο πανί» αποτελεί για την αντιπολίτευση η συμμετοχή στη διαδικασία της εταιρείας «ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», την οποία διοικούν τα παιδιά του επιχειρηματία και πρώην εκδότη, Χρήστου Καλογρίτσα.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, Ραχήλ Μακρή άναψε... φωτιές, καθώς έσπευσε μέσω twitter να επισημάνει ότι ο κ. Καλογρίτσας είναι κουμπάρος δύο κυβερνητικών στελεχών, του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου και του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη.

Παράλληλα, η ίδια έσπευσε να επισημάνει πως ο επιχειρηματίας έχει αγαστές σχέσεις και με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ενώ είναι και ιδιοκτήτης κατασκευαστικής που εξαγόρασε την εταιρεία «ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΕ», η οποία ανήκε στον πατέρα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Συμπτώσεις ρε παιδί μου... Αίτηση για κανάλι, κατέθεσε και ο Χρήστος Καλογρίτσας, κουμπάρος του Πάνου Καμμένου, κουμπάρος του Χρήστου Σπίρτζη, αδελφικός φίλος του Νίκου Παππά, ιδιοκτήτης της GPO, της κατασκευαστικής που εξαγόρασε την εταιρεία ΜΕΔΟΥΣΑ, την εταιρεία ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΤΕ του Παύλου Τσίπρα, πατέρα του Αλέξη. Ιδιοκτήτης της εταιρείας που «χτύπησε» την ΕΥΑΘ που ξεπουλάνε και θα υπογράψουν όλοι αυτοί. Και βέβαια, υποθέτω, ότι το κανάλι που θα του δώσουν θα το χειρίζεται ο ο άλλος κουμπάρος μεγαλοδημοσιογράφος...», έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter η κ. Μακρή.

«Θρίλερ» με το Mega

Την ίδια στιγμή, άγνωστο παραμένει, εάν ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA θα παραμείνει εντός του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς, αν και κατέθεσε φάκελο, δεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει, προς ώρας τουλάχιστον, την απαιτούμενη τραπεζική ενημερότητα.

Και τούτο διότι οι τράπεζες δεν έχουν δώσει έγκριση για το νέο επιχειρηματικό σχέδιο του σταθμού, βάσει του οποίου προβλέπεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 17,5 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η ειδική επιτροπή που ανακηρύσσει τους τελικούς υποψηφίους τηρεί στάση αναμονής, αναμένοντας πρώτα τις ενστάσεις των συνυποψηφίων προτού λάβει τις τελικές αποφάσεις της.

Ωστόσο, εάν δεν βρεθεί λύση προτού εκπνεύσουν οι σχετικές προθεσμίες, τότε το MEGA κινδυνεύει να τεθεί οριστικά εκτός διαγωνισμού και να κλείσει οριστικά.

Σχετικές ειδήσεις