MEDIA

«Κλείδωσε» η πρώτη τηλεοπτική άδεια - Σε εξέλιξη η διαδικασία

«Κλείδωσε» η πρώτη τηλεοπτική άδεια - Σε εξέλιξη η διαδικασία

Μετά από 10 σχεδόν ώρες συνεδρίασης, η πρώτη τηλεοπτική άδεια πέρασε στα χέρια ενός εκ των οχτώ υποψηφίων - Βαλίτσες, στρώματα και αλλαξιές έφεραν μαζί τους οι εκπρόσωποι – Άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία- Δείτε λεπτό προς λεπτό στο Newsbomb.grόλες τις εξελίξεις

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι προσφορές για την πρώτη τηλεοπτική συχνότητα έχουν ολοκληρωθεί και ο πρώτος καναλάρχης είναι γεγονός.

Το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό και θα ανακοινωθεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και δημοπρατηθούν και οι 4 τηλεοπτικές συχνότητες.

Αν και ο διαγωνισμός προβλέπει ξεκούραση για τους υποψηφίους 3 τουλάχιστον ωρών, οι υποψήφιοι συμφώνησαν να συνεχιστεί η διαδικασία άμεσα ώστε να προχωρήσουν στη δημοπράτηση και της δεύτερης συχνότητας.

Σημειώνεται ότι για κάθε τηλεοπτική άδεια απαιτείται χρόνος περίπου 12 ωρών.

Εκτιμάται οτι η διαδικασία θα κυλά πιο γοργά από τώρα και στο εξής, μετά τη δημοπράτηση της πρώτης άδειας. Όμως επειδή τα επιτελεία, αλλά και επικεφαλής κάθε υποψήφιας εταιρείας ξενύχτησαν και χθες το βράδυ μελετώντας εναλλακτικά σενάρια για την στρατηγική που θα ακολουθήσουν,το πιθανότερο είναι να μεσολαβήσει ένα πολύωρο διάλειμμα για ανάπαυση, φαγητό και ύπνο, μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης άδειας και πριν ξεκινήσει η δημοπρασία για την τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην αίθουσα υπάρχουν και στιγμές έντασης ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ορισμένοι εκ των υποψηφίων θα επιχειρήσουν να τινάξουν στον αέρα τη διαδικασία και θα αποχωρήσουν, αν το τίμημα για το κανάλι φτάσει σε εξωφρενικά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι στόχος είναι να ανακοινωθούν όλες μαζί αύριο το πρωί ή το μεσημέρι της Τετάρτης (31/8).

Από εκεί και πέρα, σε συνθήκες... Big Brother άρχισε η δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Από τα ξημερώματα η περιοχή της Καλλιθέας θυμίζει φρούριο, με δεκάδες αστυνομικούς να έχουν κυκλώσει το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Όλα ήταν έτοιμα... Τα σεντόνια, τα ράντζα, οι χημικές τουαλέτες, το μενού... Οι εκπρόσωποι των οκτώ εταιρειών οι οποίες διεκδικούν σήμερα μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, έπεσαν στην... αρένα που έχει στηθεί στη Γενική Γραμματεία Τύπου έχοντας εφοδιαστεί με τα απαραίτητα. Όλοι ήρθαν με τις βαλίτσες γεμάτες με έγγραφα, αλλαξιές, ακόμα και στρώματα για να κοιμηθούν, σε περίπτωση που η διαδικασία διαρκέσει πολλές ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για κάθε άδεια υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί περίπου ένα δωδεκάωρο.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί με την κατάθεση προσφορών για την πρώτη τηλεοπτική άδεια. Η εξέλιξη της διαδικασίας είναι αργή, επειδή ορισμένοι εκ των υποψηφίων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό δεν έχουν ακόμη εξοικειωθεί με το ειδικό λογισμικό, με το οποίο υποβάλλονται οι ηλεκτρονικές προσφορές, ενώ κατά την έναρξή της υπήρξαν και πάλι ενστάσεις και παράπονα για τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, καθώς ο διαγωνισμός εξελισσόταν ομαλά, μια ασυνεννοησία επί της διαδικασίας στάθηκε αρκετή για να δυναμιτίσει το κλίμα, με αποτέλεσμα ένας εκ των υποψηφίων να σηκωθεί από τη θέση του και να αρχίσει να διαμαρτύρεται έντονα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για την ένταση που δημιουργήθηκε

Οι αφίξεις και οι δηλώσεις

Νωρίς το πρωί και με τις κινήσεις τους να παρακολουθούνται βήμα προς βήμα, άρχισαν να φτάνουν (κατόπιν κλήρωσης για την ακριβή ώρα άφιξης) νωρίς το πρωί της Τρίτης (30/08) όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία.

