MEETING POINT

Χατζηδάκης: Δεν θα πάμε σε αύξηση φορολογίας - Τι είπε για το τέλος επιτηδεύματος

Χατζηδάκης: Δεν θα πάμε σε αύξηση φορολογίας - Τι είπε για το τέλος επιτηδεύματος

Για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και το τέλος επιτηδεύματος, το χρονοδιάγραμμα αποζημίωσης των πληγέντων και τους κλάδους στους οποίους θα δοθούν κίνητρα, μιλά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στο Meeting Point και την Όλγα Τρέμη

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και την απόδοση του προϋπολογισμού και των εσόδων και το 2024, δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρά το γεγονός ότι βγαίνουμε από μια εκλογική χρονιά και με το βάρος των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη χώρα. «Παρά τις καταστροφές, ο προϋπολογισμός έχει αντέξει» τόνισε.

Ως προς την αποκατάσταση των υποδομών και τη στήριξη των πληγέντων -κατά κύριο λόγο της Θεσσαλίας- προβλέπεται ένα χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων. Άμεσα έχουν καταβληθεί ή καταβάλλονται αποζημιώσεις που έχουν να κάνουν με οικοσκευή, ένα μέρος θα δοθεί το μέσα στο 2024 και κάποια έργα ενδέχεται να ολοκληρωθούν το 2025.

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μας βοήθησε να μην χρησιμοποιήσουμε εθνικούς πόρους και να κρατήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Περιθώρια για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση υπάρχουν και το 2024, με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τη στήριξη της ανάκαμψης από φυσικές καταστροφές και το Ταμείο για την αποκατάσταση των ζημιών της αγροτικής παραγωγής λόγω φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς πόρων μεταξύ των προγραμμάτων που έχουν ήδη εγκριθεί. Έτσι γίνεται επαναπρογραμματισμός των έργων που πρόκειται να υλοποιηθούν. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα επηρεαστούν ώριμα έργα που έχουν ήδη βγει προσκλήσεις ενδιαφέροντος, καθώς και ότι σε απόλυτη προτεραιότητα είναι τα έργα στην υγεία.

Ο κ. Χατζηδάκης στη συνέχεια εξήγησε πώς θα πιαστεί ο στόχος των φορολογικών εσόδων και το 2024 και ξεκαθάρισε ότι «τη φοροδιαφυγή δεν χρειάζεται να την πατάξεις με αύξηση των φορολογικών συντελεστών». Θα αξιοποιηθούν ψηφιακά εργαλεία αλλά και το νέο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Δεν θα πάμε σε αύξηση φορολογικών συντελεστών και το υπογραμμίζω» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ως προς την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ανέφερε ότι θα γίνει συνδυαστικά με τη φορολογική συμμόρφωση και την υιοθέτηση του νέου συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Με εξέπληξε η εκλογή Κασσελάκη». «Θα φανεί εάν είναι κενός, μέχρι στιγμής δεν έχει πει κάτι επί της ουσίας» ανέφερε, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση. Επίσης, αποκάλυψε τι θεωρεί ο ίδιος ως «ήττα» για τη Νέα Δημοκρατία.

Τέλος, ως προς το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ο Υπουργός έκανε λόγο για κινητροδότηση σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας με σημαντικές εξαγωγές, όπως είναι αγροδιατροφή, φαρμακοβιομηχανία, logistics, στεριανές επενδύσεις των εφοπλιστών και προσέθεσε πως οι start-ups προχωρούν, μεγαλώνουν, φέρνουν ξένους επενδυτές και αποτελούν έναν ακόμα τομέα προτεραιότητας.

Δείτε την εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένο τον κ. Κωστή Χατζηδάκη: