MEDIA

Το ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα τριών σταθμών για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Το ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα τριών σταθμών για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Στο... κενό έπεσαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και οιαιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Αlpha, Star και Έψιλον, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τηναίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Mega Channel.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 129-131/2016 αποφάσεις της, απέρριψε σήμερα (11/07) τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τριών εν λόγω τηλεοπτικών σταθμών που είχαν συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών στις 30 Ιουνίου 2016 και αφορούσαν τη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η κάθε μια, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας.

Παράλληλα, δημοσιεύθηκε το σκεπτικό της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων (124/2016) της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση του Mega Channel.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία η υπ΄αριθμ. 7984/2016 απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών, με την οποία καθορίστηκε στα 3 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για κάθε μια από τις τέσσερις «δημοπρατούμενες άδειες παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)», είναι προγενέστερη της προκήρυξης του διαγωνισμού (δηλαδή είναι εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας).

Οπότε, σύμφωνα με το Ν. 3886/2010 η αίτηση του Mega, δεν έχει το χαρακτήρα ασφαλιστικών μέτρων, αλλά το χαρακτήρα αίτησης αναστολής (Π.Δ. 18/1989).

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η αίτηση του Mega ως αίτηση ασφαλιστικών μέτρων είναι απορριπτέα ως αβάσιμη, αλλά και ως αίτηση αναστολής είναι και πάλι απορριπτέα, καθώς από την επίμαχη υπουργική απόφαση δεν προκαλείται στον τηλεοπτικό σταθμό «βλάβη ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη», αλλά «ούτε στοιχειοθετούνται οι εξαιρετικοί εκείνοι λόγοι οι οποίοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν» τη χορήγηση της αναστολής.

Σχετικές ειδήσεις