Λίγο πριν τις 07:00 έφθασαν άνθρωποι της υποστήριξης, τεχνικοί και μέλη της Singular Logic, η οποία έχει αναλάβει τη δημιουργία και εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος για την ηλεκτρονική δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

singular 1

Πρώτος από τους εκπροσώπους των οκτώ εταιρειών πέρασε, στις 07:10, το κατώφλι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο Κάρολος Αλκαλάι από την πλευρά του Star.

star 1

Δείτε ΕΔΩ τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του Star

Στη συνέχεια εισήλθαν στο κτήριο οι εκπρόσωποι του ΑΝΤ1, για να ακολουθήσει ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας με εκπροσώπους της ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.).

kalogritsas 1

Λίγο αργότερα (07:45) μπήκε στη ΓΓΕΕ ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «όλα είναι καλά».

marinakis 1

Δείτε την άφιξη του Βαγγέλη Μαρινάκη:

Αμέσως μετά μπήκε ο Κώστας Κιμπουρόπουλος για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, εξηγώντας ότι ο κ. Αλαφούζος δεν θα παραστεί στη διαδικασία.

Στις 07:55 εισήλθε ο εκπρόσωπος του Alpha Δημήτρης Φουρλεμάδης δηλώνοντας «είμαι αισιόδοξος, η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και είναι και ταπεινωτική γιατί οι συνθήκες δεν είναι καλές», τόνισε δε ότι κατά την άποψή του δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή η εγγυητική επιστολή του κ. Καλογρίτσα.

Δείτε ΕΔΩ τη δήλωση του κ. Φουρλεμάδη

Στις 08:05, μπήκαν στο χώρο οι Θοδωρής Κυριακού και Στρατής Λιαρέλης για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

liarelis 1

Στις 08:13 έφτασε ο Ιβάν Σαββίδης της εταιρείας DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED.

savidis2 1

Τελευταίος μπήκε στο κτήριο ο Πάνος Κυριακόπουλος της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ» με τον οποίο ολοκληρώθηκε ο κύκλος αφίξεων και αρχίζει η διαδικασία.

IMG 5601 1b

Ο δρόμος μπροστά από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Τύπου στην Καλλιθέα -το οποίο εποπτεύουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις- είναι αποκλεισμένος ενώ η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο στους εκπροσώπους των εταιριών και τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Οι συμμετέχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας θα παραμείνουν σε συγκεκριμένους χώρους και δεν θα επιτρέπεται η έξοδός τους παρά μόνο με συνοδεία. Αφήνουν στην είσοδο τα κινητά τους τηλέφωνα ενώ δεν θα τους επιτραπεί η χρήση προσωπικών υπολογιστών ή ασύρματων συσκευών.

Στην αίθουσα των υποψηφίων θα βρίσκεται μόνο ο υπολογιστής με το ηλεκτρονικό σύστημα της δημοπρασίας και τα έντυπα για τις προσφορές και τις ενστάσεις.

Η δημοπράτηση της πρώτης άδειας αναμένεται να ξεκινήσει στις 09:00 όμως δεν θα ανακοινωθεί κάτι μέχρι να δοθούν και οι τέσσερις άδειες.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για τις τηλεοπτικές άδειες

Αυτοί είναι οι οκτώ υποψήφιοι

Οκτώ θα είναι τελικά οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν σήμερα τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, καθώς έγινε αποδεκτή η εγγυητική επιστολή Καλογρίτσα και απορρίφθηκε αυτή του Βρυώνη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου δεκτές γίνονται οι εγγυητικές επιστολές των συμμετεχόντων ήτοι των:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED

5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)

8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

Το πρόβλημα με τις εγγυητικές επιστολές Καλογρίτσα και Βρυώνη

Την ώρα που οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν για να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, παρουσιάστηκαν χθες, Δευτέρα (29/08/2016) ενστάσεις για τις εγγυητικές επιστολές των κυρίων Καλογρίτσα και Βρυώνη.

Η συμμετοχή του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα εξελίχθηκε σε θρίλερ, αφού οι δικηγόροι του παρέδωσαν την εγγυητική επιστολή των τριών εκατομμυρίων ευρώ στις 15:40, 40 δηλαδή ολόκληρα λεπτά μετά το τέλος της προθεσμίας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των άλλων οκτώ υποψηφίων που ήταν εμπρόθεσμοι.

Από την άλλη, στην περίπτωση του κ. Βρυώνη, το πρόβλημα δεν ήταν άλλο από το γεγονός ότι η εγγυητική επιστολή που παρουσίασε ο ιδιοκτήτης του «Ε» από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ είχε διάρκεια 36 ημερών, ενώ η προκήρυξη αναφέρει ρητά πως θα πρέπει να ισχύει για το επόμενο έτος!

Οι νομικοί σύμβουλοι των άλλων επτά ζήτησαν έτσι την απόρριψη της συμμετοχής των δύο υποψηφίων, με το γενικό γραμματέα Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, ο οποίος ζήτησε τη νομική συμβολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του ελληνικού Δημοσίου Ιωάννη Μαντζουράνη, να καλείται να πάρει την τελική απόφαση για τις δύο υποψηφιότητες.

Βάσει εκτιμήσεων πάντως, η αργοπορημένη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής από την πλευρά Καλογρίτσα ήταν κάτι που αναμενόταν να παρακαμφθεί (αφού υπάρχει νομικό προηγούμενο). Έτσι και έγινε, με τον επιχειρηματία να παίρνει τελικά το πράσινο φως και να διεκδικεί μία από τις τέσσερις άδειες.

Ο κ. Ματζουράνης, πληρεξούσιος δικηγόρος του ελληνικού Δημοσίου, ενημέρωσε πως υπάρχει νομικό προηγούμενο, το οποίο καλύπτει χρονικά τον κ. Καλογρίτσα. Συγκεκριμένα, δυο αποφάσεις του ΣτΕ το 2008 και 2014 αναφέρουν πως οι προθεσμίες λήγουν στις 19:00.

Νωρίτερα, η πλευρά Καλογρίτσα υποστήριξε πως για την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής δεν υπάρχει καμία προθεσμία, σημειώνοντας πως στην προκήρυξη του διαγωνισμού τονίζεται ότι το ποσό θα πρέπει να κατατεθεί μία ημέρα πριν από τη δημοπρασία, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένη ώρα.

Αντίθετα, πόρτα... έφαγε ο κ. Βρυώνης, ο οποίος κατέθεσε εγγυητική επιστολή που δεν ισχύει για το επόμενο έτος όπως προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού - και άρα είναι εκτός προδιαγραφών νόμου.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι μέτωπο άνοιξε και για την υποψηφιότητα του κ. Αλαφούζου (ΣΚΑΪ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλαφούζος κατέθεσε την εγγυητική επιστολή των τριών εκατομμυρίων ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, ωστόσο οι νομικοί σύμβουλοι των υπόλοιπων υποψηφίων έθεσαν θέμα τόσο για το πώς κατάφερε κάτι τέτοιο ενώ η περιουσία του έχει δεσμευτεί, όσο και για το πώς θα παρουσιάσει τα χρήματα που θα απαιτηθούν στην σημερινή δημοπράτηση.

Πώς θα γίνει η δημοπρασία - Η διαδικασία αναλυτικά

Η μεγάλη μάχη των media ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης (30/08/2016), μετά την άφιξη των «μνηστήρων», μαζί με τις ομάδες τους στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στην Καλλιθέα.

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε εξηγήσει πως «τη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, μετά θα σφραγιστούν οι αίθουσες παρουσία των εκπροσώπων των καναλιών και την Τρίτη το πρωί θα ξεκινήσει η διαδικασία».

Όσο για το πώς ακριβώς θα γίνει η δημοπράτηση; Ο ίδιος απαντά: «Κάθε άδεια θα δημοπρατηθεί σε δύο στάδια».

- Στο πρώτο στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού καθορίζει το βήμα αύξησης μέχρι 500.000 ευρώ τη φορά, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ.

- Όταν μείνουν μόνο δύο συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας περνά στο δεύτερο στάδιο. Τότε, οι δύο υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο, δύο φορές. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει περιορισμός στο προσφερόμενο τίμημα. Όποιος από τους δύο προσφέρει περισσότερα παίρνει την άδεια.

Οι ομάδες, μία για κάθε υποψήφιο επιχειρηματικό σχήμα, θα κατανεμηθούν στους πέντε ορόφους του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Από εκεί θα υποβάλλουν τις προσφορές τους, στο ισόγειο θα βρίσκεται μία πενταμελής επιτροπή η οποία θα εποπτεύει τη διαδικασία, ενώ στο διάστημα που θα μεσολαβεί της κάθε δημοπράτησης προβλέπεται και ένα διάλειμμα τριών έως τεσσάρων ωρών.

Στο θάλαμο της κάθε αντιπροσωπείας θα υπάρχει υπολογιστής συνδεδεμένος με κλειστό κύκλωμα και εκτυπωτή, κάλπη για τη συλλογή έγγραφων προσφορών, στρατιωτικό ράντσο, χημική τουαλέτα, ενώ ένας αστυνομικός θα βρίσκεται μέσα στο θάλαμο για να επιτηρεί τη διαδικασία.

Η δημοπρασία για την κάθε άδεια αναμένεται να φτάσει περίπου τις 12 ώρες.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια με δέκα περιπολικά και οχήματα της αστυνομίας θα φρουρούν το κτήριο, ενώ αστυνομικοί της ΔΙΑΣ θα φρουρούν και τη γύρω περιοχή. Στο προαύλιο του κτιρίου θα βρίσκονται επίσης δύο ασθενοφόρα.

Σχετικές ειδήσεις